EUROPSKI IZBORI

BURA MEĐU HDZ-ovcima: 'Neki od nas nisu ni znali da će biti na listi'

Na sjednici Predsjedništva, kako se doznaje, na takvu listu nije bilo primjedbi, no u stranačkim kuloarima moglo se čuti da je dio kandidata nezadovoljan
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a utvrdili su danas izbornu listu za Europski parlament, koju, kako se i najavljivalo, predvodi Andrej Plenković.

Na drugom mjestu je Dubravka Šuica, na trećem Ivana Maletić, a na četvrtom Davor Ivo Stier.

Peto mjesto je, u skladu s koalicijskim sporazumom, pripalo HSS-ovoj Marijani Petir, a slijedi je Ruža Tomašić (HSP AS).

HDZ-ovim koalicijskim partnerima pripalo je i osmo te 11. mjesto, na kojima su Ivan Tepeš (HSP AS) i Milivoj Špika (BUZ).

Na sjednici Predsjedništva, kako se doznaje, na takvu listu nije bilo primjedbi, no u stranačkim kuloarima moglo se čuti da je dio kandidata nezadovoljan jer ih nitko iz vrha stranke nije unaprijed obavijestio hoće li biti na listi i na kojem mjestu.

Dijelu HDZ-ovaca smeta i što nije razjašnjeno zašto listu ne predvodi potpredsjednica stranke Dubravka Šuica, koja je prošle godine bila prva na listi.

"Nejasno mi je zašto je degradirana potpredsjednica stranke, koja je najviše pozicionirana u HDZ-u, a svoju poziciju izborila je na unutarstranačkim izborima, za razliku od Plenkovića koji nije prošao kao kandidat za potpredsjednika", rekao je Hini jedan HDZ-ov dužnosnik.

Dio ih se pita i čime je visoku poziciju na listi zaslužila Ivana Maletić.

Iako priznaju da Maletić dobro poznaje europske fondove, smatraju da ona nema "političku težinu" u stranci i u javnosti, koja je presudna za zastupnika u Europskom parlamentu.

U stranačkim kuloarima moglo se čuti i da takva lista nije po volji organizacijama HDZ-a na sjeverozapadu Hrvatske, jer se nije vodilo računa o teritorijalnoj zastupljenosti pa je većina kandidata iz Dalmacije, dok je, kažu, ostatak Hrvatske potpuno zanemaren.

Lista bi, kako se očekuje, službeno trebala biti predstavljena u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:32