BURAN AKTUALAC U SABORU

Burić opet zaradio opomenu: HDZ će sigurno pobijediti u izbornim jedinicama Remetinec i Salzburg

Kosor se ovaj puta pripremila. Cijene goriva pročitala je sa šalabahtera

NOVO >>>>> 13:50 - Završilo je saborsko aktualno prijepodne, na kojem je 40-ak zastupnika postavljalo pitanja članovima Vlade.

Među posljednjima je na redu bio Dinko Burić iz HDSSB-a, koji je kao i mnogo puta do sada, napadao HDZ-ovce i Vladu slikovitim rečenicama, pa su mu opet isključivali mikrofon, tako da se pola njegovih riječi nije moglo razaznati.

Između ostalog je rekao da sadašnji i bivši dužnosnici iz HDZ-a sve više sliče na Big Brother, a da se 'ono što je ova vlast učinila gospodarstvu ne može se usporediti ni sa štetom od najezde skakavaca'.

Nakon više sličnih poruka, predsjednik Sabora Luka Bebić oduzeo mu je riječ i dao opomenu, a Burić je iz saborske klupe još uspio poručiti kako će 'HDZ-ovci na izborima sigurno pobijediti u izbornim jedinicama Remetinec i Salzburg.'

13:40 - Još jedno pitanje iz redova SDP-a, premijerki je postavio Igor Dragovan kojeg je zanimalo žive li građani relaksiranije, kao što je to svojedobno izjavila predsjednica Vlade. Kosor je odgovorila tvrdnjom da građani žive bolje, ali da npr. 'poskupljenja u Zagrebu sigurno ne pridonose tome'.

Uzvraćajući oporbi, zastupnici HDZ-a prozivali su Radimira Čačića i poslovanje njegove tvrtke Coning, pozivajući se na izjave nezadovoljnih radnika. Pritom se, između ostalog, moglo čuti da je Čačić sad 'vjerojatno na ručku sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem dok mu radnici gladuju'.

13:20 - S obzirom da jednom nije znala odgovoriti na to pitanje pred Saborom, SDP-ov zatupnik Rajko Ostojić ponovno je pitao premijerku Jadranku Kosor zna li 'koliko košta litra benzina'.

No, ona je i ovaj puta cijene pročitala s papira.

- Budući da smo objavili novi Pravilnik kojim se usklađuju cijene goriva govorimo o kategoriji goriva, a tu imamo benzine i dizelska goriva - objasnila je Kosor, čitajući cijene goriva.

- Dramatično je bilo za vrijeme vaše Vlade kada je deficit bio 5,4 posto, prodalo se sve što se moglo HT, Riječka banka, Splitska banka, 25 posto plus 1 dionica Ine, hotele... Tada je bilo dramatično, a ne danas. Neće vaš vozač voziti i neće se Hrvatska zacrvenjeti. Mi ćemo nastaviti pošteno i čestito raditi svoj posao, završit ćemo pregovore i izvući zemlju iz krize – kao da je na stranačkom skupu, a ne u Saboru gotovo vičući odgovorila je premijerka kada ju je SDP-ovac Marin Jurjević upozorio da je 15 tisuća tvrtki i obrta zbrisano s lica zemlje, kreditni rejting nikada nije bio niži, a cijene stalno rastu.

- Dođite u Split da odemo zajedno na Pazar kako bi se uvjerili da je cijena kupusa porasla za 44 posto. Jer možda vas netko laže da cijene ne rastu, možda bi niste krivi – naglasio je Jurjević.

Njegov poziv premijerka je odbila jer po Splitu, kaže, šeće u društvu svojih stranačkih kolega. Njezine poruke samo su izazvale dodatnu Jurjevićevu reakciju.

- Vaše stilske vježbe me ne impresioniraju. Vama se desilo najgore što se može desiti političaru: ne samo da obmanjujete javnost već obmanjujete samu sebe. I Vi ste u teškoj krizi, ali cerebralna higijena, brisanje iz mozga neće vam pomoći. Gospođo Kosorice dajte se saberite, dajte ostavku – pozvao je i Jurjević.

12:35 - Davor Bernardić (SDP) pitao je koliko je radnih mjesta otvoreno u privatnim tvrtkama otkad je Jadranka Kosor premijerka, na što mu je ona uzvratila pričom o zapošljavanju po političkom ključu u zagrebačkom Holdingu.

- Godine 2010. zaposleno je 57.000 ljudi, što je 20 posto više nego godinu ranije, a u Holdingu se ponovno zapošljavaju HNS-ovci i SDP-ovci pa se parola 'Svi na posao, posao za sve’, pretvorila u 'Svi na posao, posao za SDP', poručila je premijerka.

Bernardić time nije bio zadovoljan i podsjetio je da je u proteklih dana izgubljeno 150.000 radnih mjesta. - Stoga je Hrvatskoj potrebna nova vlada i građanima nada da bi Hrvatska mogla postati normalna zemlja – zaključio je Bernardić.

Njegov stranački kolega Željko Jovanović obratio se – kako je rekao - nasljednici na mjesto Ive Sanadera, s pitanjem kako se u Hrvatskoj može preživjeti s 2.000 kuna mjesečnog prihoda.

Kosor je odbila odgovoriti na to pitanje, dodajući da ‘ona nije nasljednica, jer Hrvatska nije monarhija’, a Jovanovića je optužila da želi diskreditirati HDZ. - Nećemo vam oprostiti što ste nas nazvali zločinačkom organizacijom. Borit ćemo se protiv onih koji nas mrze, a štite kriminalce u svojim redovima – rekla je premijerka i postavila protupitanje Jovanoviću – ‘kako se može ljetovati za 7 kuna, a da se pritom ne ne plati porez?’.

'Zaprepašten sam odgovorom, jer kako mi je odgovarao Sanader, tako mi odgovara i Kosor', rekao je SDP-ov zastupnik, potuživši se da mu Kosor prijeti kao saborskom zastupniku.

11:40 - Nije predsjednicu Vlade zaobišlo niti pitanje o aferi Medikol u kojoj je, kazala je SDP-ova Biljana Borzan, HDZ opet pogodovao pojedincu.

- Kao što imamo zaštićene životinje i biljke tako imamo i zaštićene pojedince. Pokazalo se da možete krasti na boji za tunele, bankarskim provizijama, a sada se krade i na bolesnim građanima. S kriminalnog je postalo morbidno! – naglasila je Borzan, što je premijerka odlučno odbacila.

- Ja niti članovi Vlade ne pogodujemo pojedincima.Ovo što ste izrekli je čista laž. A potpisivanje ugovora s privatnicima je počelo u vrijeme SDP-ove Vlade. Osim toga ni jedna bolnica nije zatražila PET CT uređaj – tvrdi Kosor dodajući kako ona ' ne zna tko se s kim sastaje po restoranima jer za to nema vremena'.

- Ali Vi ste očigledno bili u restoranu i vidjeli ste tko se s kim sastaje pa saznanja koja imate prijavite institucijama nadležnim za istrage – uzvratila joj je premijerka. Na što je Borzan odgovorila kako je 'HDZ model javno privatnog partnerstva pretvorio u to da se da javni novac trpa u privatne džepove'.

Kakvo je bilo kretanje kupovne moći građana otkada ste vi na čelu Vlade. Jesu li troškovi života porasli ili se smanjili – pitala je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

- Kad sam preuzela Vladu bila je teška kriza, pa smo imali 3 rebalansa, uveli smo krizni porez i povećali PDV. To su činjenice kojih se ne sramim jer smo time osigurali isplatu mirovina i plaća. Zadnjih osam mjeseci raste potrošnja, što znači da ipak idemo prema cilju koji je Vlada postavila. Veliki investicijski projekti koje smo pokrenuli dovest će do otvaranja radnih mjesta. Zadnji podaci govore i o smanjenu broja nezaposlenih - pohvalila se premijerka. Međutim, Antičević Marinović smatra kako je nakon svake mjere koju poduzima Vlada građanima sve gore.

- Jedino Vi niste svjesni da sve propada osim vašeg daljnjeg propadanja. Raspišite izbore, odmah! – zatražila je i Antičević Marinović.

Da HDZ-ovi zastupnici postavljaju naručena pitanja Vladi nije ništa novo, ali ono Borisa Kunsta postavljeno danas nadmašilo je sve.

- Oporbene aktivnosti nisu destabilizirale Vladu niti izazvale izbore. Čak štoviše Vi i Vaša Vlada postižete sve bolje rezulatate posebno na području gospodarstva, a i tako dobro vodite pregovore s EU. Nadomak ste cilju da HDZ postigne još jedan povijesni uspjeh: ulazak u EU. Oporba opstruira sve te napore, zanima me koliko je to naštetilo Hrvatskoj i otežalo aktivnosti Vlade u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva – nabrajao je Kunst koji je posebno apostrofirao SDP.

- SDP samo širi negativnu energiju, ali to ne čudi jer mjerenja su pokazala da je ispred njihovog sjedišta zračenje veće nego ispred HDZ-a, pa građane treba upozoriti da se čuvaju Iblerovog trga – naglasio je Kunst.

11:15 - Arsena Bauka (SDP) zanimalo je koliko radnika u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću, no premijerka ni danas nije rekla službenu brojku. Pohvalila se samo da je po najnovijim podacima na Zavodu za zapošljavanje 6.281 osoba manje.

- Do 20. travnja ćemo predložiti model rješavanja problema radnika koji ne primaju plaću. Postoje različiti podaci. Ima više od 20 tisuća poslovnih subjekata s dugovima - rekla je premijerka. SDP-ovac Bauk podsjetio je da je Vlada odbila SDP-ov prijedlog da neisplata plaća bude kazneno djelo, a da sad sama predlaže slično.

- Sada prepisujete, a bilo bi vam bolje da potpisujete. Ako ste mogli potpisati sve što je od vas tražio bivši premijer Sanader, tako sad možete potpisati svoju ostavku - pozvao je Bauk premijerku Kosor.

10:55 - Zanimljivu računicu o smanjenju javnog duga SDP-ovci su predložili predsjednici Vlade.

- Otkada vi vodite Vladu dug središnje države porastao je za 35 milijardi kuna. Zabranili ste ministrima da piju aromatiziranu vodu, pa sada piju običnu koja koja šest kuna. Znači morate popiti 5 milijardi litara vode kako biste smanjili dug. Ali kako građani nisu čobani, a niti ministri bebe da piju toliko vode, raspišite izbore – poručio je SDP-ovac Nenad Stazić. Iako je tražio premijerku da mu sama odgovori za koliko je povećan dug središnje države ona je radije baratala nekim drugim brojkama.

- Krajem prosinca 2010. ino dug bio je 45,8 milijadi eura što je 90,7 posto BDP-a i ispod je prosjeka zemalja EU koji je 200 posto BDP-a. Javni dug u 2010. Iznosio je 41,2 posto što je na razini Slovenije i Češke – objasnila je Kosor. Nije međutim ostala dužna Staziću kojem je izvukla ljetovanje na Brijunima:

- Kako zastupnik Stazić može pitati bilo što vezano za financije kad je upravo on ljetovao na Brijunima po modelu 7 kuna:dva mjeseca! - rekla je Kosor.

10:22 - Hrvatski sabor počeo je 23. sjednicu, na čijem je dnevnom redu 41 točka, a tijekom aktualnog prijepodneva 40 zastupnika postavlja pitanja članovima Vlade.

U Sabornici se konačno pojavila i premijerka Jadranka Kosor, koju su oporbeni zastupnici više puta pozivali da dođe objaviti datum izbora i objasniti izjave glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da oporbene stranke stoje iza protuvladinih prosvjeda.

- Dobar dan dobro došli u Sabor. Sigurno ste čuli da smo vas danima i tjednima zvali u Hrvatski sabor kako bi objasnili izjave vašeg glasnogovornika da su oporbene strane financirale nasilje na ulicama. Niste se ogradili, niste došli u Sabor. Da li i dalje stojite iza tvrdnji svog glasnogovornika – pitala je odmah na početku aktualca SDP-ovka Milanka Opačić.

- Premijerka je opet poručila kako se „zna tko može pozvati članove Vlade u parlament“, ali je i potvrdila izjave svog glasnogovornika.

- Pavić nije spominjao niti jednu stranku već je rekao indicije koje su se pokazale istinitima. Primjerice u Dubrovniku je čelnik Foruma mladih SDP-a rekao da je plaćao to što je plaćao –podsjetila je. Nije propustila predbaciti oporbi kako im je samo do osvajanja vlasti.

- Zna se tko se trudi doći na vlast jer su foteljice davno podijeljene – poručila je Kosor, na što joj je SDP-ova zastupnica uzvratila kako je od predsjednice Vlade očekivala ozbiljniji odgovor.

- Vaša taština i količina bahatosti koju pokazujete bili su vrlina Sanadera, a budući da ste vi njegova vjerna učenica to me ne čudi!

I IDS-ovac Damir Kajin nije propustio spomenuti bivšeg premijera čija je Kosor godinama bila desna ruka i zamjenica.

- Svaki dan se Sanadera prikazuje kao najvećeg kriminalca: prijetio je Ljubičiću ubojstvom, namještao monopole, slavio rođendan na Malti... Vi ste bili ste prva zdesna Ive Sanadera. Da li ste pritvoreniku iz Salzburga ikada rekli: Prijatelju, druže, kamaradu ekselencijo, dosta je, pretjerali ste. Da li se itko ikada suprostavio ijednom rječju samovolji Ive Sanadera – zanimalo je Kajina. Premijerka međutim čak niti ime nekadašnjeg šefa Vlade nije izustila.

- Spominjete bivšeg premijera koji je pod istragom, pa o činjenicama mogu govoriti samo tako gdje se govore. Pretpostavljam da si ne umišljate da ste USKOK i DORH – odgovorila je premijerka. Poručila je Kajinu kako njegov način da „diskreditira nju i njezine kolege u Vladi neće proći jer se činjenice dokazuju kroz istrage i na sudu i svatko je nevin dok mu se pravomoćmo ne dokaže drukčije.

- SDP-ovac Boris Šprem upitao je premijerku zašto još nije sređen popis birača i smatra li da bi zbog toga trebala podnijeti ostavku.

Odgovorila je da te popise svakako treba srediti, ali je čudi što je postavljeno to pitanje jer se 'SDP protivi namjeri usklađivanja broja birača u izbornim jedinicama, pa da u svima jednaki broj birača sudjeluje u izborima'. - Ali to se vama ne dopada, iako niste prijedlog ni vidjeli. U SDP-u očito postoje dvostruka mjerila, to je tako bilo s još nekim zakonima, a sve u skladu s vašim stranačkim interesima - rekla je Kosor.

- Prekrajate izborne jedinice da bi mogli lažirati izbore i tako postići bolje rezultate. Nije vam dosta što ste opljačkali državu - uzvratio je Šprem i zaradio opomenu zbog vrijeđanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:58