POBUNA

BURNA POLEMIKA ZBOG TLOCRTA IZ ŠKOLSKOG UDŽBENIKA ZA 6. RAZRED Arhitekti se pobunili, iz Školske knjige stigao odgovor: 'Zamijenit ćemo crtež'

 

Ulazna vrata vode u kuhinju, odnosno blagovaonicu sa stolcima veličine tanjura. U blagovaonici je dimnjak, ne i peć. Dnevni boravak, preuzak i premalen, u njemu je majušna sofa i kauč manji od kreveta. TV u dnevnom boravku emitira u zid udaljen 140 cm. U sobu se teško ulazi zbog sudaranja s ormarom i krevetom. U kupaonici je WC školjka do koje se migolji između premalog umivaonika.

Zbog katastrofalnog primjera tlocrta stana u udžbeniku “Čudesni svijet tehnike” za 6. razred tehničke kulture arhitekti su proteklih dana pokrenuli žustru raspravu i pozvali odgovorne na red.

- Djeca u školi, autoritetu znanja, dobivaju potpuno pogrešne informacije i vizije prostora - komentari su iz struke koja je nakladniku Školskoj knjizi i autorima udžbenika putem društvene mreže postavila niz pitanja o nevjerojatnom tlocrtu, među njima i ono: “Zašto projektante niste pitali kako se koriste kotne crte?”.

- Ovo je tlocrt kuće koju je neki ‘pater familias’ smislio sam, sagradio sam ili uz pomoć kakvog lokalnog majstora, pa nedavno legalizirao. I sve bi još bilo shvatljivo da ne stoji u udžbeniku - komentirao nam je jedan od arhitekata uključenih u raspravu, a njegova je kolegica dodala: - Pokazala sam tlocrt djetetu od deset godina (4. razred) i prvi komentar je bio: ‘Ja bih veći dnevni boravak i da se vidi televizor s kauča’.

Zaključila je kako izgleda da djecu od malih nogu učimo da arhitekti nisu potrebni. Nakladniku su poručili: Svi mi imamo isti cilj - dobro obrazovanje djece koja ni po kojoj osnovi nisu zaslužila ovakav nemar.

Upozorenja arhitekata urodila su plodom. Predstavnik nakladnika javio im se porukom u kojoj zahvaljuju na “konstruktivnim i korisnim prijedlozima i sugestijama koje će prilikom idućeg tiska navedenog udžbenika uzeti u obzir”.

- Nakon vaših sugestija, primjedbi i komentara u uredništvu je odlučeno da se crtež zamijeni adekvatnijim već tijekom idućih nekoliko dana u našem digitalnom izdanju udžbenika - poručili su iz Školske knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:29