UGLEDNI AKADEMICI

BURNA RASPRAVA O KREACIONIZMU U HRVATSKOJ 'Svatko ima pravo misliti što želi, ali drugo je pitanje kako ćemo obrazovati djecu'

 Srđan Vrančić/EPH

Rasprava među znanstvenicima o radu koji je u listopadu 2012. supotpisao aktualni ministar znanosti Predrag Šustar i objavio u Riječkom teološkom časopisu - kojemu je cilj na primjerima zapisa Ruđera Boškovića ispitati može li se pravdati teza da znanost i religija nisu suprotstavljena područja, pri čemu se provlači ideja da teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što ostavlja prostor za Boga kao dizajnera - postaje sve živahnijom.

Znanstvene činjenice

Uglednog akademika Ivana Gušića, emeritusa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, ministrov rad jučer je ponukao na pisanje osvrta, ali i na upit zašto Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dosad nije potpisala Rezoluciju o opasnosti kreacionizma u obrazovanju? Riječ je o Rezoluciji Vijeća Europe iz 2007. godine, čija je Parlamentarna skupština zabrinuta zbog mogućih loših utjecaja širenja kreacionističkih ideja u obrazovne sustave u Europi. Rezolucijom se upozorava na opasnost da inteligentni dizajn na ublaženi način nastoji predstaviti kreacionizam (vjerovanje da je vrhunsko biće ili božanstvo kreiralo čovjeka, Zemlju i svemir) kao znanstveni pristup, zbog čega je Skupština Vijeća Europe pozvala one akademije koje to još nisu učinile da potpišu deklaraciju. Dosad je potpis dalo 27 akademija znanosti država članica Vijeća Europe. Zašto među njima nije i HAZU, objasnio je predsjednik Akademije, akademik Zvonko Kusić:

- Rezoluciju o opasnosti kreacionizma u obrazovanju nismo dobili na potpisivanje. Ako bi takav prijedlog stigao, razmotrili bismo ga i očitovali se - kaže. Ne komentirajući eksplicite rad ministra Šustara, predsjednik HAZU ističe da u pluralističkom i demokratskom društvu svatko ima pravo na svoj svjetonazor. Podsjeća da teorija evolucije ne negira postojanje Boga i nije u suprotnosti s religijom pa je zbog toga prihvaća i Katolička crkva, kao i mnogi kršćanski teolozi.

Akademik Gušić se slaže u posljednjemu s predsjednikom Akademije, no smatra da bi HAZU trebao potpisati Rezoluciju.

- Svakako ću zagovarati da Akademija supotpiše taj dokument jer vidim opasnost u šuljanju kreacionizma u nastavu, pogotovo u srednjim školama, manje na fakultetima. U Rezoluciji se ne radi protiv Boga, već o činjenici da kreacionizam želi istisnuti teoriju evolucije iz obrazovanja. Jedno je činjenica da svatko ima pravo misliti i vjerovati u što želi, a drugo je kako ćemo obrazovati djecu.

Zar da ih učimo da je Zemlja ravna ploča? - pita akademik Ivan Gušić, deklarirani ateist, naglašavajući da obrazovna politika svake zemlje mora voditi računa o znanstveno dokazanim činjenicama.

Bog i prirodni zakoni

Evolucija, pritom, nije protiv Boga, nego je - bez Boga, jednako kao i cijela znanost, kaže akademik, nabrajajući imena svjetski poznatih evolucijskih biologa koji su vjernici, no bore se protiv inteligentnog dizajna s kojim je, po nekima, opasno u svome članku koketirao ministar Šustar. Akademik Gušić stoga zaključuje - svatko može misliti što hoće, no da ministar znanosti sumnja u dokazane činjenice, malo je opasno...

No, da je riječ o nesporazumu u tumačenju filozofskog teksta aktualnog ministra, uvjeren je akademik Vladimir Paar. Po njemu, stvar je jednostavna (i to propagira već godinama): znanost i kršćanstvo su u potpunosti u suglasnosti.

- Moje je uvjerenje da kršćanstvo priznaje sve dokazane znanstvene rezultate. Znate zašto? Jer kršćanstvo i polazi od teze da je Bog stvorio sve prirodne zakone. Prema tome, prirodne znanosti ne mogu biti u suprotnosti s vjerom - uvjerava Paar.

Gušić o Šustaru: ‘Ministrova teza skriva opasnost’

Analizirajući tekst kojega potpisuje ministar Šustar, akademik Ivan Gušić dolazi do sporne poante. Autori, kaže Gušić, definitivno u tekstu zaključuju: “Ako se složimo s Boškovićem da je Bog uredio svijet na način da bude pogodan za život, osobito čovjeka, onda imamo rješenje.”

- Odlično, znači znamo sve, nemojmo dalje istraživati! Uživajmo u neradu i zahvalimo Božjoj providnosti da nam je to omogućila! Eto, u toj završnoj poruci - koja doduše nije doslovce tako napisana ali se po svemu tako može iščitati - krije se opasnost ako jedan ministar znanosti (koji je, pazi sad, i diplomirani molekularni biolog!) misli da ‘imamo rješenje’ - rezimira akademik Gušić, čiji je stav da konačnog rješenja još dugo nećemo imati, a možda uopće i nikad, jer ono u znanosti - ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 14:07