SABOR O HASANBEGOVIĆU

BURNA RASPRAVA Pupovac (SDSS): Na rubu smo da se potučemo'; Kristić (Most): Neka ministar jasno kaže što danas misli o ustašama

Zagreb, 050216.Trg svetog Marka, Hrvatski Sabor.Sjednica odbora za informiranje, informatizaciju i medije.Na fotografiji: Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO - 11:45 - Goran Marić također je rekao da svi pričaju samo o fašizmu, a nitko ne priča o ekonomskom fašizmu, pogotovo predstečajnim nagodbama koje je nazvao ekonomskim apartheidom. Tvrdi da je država s punim znanjem precjenjivala vrijednost određenih nekretnina i imovine predstečajnih dužnika kako bi se dužnici naizgled namirili.

- Tko će nadoknaditi štetu FINI? Državi? Koliko je odobreno predstečajnih nagodbi za dužnike koji nisu imali ni jedne zaposlene osobe ili desetak zaposlenih? Je li bilo pritisaka na FINU zbog predstečajnih nagodbi i koje su to osobe radile?- pitao je Marić.

Koliko je izmišljeno potraživanja u predstečajnim nagodbama? Dužnik je utvrdio koliko je on dužan, a nitko drugi nije imao ni pravo na provjeru tog duga. Ukupno je utvrđeno 65 milijardi kuna duga, a nitko to nije provjerio! - naglasio je Marić.

- Koliko je upropašteno radnih mjesta pod krinkom predstečajnih nagodbi? Ubili smo 100 pravnih osoba, da bi spasili 60. Ovo nije kritika FINI koja je morala raditi ono što im se naredilo. Mislim da bi se u Saboru moralo formirati Istražno povjerenstvo koje bi otkrilo sve što se radilo u predstečajnim nagodbama. Bio bi to mukotrpan posao, ali se mora obaviti - zaključio je Marić

Ivan Lovrinović od Marića je zatražio dodatno objašnjenje njegovih izjava te zatražio očitovanje SDP-ovaca o predstečajnim nagodbama.

Marić je ponovio da je izigran Zakon o predstečajnim nagodbama te naglasio da je najveći problem da su se s potraživanjima u predstečajne nagodbe mogli prijavljivati svi, bez provjere. To su radili dužnici kako bi uopće ušli u predstečajne nagodbe - rekao je Marić.

--------------------------------

11:30 - Ivan Lovrinović iz Mosta u obraćanju Saboru rekao je da je dosta rasprava o ustašama i partizanima te zatim prešao na privatizaciju 90-ih za koju je rekao da je jedna od većih mrlja u novijoj hrvatskoj povijesti.

--------------------------------

10:55 - Milorad Pupovac iz SDSS-a je pak rekao kako za govornicu nije izašao zbog kape, nego onog što je ispod nje:

- Bila su druga vremena i ljudi su nosili razne kape bez da su znali što koja kapa znači ili može značiti. Problem je u tome što je ispod kape i da li to što je ispod kape ustrajno, dosljedno biva zastupano. To je pitanje. Kome Jasenovac može biti mjesto koje Sabor ne bi trebao komemorirati. Kome antifašizam može biti floskula? - upitao je Pupovac te dodao:

- Sada smo na rubu da se počnemo tući, samo je pitanje tko će to prvi napraviti.

Jasen Mesić iz HDZ-a je podsjetio da ni autori iz Novosti nisu "bez grijeha" iz mlađih dana:

- U svojim mladim danima mogli su se uhvatiti u sličnim situacijama, na koje danas ne bi bili ponosni... Postoji razmišljanje da ovo zaoštravanje nije počelo jučer i da se ne može očekivati da se neće razviti polemika, ako u tim novinama izađe pjesma 'Lijepa naša haubico' - rekao je Mesić.

--------------------------------

10:45 - Saborski zastupnik Nenad Stazić (SDP) poručio je u četvrtak kako je program ministra kulture Zlatka Hasanbegovića obnova NDH, a zbog Hasanbegovićeve sporne fotografije, na kojoj pozira u navodnoj ustaškoj kapi premijeru je poručio da ga smijeni jer, u suprotnom, "tu ustašku kapu stavlja na svoju glavu".

- Čuje se sada da to nije ustaška nego je kapa HOS-a, ali kapa je samo simbol identiteta i nije važno kakva je bila kapa nego što je bilo ispod kape. A to što je ispod je puno gore od kape. Gospodin Hasanbegović je bio suradnik lista 'Nezavisna država hrvatska' i to je glasilo HOP-a kojeg je uređivao zet Ante Pavelića, predsjednik HOP-a, stranke koju je osnovao Pavelić, a član HOP-a, barem prema pisanju tog lista, bio je i ministar Hasanbegović, što je i dokumentirano u tom glasilu - rekao je Stazić nakon stanke u Hrvatskom saboru koju je zatražilo deset klubova.

SDP je, podsjeća, prilikom potvrđivanja vlade dobronamjerno upozoravao premijera da ne imenuje Hasanbegovića jer bi zbog njega "vlada mogla dobiti epitet proustaške", no premijer ih je, kaže, uvjeravao kako je njegov ministar uvjereni antifašist.

- Pitam premijera da li su se u Tevi u kojoj je bio menadžer tako oblačili uvjereni antifašisti i što bi napravio da mu je u ured u tu tvrtku židovskog kapitala došao netko sa ustaškom kapom te da li bi i za njega tvrdio da je uvjereni antifašist - pitao je Stazić.

HNS-ova Nada Turina Đurić smatra da je imenovanje ministra Hasanbegovića sramoćenje Hrvatske pred svijetom te smatra da bi Hasanbegović trebao sam odstupiti ili bi ga trebao smijeniti premijer.

- Jučer navečer saznali smo da je Hasanbegović svojom riječju i pojavom apsolutno dio te tzv. filoustaške ekipe koja djeluje snažno unutar RH. Fotografije su možda mogle biti montirane, ali ono što je potpisao kao riječ nije montirano i dokazuje da smo bili u pravu kada smo ukazivali da je Hasanbegovićev politički profil skandalozan - kazala je Turina Đurić.

Maro Kristić (Most) poručio je da ne podržavaju bilo kakav oblik totalitarnog režima kao ni ideološke podjele koje se nameću.

- Smatramo da izjava nekih bivših ministara i sadašnjih zastupnika da u životu svakog čovjeka postoje trenuci na koje nije ponosan ne može biti dovoljan. Očekujemo da nam se ministar Hasanbegović javno očituje kakav je njegov stav danas o karakteru ustaškog režima. U prošlosti je također bilo ministara, zastupnika i predsjednika države koji su se povezivali sa svim oblicima totalitarizma od ustaštva do komunizma pa su nakon javne ograde i dalje na stavili obnašati svoje funkcije - rekao je Kristić.

Predložio je i sazivanje plenarne sjednice koja bi trajala sedam dana na temu ideoloških podjela.

- Kad bih vjerovao da bi tjedan dana diskusije ovdje rezultiralo da se napokon prestanemo vraćati 70 godina u prošlost, ja bih to prihvatio, ali bojim se da, na žalost, nema puno šanse za to - rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

- Danas je 2016. godina, ministar Hasanbegović je u međuvremenu i magistrirao i doktorirao, znamo tko je bio u komisiji - i Ivo Goldstein. Duboko sam uvjeren da ne bi prošao ni jedan njegov znanstveni rad niti magisterij, niti doktorat da su njegovi stavovi suprotni i da se kose sa onim što povijesna znanost i historiografija zahtijevaju - kazao je Ivan Tepeš (HSP AS).

Naglasio je i kako je spornu fotografiju objavio tjednik Novosti "koji je financiran od strane hrvatskih poreznih obveznika, a koji je na jedan vrlo ružan način izvrgnuo ruglu hrvatsku himnu". Stazića i SDP- je upitao zašto se, jer su tada bili na vlasti, nisu od toga ogradili.

- Imamo mitropolita Porfirija koji je sam priznao da je pjevao četničke pjesme. Mitropolit je u Zagrebu. Nisam čuo od vas da ste zatražili da unutar srpske pravoslavne crkve da neku ostavku - kazao je Tepeš.

Drago Prgomet (HRID) zamjera jer se, kaže, u ovoj državi donosi presuda, a se ne sasluša. Interesiraju ga, kaže, činjenice i jasan stav ministra o onome što je govorio i o onome što je pisao.

- Ne prihvaćam da je ova Vlada filoustaška. Ova Vlada doista zagovara konzervativne vrijednosti koje, na žalost, u sebi sadrže dosta elemenata retro tradicionalizma, reminiscencija na prošlost nama danas potpuno nepotrebnih pa i pokušaju sprječavanja dostignute razine ljudskih prava i sloboda. Ne smatram da je u ovoj državi fašizacija na pomolu. Radikalizacija da, ali ona nije krenula sa ovom Vladom - ustvrdio je.

--------------------------------

ZAGREB - Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira s kapom koja nalikuje ustaškoj, a koju je objavio tjednik "Novosti" Srpskog narodnog vijeća, razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanja u četvrtak zatražilo desetak saborskih klubova.

Stanku su zatražili SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS te Klub nacionalnih manjina.

"Novosti" su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar Hasanbegović tu je objavu nazvao insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:59