SPOR NA FAKULTETU

BUNT NA FILOZOFSKOM: PREOKRET U SLUČAJU POBUNE PROTIV DEKANA Previšić mora u roku 6 dana odstupiti ili plaća kaznu do 60.000 kuna

Vlatko Previšić je u 71., a prema zakonu, profesoru istječe radni odnos istekom akademske godine u kojoj navršava 70 godina
 Goran Mehkek / CROPIX

Ostavka dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatka Previšića, koju traže studenti i veći broj profesora Fakultetskog vijeća, nezadovoljni njegovim radom, nije jedino rješenje za krizu upravljanja najvećim fakultetom u državi, jednako kao što to nije suspenzija Previšića koja je u rukama rektora Damira Borasa.

Postoji i novo, treće rješenje, temeljeno na odluci Ustavnoga suda, a ono - preneseno na slučaj Previšić - glasi: po sili zakona redovnom profesoru istječe radni odnos istekom akademske godine u kojoj navršava 70 godina.

Vlatko Previšić rođen je 20. listopada 1945., što znači da je napunio 70 godina u tekućoj akademskoj godini koja završava 30. rujna. Prema tom pravnom tumačenju, profesoru Previšiću istječe radni odnos za šest dana, odnosno 20 dana prije nego što navrši 71. godinu.

Zagreb, 210916. 
Filozofski fakultet.
Studenti Filozofskog fakulteta odrzali Sjednicu plenuma ispred zgrade jer su vrata fakulteta zatvorena. Na plenumu se razgovaralo o raspustanju Studentskog zbora i zastitarima na fakultetu. 
Na fotografiji: studenti postavljaju pitanja.
Foto: Goran Mehkek / CROPX
CROPIX

Jutarnji je list u posjedu dopisa koji široko objašnjava ovakvo pravno tumačenje. Pismo je naslovljeno na rektora Damira Borasa koji nam je jučer potvrdio da ga je primio i dao na tumačenje stručnjacima Pravnoga fakulteta. Dopis je stigao iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u potpisu je Vilim Ribić, a pravnu pozadinu obradila je pravnica sindikata Ana Petošić.

Važeći zakon

- Pozivamo se na pozitivne pravne propise koji reguliraju sustav visokog obrazovanja i odluku Ustavnog suda od 18. srpnja 2014., kojom je određeno da visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju produljiti radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. To smatramo ispravnim tumačenjem pravnih izvora pa produljenje ugovora o radu ovoj kategoriji profesora nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina zakonski nije dopušteno - kaže pravnica Ana Petošić.

U dopisu sindikata upućenom rektoru pojašnjeno je da se na profesore starije od 65 godina, koji su 30. srpnja 2013. bili u trajnom zvanju, ne mogu primjenjivati odredbe sada važećeg Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, nego ranije važeće zakonsko uređenje. Pozivaju se na to da su odredbe članka 102. stavka 8 do 11 sada važećeg zakona u odnosu na tu kategoriju osoba ukinute.

Zagreb, 210916. 
Filozofski fakultet.
Studenti Filozofskog fakulteta odrzali Sjednicu plenuma ispred zgrade jer su vrata fakulteta zatvorena. Na plenumu se razgovaralo o raspustanju Studentskog zbora i zastitarima na fakultetu. 
Na fotografiji: studenti postavljaju pitanja.
Foto: Goran Mehkek / CROPX
CROPIX

“Navedeno znači da je ukinuta i mogućnost njihova zapošljavanja na vlastita sredstva fakulteta jer ranije zakonsko uređenje nije predviđalo tu mogućnost”, tumači se u dopisu u kojemu se upozorava kako bi “u slučaju da profesor nastavi svoj rad i nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70 godina, fakultet kao poslodavac bio u vrlo nezavidnoj situaciji, s obzirom na to da bi se na taj način izložio mogućoj prekršajnoj odgovornosti koja bi po fakultet mogla rezultirati nemalim novčanim kaznama”.

Prekršaj

A kako se navodi dalje u pismu, riječ je o mogućoj kazni u iznosu od 31.000 do 60.000 kuna.

Međutim, navode dalje, fakultet bi se mogao naći u prekršaju ostavi li, protivno zakonu, Previšića na radnome mjestu i u idućoj akademskoj godini koja počinje 1. listopada. Takav prekršaj košta od 30.000 do 100.000 kuna ako pravna osoba ne poštuje odredbe Zakona o odlasku znanstvenika i nastavnika u mirovinu.

Dekan Vlatko Previšić jučer nije želio komentirati ovakvo pravno tumačenje.

- Dopis nisam dobio ja, nego rektor pa nemam pravo tumačiti nešto što nije bilo upućeno meni - kaže Previšić.

Rektor Boras dao nam je do znanja da pravni stručnjaci, kojima ga je uputio na razmatranje, ovakav prijedlog ne smatraju vjerodostojnim. Pozivaju se na novi Zakon o visokom obrazovanju, prema kojemu je moguć daljnji rad dekana.

tri godine mandata - Dekan je izabran na mandat od tri godine i njegov se radni odnos može produljiti sve dok postoji potreba za tim. Uostalom, ovo što navodi sindikat odnosi se na profesore, a ne na funkciju dekana - kaže Boras te dodaje da “imamo tijela koja mogu ispitati zakonitost, imamo pravne stručnjake, imamo statutarni odbor i, što se toga tiče, ne mislim djelovati sam, nego u sustavu”.

Kako neslužbeno doznajemo na Filozofskom fakultetu, dekan Previšić je od stručnih službi jučer zatražio da se pravno regulira prekid njegova rada u nastavi. Na taj ga je potez ponukala upravo sindikalna verzija pravnog tumačenja o potrebi prekida njegova radnog odnosa. Profesor Previšić je djelatnik fakulteta od 1973. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:38