ŽESTOKA RETORIKA

BURA U SDP-u Napali financijsko izvješće: 'Stranka se vodi kao Cosa nostra!' LEKO 'Odrekli smo se Račanove ostavštine' POLOVINA LUNGO 'Pokraden sam!' LENDIĆ 'Letjet ćeš van!'

 Twitter SDP

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu u subotu oko 10:30 započela je sjednica Glavnog odbora. Kako je najavljeno, na sjednici bi Središnja izborna komisija trebala podnijeti izvješće o provedbi i završetku kandidacijskog postupka za predsjednika SDP-a i članove tijela SDP-a.

Kako doznajemo, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko na početku je rekao da će se govorom obratiti na kraju sjednice. Predsjednik stranke Zoran Milanović uvodno je vrlo kratko kazao da je 'radosna vijest da u zadnjih mjesec dana nismo srušili rejting' te da je stranka spremna za izbore ako bude potrebe.

Doznajemo da je Milanović govorio tek 15-ak sekundi, nakon čega je napustio dvoranu u kojoj se vodi rasprava.

Zatim su kandidature njega i Zlatka Komadine, koji su jedini skupili dovoljno potpisa za predsjednika stranke, prihvaćene jednoglasno. Duško Polovina Lungo, koji je također na sjednici, nije prikupio dovoljno potpisa.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 050316.Pocetak sjednice glavnog odbora SDP-a.Na fotografiji: Zlatko Komadina.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Zlatko Komadina (Damjan Tadić / CROPIX)

Kako doznajemo, nakon prihvaćanja kandidatura, prešlo se na raspravu o financijskom izvješću, koje je podnio poslovni direktor stranke Dinko Suton. Spomenuo je kako je za veliki predizborni skup u Domu sportova, koji je zapamćen po mahanju brojnim zastavama, potrošeno milijun i 60.000 kuna.

Sutona su napali da nije dao potpuno pisano izvješće te da nije moguće o njemu raspravljati. Zatražili su ga i izvješće prihoda i rashoda po svim organizacijama 'jer jedni žive u izobilju, a drugi na prosjačkom štapu'.

Suton je uzvratio da neće dati daljnju razradu izvješća 'jer time štiti stranku'.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 050316.Pocetak sjednice glavnog odbora SDP-a.Na fotografiji: Ivo Baldasar gradonacelnik Splita.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Ivo Baldasar i Marin Jurjević (Damjan Tadić / CROPIX)

Zatim je otvoreno i pitanje donacija, koje također nisu u financijskom izvješću. 'SDP se ne smije voditi kao Cosa nostra', rekla je jedna članica Glavnog odbora. Njezin kolega joj je uzvratio: 'Ako je SDP Cosa nostra, onda to treba DORH-u prijaviti. Izvješća nam uvijek prihvaćaju, bez obzira kasnimo li s predajom ili ne', rekao je.

Predsjednica Poslovnog odbora stranke Dragica Zgrebec kazala je da je izvješće dobro.

Gordan Maras je također stao u obranu Dinka Sutona: 'Izvješće je OK, to je tehnički dokument, a ako niste zadovoljni raspodjelom i financiranim aktivnostima za to treba kriviti nekog drugog', rekao je.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 050316.Pocetak sjednice glavnog odbora SDP-a.Na fotografiji: Gordan Maras i Branko Grcic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Gordan Maras (Damjan Tadić / CROPIX)

Riječ je ponovno uzeo poslovni direktor Dinko Suton. 'Ako vi donesete odluku da vam dostavim sve troškove, dostavit ću, ali onda će nam iscuriti van ono što ne smije iscuriti van...', rekao je.

'Predlagao sam puno stvari, ni u jednoj nisam uspio'

Za govornicu je izašao predsjednik Glavnog odbora Josip Leko.

'Član sam stranke od osnivanja, obnašao sam razne dužnosti... Želim reći da nisam prijavio kandidaturu ni za jednu dužnost, predlagao sam puno stvari, nisam ni u jednoj uspio', rekao je.

'Tražio sam da se izradi nova politička platforma jer je to vrijeme od nas zahtijevalo. Pobjede skrivaju sve, porazi otvaraju sve i na porazima se uči. U prošlom mandatu njegovog presjednikovanja bili smo složni i dobri. U ovom smo bili u politički induciranom skladu zbog i interesa SDP-a. Sad smo došli do izbora, neću ništa osobno, to ću ostaviti za intervjue i članke. Pratim što se događa, to je proces u kojem se kandidati natječu za sebe. Opet ni riječi u odluci o konvenciji o politici, o sadržaju, programu... To će biti matematička verifikacija izbora. SDP je povijesna stranka s najvećim zaslugama za razvoj demokracije od samog početka', dodao je.

Pljesak gotovo svih u dvorani zaradio je kada je rekao da ga 'muči nešto'. 'U ovoj zgradi imamo dosta prostora, no nemamo memorijalnu sobu SDP-a i Ivice Račana', rekao je.

'Osnovali smo i zakladu Ivice Račana koja ne funkcionira, odrekli smo se Račanovog doba i ostavštine. Ne radimo ništa da dobijemo feedback od građana, simpatizera, jednosmjerno funkcioniramo, politika provociranja nije dobra politika SDP-a. Čuti stručnjake nije i ne smije biti zastarjela metoda. Bit će važno i presudno kako će se nastaviti raditi nakon toga', kazao je i dodao da nije siguran hoće li uopće doći na predstojeću stranačku konvenciju. 'Ne treba se dijeliti i ljude nazivati pogrdnim imenima', izjavio je.

Kako doznajemo, dok je Leko govorio, Milanović je vrijeme kratio s dijelom kolega za šankom u stranačkim prostorijama.

'Letjet ćeš van!'

Duško Polovina Lungo je napao šefa SDP-ove izborne komisije Vedrana Lendića da je pokraden kod skupljanja potpisa za kandidaturu za predsjednika stranke. 'Ako nastavite ovako, nestat ćete', rekao je i izazvao burnu Lendićevu reakciju koji mu je počeo vikati da ako mu još jednom spomene ime da će 'letjeti van'.

Riječ je uzeo i Zlatko Komadina. 'Moramo svi shvatiti da smo kolegice i kolege, ja se svima javim kad idem na teren, neovisno o tome koga favoriziraju, podjele ćemo poslije 2. travnja ostaviti iza sebe. Naš izborni proces jača stranku, moramo paziti da nam drugi ne otmu socijaldemokraciju, a da nama ostane naziv i forma, ali bez sadržaja', rekao je.

Na kraju se Leko zahvalio članovima Glavnog odbora.

Meso umjesto graha

Umjesto tradicionalnog graha, članstvo je počašćeno mesom i tunjevinom.

Baldasar: 'Milanović je pokazao nepoštivanje prema stranci'

Predsjednik Središnje izborne komisije Vedran Lendić je nakon sjednice izvijestio da je izvješće o pravovaljanim kandidaturama prihvaćeno jednoglasno i bez rasprave, da je za Predsjedništvo stranke kandidirano 66 SDP-ovaca, a za Glavni odbor njih 420. Dodao je kako je stranka, s već imenovanih 517 biračkih mjesta i 2700 biračkih odbora, potpuno spremna za izbore.

Prije sjednice izjavu je dao kandidat za predsjednika Komadina, koji je na pitanje o oštroj retorici svog protukandidata Zorana Milanovića kazao kako je to sve iza SDP-a. "Sve je to iza nas, idu izbori, ovo je posljednja sjednica Glavnog odbora, verifikacija kandidatura i idemo u novo vodstvo SDP-a", rekao je.

Komadina je siguran da će pobijediti na izborima, a na pitanje s kolikom razlikom, odgovorio je kako mu je dovoljan jedan glas više od polovice onih koji iziđu na izbore. Uvjeren je i da će odaziv biti viši nego na posljednjim izborima, kada je jedini kandidat za predsjednika bio Milanović.

Zamoljen da komentira tumačenja po kojima bi zajedno s Mostom SDP s njim na čelu bez izbora mogao preuzeti parlamentarnu većinu, Komadina je kazao kako mu je "drago da u Mostu smatraju da je kooperativan" i da s njim mogu surađivati, ali da ne vjeruje u mogućnost preuzimanja vlasti bez izbora. "Teško to ide, nikad se u Hrvatskoj nije dogodilo s desna ulijevo, u pravilu bi trebalo vratiti mandat građanima za nove izbore", izjavio je.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko nije želio odgovoriti na pitanje tko je njegov favorit za predsjednika stranke, a poručio je kako ga zanimaju stranačke politike, a ne pojedinci. "Izbori se često shvaćaju kao navijanje, no stranka mora razmišljati o političkoj platformi koju će donijeti nakon izbora i kako će djelovati u novom mandatu", rekao je Leko, naglasivši kako ne želi biti navijač.

Na inzistiranje novinara da otkrije je li mu bliži Milanović ili Komadina, odgovorio je kako je rekao dovoljno kad je kazao kako je SDP-u potrebna promjena da bi se mogao pripremiti za novi mandat i ponuditi građanima perspektivu.

Nezadovoljan je nakon sjednice ostao treći kandidat Duško Polovina Lungo, koji nije uspio prikupiti potrebnih 1000 potpisa potpore za kandidaturu. Polovina tvrdi da mu je onemogućeno prikupljanje potpisa, jer su se, kaže, organizacije na terenu podijelile između onih koji podržavaju Milanovića i Komadininih pristalica, zbog čega nije mogao prikupljati potpise u stranačkim prostorijama.

Ustvrdio je da se na to žalio u stranci, a izjave da SIK nije zaprimila ni jedan prigovor nazvao je lažima. "Skupljanje potpisa po prostorijama je bilo zabranjeno, jer se naše članstvo podijelilo za jednoga ili drugoga, a ja sam treći. Imamo praktično dva klana, gdje će sasvim pogrešni ljudi ući u strukturu SDP-a. Onemogućen sam u svemu, ova dvojica su jedan predsjednik, a drugi potpredsjednik, imaju infrastrukturu i koristili su tu infrastrukturu do današnjega dana. Ja nisam mogao koristiti ništa od toga", rekao je Lungo, koji smatra da za probleme s potpisivanjem nisu kriva dvojica kandidata za predsjednika, nego samo članstvo.

Ipak, ne namjerava tužiti stranku, jer, kaže, "stranka se nikad ne tuži, ne možete tužiti bračnog druga s kojim spavate u istom krevetu".

Glavni odbor promijenio je i odluku o financiranju kampanje pa će stranka, umjesto prethodno predviđenih 100.000 kuna, za svakog kandidata izdvojiti 120.000, a kandidati će uz to moći uložiti do 80.000 vlastitih kuna, s tim da donacije smiju primati isključivo od članova stranke. Koordinator Milanovićeve kampanje Siniša Hajdaš Dončić smatra kako je to dovoljno za kampanju, koja se, kaže, svodi na razgovor s članstvom.

Zoran Milanović bio je samo na početku sjednice, a poslije je otišao iz prostorije. Na to su negodovali neki članovi Glavnog odbora, među njima i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je novinarima rekao kako smatra da je Milanović time pokazao nepoštivanje prema stranačkom tijelu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:49