'OBAVJEŠTAJNI RAT'

BUNJAC U SABORU O ISKAZU KOJI JE OBJAVIO JUTARNJI 'Vrh HDZ-a se služi metodama KGB-a i Gestapoa. Ogradite se od Varginog iskaza ili smijenite Brkića'

Branimir Bunjac
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u utorak je u Saboru optužio HDZ da u svrhu "bespoštednog rata" u toj stranci zloupotrebljava državne institucije, zbog čega je pozvao HDZ da se ogradi od iskaza informatičara Franje Varge, koji se od uhićenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru, ili smijeni Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora.

"Svjedočimo bespoštednom ratu HDZ-ovih frakcija, koje nas ne bi trebale interesirati da se istovremeno ne radi o zlouporabi državnih institucija za te svrhe. Navodno ratuju Andrej Plenković, Gordan Jandorković, Davor Božinović i Borislav Škegro protiv Kolinde Grabar-Kitarović, Milijana Brkića i Milana Bandića, a svi se služe metodama obavještajnog podzemlja", kazao je Bunjac u ime kluba Živog zida i SNAGA-e.

Tijekom slobodnog iznošenja stajališta podsjetio je na u medijima objavljen iskaz Varge koji je, tvrdi, osumnjičen za falsificiranje poruka koje su trebale poslužiti političarima i s njima povezanim osobama za kompromitaciju sudaca, odvjetnika i nepodobnih osoba sve do vrha državne vlasti. "Iskaz je čudom došao do medija uz blagoslov Božinovića, a vjerojatno i samog Plenkovića", kazao je Bunjac.

Iz iskaza se, kaže, vidi da bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić, nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog utaja poreza i pljačke, ima svoje suce na Županijskom i Vrhovnom sudu.

Vidljivo je, dodaje, da je on preko potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Brkića vršio pritisak na glavnog državnog odvjetnika, da je navodno ilegalno financirao izbornu kampanju Milijana Brkića te ucijenio njegove profesore da mu ne oduzmu plagirani diplomski rad.

Spomenuo je i savjetnika predsjednice Republike Vladu Galića, koji je navodno surađivao s Vargom.

"Ako je to istina, sasvim je jasno da se sam vrh HDZ-a nekad i sada služi metodama KGB-a i Gestapoa", poručio je Bunjac i pozvao HDZ da se nedvosmisleno ogradi od iskaza Varge ili smjesta smijeni Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora.

"Nedopustivo je da osoba kakvu je Varga opisao u iskazu uopće bude zastupnik u Saboru, a kamoli njegov potpredsjednik. Očekujemo i da HDZ jasno kaže koristi li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obavještajno podzemlje za rušenje premijera i ako je tome tako, očekujemo da HDZ pokrene postupka smjene predsjednice - impeachment", zaključio je Bunjac.

Naime, Jutarnji list u ponedjeljak je objavio dijelove istražnog iskaza Varge koji je, među ostalim, kazao da je zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću istraživao "jednu njemu blisku osobu", kao i da mu je pomogao "da mu ne oduzmu diplomu" istražujući profesore koji su odlučivali o Brkićevu slučaju plagiranja diplomskog rada i na e-mail im poslao "rezultate te istrage".

Naveo je i da ga je savjetnik predsjednice Republike Vlado Galić tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ali i da preko servera uputi prijetnje bivšoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković kako bi tijelo kojem je bila na čelu odlučilo protiv tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:47