RASPRAVA O HNB-U

BURNA RASPRAVA U SABORU OKO HNB-a Gordan Maras spustio Grmoji: 'Vi ste skroman čovjek, to se vidi na vama...'

 Damjan Tadić / CROPIX

U Saboru se nastavlja rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Most predlaže da Državna revizija nadzire poslovanje središnje banke i da se o redovitom izvješću HNB-a glasuje u Saboru, umjesto da se, kao do sada, samo prima na znanje.

Guvernera i članove savjeta HNB-a bi, prema prijedlogu, trebalo ograničiti na najviše dva mandata po šest godina, piše Dnevnik.hr.

"Nakon jučerašnje rasprave o HNB-u stječe se dojama da je većina klubova za promjene Zakona. Trebali bismo imati više uvida u to što se dešava u HNB-u, ali ovo nije trenutno najvažnija stvar u Hrvatskoj. Građani od nas više očekuje raspravu o monetarnoj reformi i poreznoj reformi koja je nepravedna", kazao je SDP-ov Gordan Maras.

Maras je kazao kako porezna reforma povećava plaće ljudima u HNB-u za 4.000 kuna. Istaknuo je kako nije zadovoljan radom HNB-a pogotovo kad je riječ o slučaju konverzije kredita u švicarskim francima.

"Čudi me što je HDZ sprečavao da Zakon o HNB-u dođe u Sabor, ali očito su Karamarko i guverner HNB-a imali deal. Iz tog razloga čestitam Mostu što je progurao ove izmjene", kazao je Maras i dodao kako će zbog reforme plaće rasti i u INI i to onima koji sami za sebe kažu da ništa ne rade.

"Most se poziva na istraživanje da je HNB među najnetransparentnijim središnjim bankama, ali ne navode izvor istraživanja. Možda su ga radili Grmoja i Bulj", kazao je Maras.

Miro Bulj javio se za povredu poslovnika te od Brkića traži da opomene Marasa jer ne govori o temi.

"Slažem se djelomično s vama, ali kad bih tako postupio nitko ne bi govorio. Molim sve da izbjegavaju eksapade u izlaganjima", kazao je Milijan Brkić.

"Hvala vam na podršci i što držite suverenističku politiku. Ne želimo dirati u neovisnog HNB-a. Mi sebi ne umišljamo da možemo analizirati transparentnost HNB-a kao što si ne umišljamo da možemo biti ministri poduzetništva bez dana iskustva u realnom sektoru", kazao je Nikola Grmoja.

Gordan Maras nije mu ostao dužan.

"Samo nastavite tako. Vi ste skroman čovjek, to se vidi na vama", replicirao je Maras Grmoji i poručio mu da ne vjeruje svemu što pročita po portalima te da će mu rado proslijediti svoj životopis, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:27