PROTIV VLADINE INICIJATIVE

BURNA RASPRAVA U SABORU 'HNB želi skrenuti pažnju s dosadašnjih promašaja, uvođenjem eura ukrcat ćemo se na brzi vlak za Grčku'

 Darko Tomaš / Hanza Media

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović oštro se u petak usprotivio inicijativi za brzo uvođenje eura u hrvatski monetarni sustav, za što se, kako je rekao, zalaže Hrvatska narodna banka kako bi skrenula pažnju od dosadnih promašaja.

"Inicijativa za uvođenje eura od strane HNB-a je njihova želja da se skrene pažnja od promašaja koje su koji su napravili u slučaju švicarski franak, austrijske štedno kreditne zadruge, visoke kamatne stope koje uništavaju gospodarstvo ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a. Zašto Vlada želi brzo uvođenje eura? Ona ionako sluša Bruxelles i nije joj nacionalni interes u prvom planu", rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Zahtjev za brzo uvođenje eura u Hrvatsku je zahtjev, rekao je, da sjednemo u brzi vlak prema Grčkoj "koja je postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i tečajne politike ostale vezane ruke i ta se zemlje neće izvući iz problema i morat će joj se otpisati cijeli dug".

"Čini se da nema kraja lošim Vladinim prijedlozima i onima iz HNB-a... O uvođenju eura treba razmišljati za 10 godina, budimo pametni i ne srljajmo jer ionako već imamo puno problema", poručio je Lovrinović.

Prema medijskim navodima, Vlada i HNB će krajem mjeseca objaviti strategiju za ulazak u eurozonu po kojoj se zamjena kune eurom predviđa za 2022. godinu.

HSS-ov saborski zastupnik Davor Vlaović poručio je u petak kako poljoprivredni proizvođači, nakon svih elementarnih nepogoda koje su ih pogodile ove godine, s pravom očekuju Vladinu reakciju, te zatražio da se na 50 milijuna kuna povećaju proračunska sredstva za naknadu šteta.

Prije mjesec, dva pisalo se o suši, svi su bili uz proizvođače, sad su zašutjeli. Zbrajaju se štete i po prvim izvještajima samo u pet slavonskih županija one premašuju 500 milijuna kuna, rekao je Vlaović u Hrvatskom saboru i poručio da proizvođači s pravom očekuju Vladinu reakciju.

Urod kukuruza, naveo je, smanjen je preko 60 posto, lucerne preko 80, sjemenskih kultura i do 90 posto, štete trpi i stočarstvo, manje je hrane, smanjena je mliječnost krava, što će dodatno utjecati na prihod poljoprivrednika.

Naglasio je da proračunska sredstva za naknadu šteta od 20 milijuna kuna nisu dovoljna i da HSS predlaže da se povećaju na 50 milijuna kuna.

Proizvođači očekuju da Državno povjerenstvo za procjenu šteta s ministarstvima poljoprivrede i financija to učini, rekao je Vlaović upozoravajući da će, ne pomogne li se proizvođačima, u Hrvatskoj nestati poljoprivredna proizvodnja.

I zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorava na pad poljoprivredne proizvodnje, a perspektivu vidi u novim, egzotičnim kulturama i uzgoju konoplje.

Svjetski trendovi bacaju novo svjetlo na tu biljku, ona ima ogroman potencijal u energetici, automobilskoj industriji, no kod nas je najveći problem što se biljka ne može koristiti cijela, rekao je Sinčić, čija je stranka izradila zakonski prijedlog koji bi to omogućio.

Mjere koje predlažemo pomoći će razvoju hrvatske poljoprivrede, rekao je Sinčić u Hrvatskom saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:33