KRAH SUSTAVA

Burić: Most je zbog svojih političkih interesa spreman rušiti sustav

Burić je, pak, podsjetila na izjave vezane uz nepotrebni protuminski pregled u hidroelektrani Plat iako je tamo nađeno više mina

Majda Burić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić u srijedu je prozvala Most da je u slučaju tragedije u hidroelektrani Plat u Dubrovniku spreman nanositi reputacijsku štetu državnim institucijama zbog svojih političkih interesa, a možda, kaže, i privatnih odnosa s optuženima.

Burić je u slobodnom govoru u Saboru prozvala Most da radi pritisak na sudstvo i krši načelo trodiobe vlasti zbog, kako je navela partikularnih političkih interesa, a možda, ustvrdila je i "zbog nekih privatnih odnosa pojedinih Mostovih zastupnika sa optuženima u slučaju hidroelektrane Plat u Dubrovniku".

Navela je da su u nekoliko istupa Mostovi saborski zastupnici Marin Miletić i Zvonimir Troskot izražavali zabrinutost za pravednost istrage i dobrobit Nikole Rukavine, koji je prvooptuženi za tragediju u toj hidroelektrani, u kojoj su 2019. u nesreći smrtno stradala tri djelatnika HEP-a.

Također, navela je, problematizirali su i razminiranje koje je provedeno nakon nesreće, i tako prozivali državne institucije, policiju, Hrvatski centar za razminiranje i istražna tijela.

"Radi se o pritisku Mosta na neovisnost sudstva i pravosuđa, ali isto tako i kršenja načela trodiobe vlasti", poručila je HDZ-ova zastupnica Burić.

Dodala je i da je Troskot prošli tjedan u javnim nastupima ‘brinuo je li istraga u kojoj se sudi za smrt troje radnika HEP-a bila ispravno provedena‘. Upitala je kakvu poruku šalju ovakvi nastupi i to baš u tjednu kada započinje sudski postupak.

Upitala je također je li to ‘poruka sucu županijskog suda u Dubrovniku‘ i ‘pritisak na pravosuđe‘.

Burić kaže kako slučaj Plat pokazuje da je "Most spreman, ne samo gaziti preko mrtvih i osjećaja njihovih obitelji, već i rušiti sustav i nanositi reputacijsku štetu državnim institucijama", isključivo radi svojih političkih interesa

Na to je reagirao Mostov zastupnik Marin Miletić rekavši da je Burić u tom slučaju pobrkala stvari i spise.

Burić je, pak, podsjetila na njegove izjave vezane uz nepotrebni protuminski pregled u hidroelektrani Plat iako je tamo nađeno više mina.

Mrak Taritaš: Hrvatska ima 25 posto više umrlih od raka od prosjeka EU

Osvrćući se na slučaj odvjetnice Line Budak koja sedam mjeseci nije dobila patohistološki nalaz na kojem je pisalo da ima rak dojke, Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da samo u Mađarskoj umire više ljudi od raka nego kod nas.

"Imamo 25 posto više umrlih od prosjeka EU. Zašto?", upitala je. Navela je kako se u slučaju Budak spominju protokoli u liječenju o kojima pacijentica nije trebala puno znati jer za to ima cijela vojska javnih službenika koji ih trebaju znati te ih primjenjivati sustavno, dosljedno i bez iznimke. Također, ima tko treba osigurati uvjete za to.

Mrak Taritaš smatra i da ovakve situacije nisu iznimka kad "cijeli sustav izgleda kao jedna velika greška i tako i funkcionira". "I bit će ih sve više ako konačno ne osvijestimo da je početak i kraj zdravstva - pacijent, i na toj osnovi reorganiziramo cijelu sustav", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:28