U EMISIJI RTL DANAS

BURAN DUEL Ostojić: Kod vas uvijek isto kad odlazite s vlasti: Izolacija, recesija i depresija ĆORIĆ: Mi imamo rezultate, 100.000 zaposlenih više...

 
Rajko Ostojić i Tomislav Ćorić
 CROPIX

Nakon što je RTL objavio rezultate istraživanja o datumu izbora u studiju RTL-a Danas svoja mišljenja su sučelili potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić i koordinator izbornog programa HDZ-a te ministar Tomislav Ćorić.

Na pitanje Ćoriću smatra li HDZ da su ljetni izbori još uvijek najbolja opcija, on je kazao da mu je drago što je RTL objavio anketu što građani i građanke žele kada se govori o datumu izbora.

"Vaši rezultati jasno ukazuju da postoji potpuna fragmentiranost. Ne samo u cijelom uzorku koji ste predstavili nego i po političkim strankama. Kad god se ti izbori održe, bilo da je riječ o srpnju, kolovozu, rujnu ili listopadu - oni su redoviti budući da smo posljednje izbore imali u rujnu 2016. godine", odgovorio je Ćorić.

"Nema dominantnog stava u kojem smjeru i na koji način bi to trebalo ići. Građani promišljaju na različite načine. Jedini dio u kojem imate dominantnu situaciju je da imate 56 posto građana koji drže da bi se izbori trebali održati onda kada nam to dopuste epidemiološki uvjeti", zaključio je Ćorić.

Ostojić je kazao da se nada da Andrej Plenković gleda emisiju jer je ranije izjavio da vjeruje anketama. "Kolega Ćorić, građani su potpuno jasni. 48 posto želi rujan ili listopad. A većina, 56 posto, želi fair play odnosno poštenu utakmicu. Da se zna kada je offside i kada je out i crveni i žuti karton. Žele poštenu utakmicu i tu su potpuno u pravu. To želimo i mi", rekao je Ostojić i dodao da je SDP-u nebitno kada će biti izbori.

"Danas. Samo da se dečki odluče. Oni govore da žele na izbore već pet mjeseci. Brate, odlučite se više", rekao je Ostojić te dodao kako SDP jedini ima program, tim i koaliciju kao i da im ankete idu u prilog.

"Gospodine Ostojiću, mislim da ste krivo zbrojali. Riječ je o 21 posto za jedan mjesec i 17 za drugi, to je 38, a ne 48 posto", odgovorio je Ćorić.

'HDZ na izbore ide sam'

"Što se tiče parlamentarnih izbora, rezultati postignuti u naše tri i pol godine jamstvo su našeg kontinuiranog i dobrog rada. Naravno da se nadamo da će naše građanke i građani to prepoznati kroz predizbornu kampanju koja ide. HDZ na te izbore ide sam. S druge strane, imamo situaciju u kojoj se iz sata u sat mijenja veličina koalicije. Danas ste vidjeli da je ona nešto šira nego što je bila jučer. Vidjet ćemo kako i na koji način ćemo kroz predizborno vrijeme prikazati svoje programe", kazao je Ćorić.

Na pitanje da Ćorić aludira na informacije da je SDP nudio koaliciju Mostu, Ostojić je odgovorio da zna da Ćorić voli glazbenu umjetnost. "Dajte naučite vaše dečke što je kvintet, a što kvartet. Za početak", rekao je Ostojić osvrnuvši se na grešku na Facebook profilu HDZ-a nakon predstavljanja SDP-ove Restart koalicije.

'Umjesto da se bavi Orbanom, Vlada se bavi SDP-om'

"HDZ i Vlada, umjesto da se bave Mađarima i Orbanom koji stavlja Veliku Mađarsku - oni se bave SDP-om. Govore o kvartetu, a to je kvintet. Govore o plagijatorstvu. Zaboga, to govori HDZ? Stranka koja ima cijeli niz državnih dužnosnika koji su plagirali, ukrali intelektualno vlasništvo, diplomskih radova, magisterija, doktorata. Nemojte se s nama baviti. Odnosno, bavite se jer nama to odgovara, a znam da nas se plašite. To je potpuno jasno. Mi želimo izbore i fair play. A što se tiče naše koalicije. Ona je potpuno jasna - HSS, HSU, Snaga i Glas. Imamo program imamo i tim i ljude", kazao je Ostojić.

"Kolega Ćorić je jasno rekao da su isunili sva svoja obećanja. Imamo 20 novih domova za starije i 2000 novih smještajnih jedinica, INA je u hrvatskim rukama. Benzin je u Hrvatskoj 6,5 kuna. Ne lažem, u Mađarskoj je 6,5 kuna, kod nas je 8 kuna. Rafinerije Sisak i Rijeka rade punom parom", ironično je nabrajao Ostojić sva neispunjena obećanja HDZ-a.

'SDP nije pregovarao s Mostom'

Na pitanje što se dogodilo s Mostom, Ostojić je kazao da su pregovarali on, Nikša Vukas i Arsen Bauk. "Pregovarali smo s HSS-om, HSU-om, Glasom i još nekim strankama. Nikad Most nije bio. On je HDZ-ov partner već dva puta", kazao je Ostojić. Na pitanje zašto je Krešo Beljak to onda izjavio, Ostojić je odgovorio da ne zna i da to treba pitati Beljaka.

"Vjerujem novinaru. No, novinar bi trebao tri puta provjeriti. Trebao je nazvati Bernardića, Grmoju i Petrova i to provjeriti. Ne optužujem novinara. Osobno ga poznajem i on je vrstan novinar. Ali bih ja na njegovom mjestu dva puta provjerio.

Na pitanje hoće li sljedećeg tjedna raspustiti Sabor, Ćorić je odgovorio da to, prije svega ovisi o epidemiološkoj situaciji. "Onog trenutka kad se Sabor raspusti, predsjednik Republike Milanović ima nekoliko termina za izbor i on će odrediti kada će se dogoditi izbori", kazao je Ćorić. Rekao je da ne može potvrditi da će se 22. svibnja raspustiti Sabor.

"Kod HDZ-a su uvijek iste tri stvari kada odlaze. Izolacija, recesija, depresija. To nas je dočekalo 2000. godine, to nam je ostavio Sanader i HDZ, a to nam ostavljaju i sada. Uvijek isto", kazao je Ostojić te dodao kako su 2003. godine digli BDP na 5 posto, vratili BDP 2015. godine. "Oni su vratili INU, LNG, sve funkcnionira", kazao je Ostojić.

"LNG 1. siječnja 2021. godine i Hrvatska će imati dobavu plina konačno iz alternativnog izvora. Što se tiče rezultata - 100.000 zaposlenih više nego kada smo preuzeli vlast, 950 kuna veća prosječna plaća, 750 kuna veća prosječna mirovina. Uvećane mirovine i minimalne plaće. Naši rezultati su jasni i mi iza njih stojimo. I s tim rezultatima idemo u novu kampanju. Što se tiče druge strane. Ja ne bih komentirao program Restart koalicije. Koalicija u kojoj Beljak, Bernardić i Mrak Taritaš vode glavnu riječ govori sama za sebe", kazao je Ćorić.

Postizborne koalicije?

Na pitanje o koalicijama nakon izbora, Ćorić je kazao da koliko on zna "mi s Restartom ne idemo". "S HDZ-om nikad!", odgovorio je Ostojić.

"Škoro je HDZ-ova opcija. HDZ uvijek ima Jockera. Imali su Šeksa koji je rekao 'Halo, bing' i nazvao Vrdoljaka, posjetio neke punktove i Vrdoljak je uskočio. Sada Božinović to radi. Božinovićeva desna ruka je gospodin Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara. Tzv. transparentnog grada koji je zaposlio pola HSLS-a, podijelio toliko dnevnica da će se time morati očito DORH baviti i to su njegovi Jockeri", kazao je Ostojić.

"Ne bih ovdje branio Hrebaka, jer mi to nije intencija. No, Bjelovar je jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Ukoliko me pitate bi li koalirao s Hrebakom ili Beljakom - uvijek Hrebak", kazao je Ćorić, a Ostojić je samo dodao - "desna ruka Božinoviću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52