SOA GLAVNA TEMA

BURNA RASPRAVA U SABORU Strenja Linić: 'Tražimo hitno glasanje o Ostojiću! U pitanju je nacionalna sigurnost zemlje'

 Goran Mehkek / EPH

NOVO 12:47 - Mostova zastupnica Ines Strenja Linić zatražila je u srijedu od predsjednika Sabora Željka Reinera da do kraja dana na dnevni red uvrsti prijedlog imenovanja Ranka Ostojića predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, dodavši kako Most očekuje da Odbor sasluša ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, čije je razrješenje pokrenula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"MOST traži da se Odbor što hitnije konstituira na način da se izabere predsjednik Odbora, što je pravo koje pripada najvećoj opozicijskoj stranci. Tražimo da se ta točka što hitnije uvrsti na dnevni red Sabora, po mogućnosti već danas kako bismo izabrali predsjednika tog Odbora", kazala je Strenja Linić nakon stanke koju je u Saboru zatražilo devet klubova želeći se očitovati o postupku Lozančićeva razrješenja.

Naglasila je kako osobni odnosi između Mosta i Ostojića "nisu bili idealni", ali to nije bitno. "U ovom trenutku je u pitanju nacionalna sigurnost zemlje i to nam mora biti apsolutni prioritet", naglasila je Strenja Linić.

Napomenula je da Lozančić još nije razriješen, a predsjednica mu stavlja na teret kršenje zakona, bez preciziranja odredbe koju je navodno prekršio.

Uvjerena je da bi Lozančića zbog toga morao saslušati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te je poručila da "Most ne podržava njegovu smjenu bez da se sazove nadležni odbor".

--------------------------

11:00 - Drago Prgomet komentirao je Odluku predsjednice o razrješenju šefa SOA-e Dragana Lozančića, piše Tportal.hr.

- Sve ovo danas što se događa nažalost samo je logičan slijed u hrvatskom političkom teatru apsurda koji nažalost može završiti i političkim kaosom. Slučaj SOA nastala je onog trenutka kada je predsjednica Republike potpisala odluku a da se očigledno nije konzultirala sa premijerom. Time je dodatno narušen autoritet čovjeka koji je najjača politička pozicija, najjača politička osoba, autoritet koji je dobrano načet ovim mukotrpnim sporovozećim formiranjem hrvatske vlade. I u ovoj igri prijestolja očigledno da je uz građane najveći gubitnik upravo premijer koji šuti a za to vrijeme čelnik MOST-a, potpredsjednik Vlade kaže da ne nalazi niti jedan razlog za smjenu načelnika SOA-e - rekao je Prgomet i nastavio:

- Javnost nije informirana, a prije svega nismo informirani mi. Istina je bitna, jedino je jasno da ovakav postupak nanosi štetu obavještajnim službama. U ovom trenutku nad agencijama nema parlamentarnog, civilnog stručnog nadzora. Ostalo je samo uzdati se u profesionalizam ljudi koji to rade, a kako ćemo vjerovati u profesionalizam ako se ne vjeruje prvom čovjeku i njegovom profesionalizmu? Prvom čovjeku ove agencije? - rekao je Prgomet.

Prgomet je postavio i nekoliko pitanja. 'Na temelju kojeg izvida je zaključeno da je ravnatelj prekršio zakon? Na temelju čega potpredsjednik vlade Petrov zaključuje da nema razloga za smjenu? Zašto nije premijer Orešković potpisao smjenu ako nije bilo kršenja zakona? I ako je prekršen zakon zašto čitav proces nije upućen na DORH? Zanimaju nas odgovori kako bi vidjeli kome više nije mjesto u obavještajnom sustavu, a kome u politici', kazao je Prgomet.

Za riječ se javila i Mostova Ines Strenja Linić koja je uputila jasnu poruku zastupnicima, ali i svojim koalicijskim partnerima, piše tportal.hr.

- U ovom trenutku Lozančić nije razriješen. Ako mu se stavlja na teret nezakonito postupanje treba ga saslušati saborski odbor. Mi imamo samo izjavu predsjednice da je izgubila povjerenje u njega i to zbog povrede zakona, no ne znamo na koji je način povrijedio zakon. Tražimo da se što hitnije konstituira Odbor za unutarnju politiku i da se izabere predsjednik odbora, koje mjesto pripada oporbi, i da se ta točka što hitnije uvrsti u dnevni red kako bi izabrali predsjednika odbora - kazala je Strenja Linić.

- U ovom trenutku osobni i personalni odnosi Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste nisu bitni, bitna je nacionalna sigurnost zemlje. Odbor treba saslušati Lozančića da se ustanovi koje mu se povrede zakona stavljaju na teret. Most ne podržava smjenu bez da se sazove nadležni odbor - dodala je Strenja Linić.

--------------------------

ZAGREB – Događaji oko SOA-e, odnosno smjena ravnatelja te sigurnosne agencije Dragana Lozančića, te problemi s kojima se suočavaju umirovljenici koji mirovinu dobivaju iz inozemstva, povodi su za stanku koju je u srijedu u Hrvatskom saboru zatražilo čak devet zastupničkih klubova.

Klubovi su stanku zatražili kako bi dobili priliku da, mimo dnevnog reda, progovore o aktualnim temama.

Drago Prgomet (Hrid) prvi je izrazio želju govoriti o događajima oko SOA-e, a u tome su mu se priključili klubovi oporbenih SDP-a, HNS-a, laburista, ali i većinskih HDZ-a, Mosta, HSLS/BUZ-a te HSP-AS-a.

Ugrožena je nacionalna sigurnost, a osobe koje obnašaju najviše državne dužnosti izvrgnute su ruglu, argumentirao je SDP-ov Nenad Stazić.

Silvano Hrelja (HSU) najavio je da želi upozoriti na probleme 200.000 umirovljenika koji mirovinu primaju iz inozemstva, u čemu mu se priključio i Klub HDZ-a.

Sabor u srijedu treba raspravljati o radu Ureda za javnu nabavu u 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:53