SPLIT

BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Ravnateljica zavoda za javno zdravstvo kaže da sanacija Karepovca indirektno ugrožava zdravlje, oštra reakcija HDZ-a

 
Olujić i dogradonačelnik Nino Vela.
 Paun Paunović / CROPIX

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević rekla je na poslijepodnevnom dijelu tematske sjednice splitskoga Gradskog vijeća o Karepovcu kako njegova sanacija indirektno ugrožava zdravlje građana, što je izazvalo oštru reakciju vijećnika HDZ-a, koji su isticali kako su svi stručnjaci koji su govorili na sjednici rekli da nije ugroženo ničije zdravlje.

"S odlagališta se širi neugodan miris koji narušava kvalitetu zdravlja, a to znači indirektno narušavanje zdravlja ljudi", rekla je Ninčević odgovarajući na vijećnička pitanja.

To je rekla nakon što su prije u raspravama na sjednici ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Zdravko Lovrić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Snježana Hopp te Nataša Molk iz IGH-a, koji je izradio izvedbeni građevinski projekt sanacije odlagališta otpada Karepovca, i Arsen Zoran Tomšić, predstavnik tvrtaka izvođača sanacijskih radova "Trade" iz Splita i "Eurco" iz Vinkovaca, ocijenili kako količine plinova i onečišćenih tvari u zraku koje izlaze iz odlagališta ne prelaze granične vrijednosti i ne ugrožavaju zdravlje ljudi.

Jasna Ninčević također je rekla kako Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije nije nitko izvijestio o početku sanacijskih radova na Karepovcu te kako ona nije bila uključena u aktivnosti vezane uz sanaciju.

"Trpim uvrede da sam nestručna i nekompetentna. Ja sam hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata", poručila je.

Vijećnik HDZ-a Tomislav Prljević ustvrdio je kako Ninčević "ne govori istinu" jer je krajem studenoga 2017., nakon što je počela sanacija, bila izjavila da "sanacija nije štetna za zdravlje ljudi", ali je, dodao je, početkom veljače ove godine (kad je sanacija u tijeku) promijenila mišljenje i izjavila da je zbog sanacije Karepovca "zabrinuta za zdravlje građana", što je uznemirilo javnost.

"Ranije ste za angažman u sanaciji odlagališta tražili novac, a sada govorite kako ste zaobiđeni u vezi sa sanacijom", rekao je Prljević pokazujući papir koji, po njegovim riječima, dokumentira da je tražila novac za angažman.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić također se rekao da Jasna Ninčević ne govori istinu jer je bila na skupu uoči početka radova na kojem su predstavljeni planovi sanacije Karepovca.

"Ovakvim izjavama stvara se ozračje koje dovodi u pitanje sanacijske radove na Karepovcu te se psihički i mentalno maltretira građane", rekao je Škorić odgovarajući Jasni Ninčević.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) poručila je Jasni Ninčević da vodi računa o tome kako će se ponašati na sjednici Gradskog vijeća jer ono nije njezin kolegij.

"Vi stvarate dramaturgiju bez argumenta i ispada da ste najpametniji, zanemarujete sve što su stručnjaci prije Vas rekli", rekla je Ljubica Vrdoljak Jasni Ninčević.

Vijećnica stranke Pametno Kristina Vidak tražila je od Jasne Ninčević da konkretno odgovori na pitanje ugrožavaju li plinovi iz odlagališta otpada Karepovca zdravlje ljudi, podsjećajući da je njezina izjava početkom veljače, u kojoj je spomenula ugrožavanje zdravlja od plinova iz Karepovca, i dovela do današnje tematske sjednice Gradskog vijeća jer je javnost uznemirena.

Ninčević je ponovila da je zdravlje ljudi indirektno ugroženo. "Narušavanje zdravlja nije samo bolest, nego i psihičko i socijalno narušavanje blagostanja jer mnogi građani moraju zatvarati prozore zbog neugodnog mirisa", rekla je Ninčević.

Vijećnik Mosta Ante Čikotić zahvalio je pak Jasnu Ninčević na, kako je ocijenio, hrabrosti, usporedivši je s hrabrosti dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa Dalije Orešković, koja je povukla svoju kandidaturu za još jedan mandat i pritom kritički govorila o predstavnicima vlasti.

Vijećnike liste Popravi grad Ante Zoričić predložio je da se sanacija Karepovca privremeno zaustavi sredinom travnja kako smrad ne bi negativno utjecao na turističku sezonu i odvratio turiste od dolaska u Split.

Prihvaćeni zaključci o odlagalištu otpada: Nema ugroze zdravlja

Nakon cjelodnevne rasprave o sanaciji odlagališta otpada Karepovca splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u ponedjeljak navečer zaključke po kojima u dosadašnjoj sanaciji, koja je počela u studenome prošle godine, nije bilo ugroza zdravlja, a zaključeno je i da je sanaciju nužno ubrzati kako se ne bi ugrozila turistička sezona.

Na temelju izlaganja pozvanih stručnjaka i mišljenja mjerodavnih institucija, zaključeno je da nije bilo te da nema ugroze zdravlja ljudi, navodi se u zaključcima za koje je od 28 nazočnih vijećnika glasovalo njih 25, a tri su bila suzdržana.

Kako se navodi u zaključcima, sanaciju Karepovca treba nastaviti i učiniti sve za brži završetak radova na prebacivanju otpada, a Grad Split obvezan je poduzeti sve mjere kako se ne bi ugrozila turistička sezona. U raspravi se čulo da tijekom turističke sezone treba privremeno prekinuti sanacijske radove na Karepovcu jer bi u protivnom smrad s odlagališta mogao ugroziti sezonu i odvratiti turiste od dolaska na splitsko područje.

Prihvaća se prijedlog gradonačelnika Splita o ubrzanju radova na sanaciji Karepovca prije početka turističke sezone kako bi se izbjegli i smanjili neugodni miris te da se uskladi dinamika radova kako bi se oni završili u predviđenom roku od 30 mjeseci, stoji u zaključcima.

Gradsko vijeće također je zaključilo kako tijekom sanacije Karepovca treba provoditi sve mjere predviđene projektnom dokumentacijom uz dodatne mjere, uključujući postavljanje dodatne mjerne stanice uz preporuke mjerodavnih tijela.

Osim podataka o mjerenju kvalitete zraka, do 1. ožujka potrebno je učiniti javno dostupnom svu dokumentaciju vezanu za sanaciju odlagališta otpada Karepovca na mrežnoj stranici Grada Splita te dnevne podatke o mjerenjima kvalitete zraka.

Sav novac prikupljen od eko rente uložit će se u infrastrukturu i poboljšanje životnih uvjeta stanovnika u okolici Karepovca, stoji u zaključcima.

Gradovi i općine koje se koriste Karepovcem potiču se na odvojeno prikupljanje otpada kako bi se smanjila količina komunalnog otpada, a županijske vlasti pozivaju se da ustraju na što skorijem otvaranju regionalnog centra za gospodarenje otpada Lećevice.

Prije glasovanja o zaključcima Aleksandra Ćirić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestila je kako je sanacija Karepovca jedan od 300 ugovora za sanaciju odlagališta otpada diljem Hrvatske koje je taj fond sklopio.

"Do sada je od tih 300 odlagališta sanirano njih 160, 30-ak ih je u postupku sanacije, a sanacija ostalih odlagališta je u pripremi", objasnila je Ćirić.

Podsjetila je kako je ugovor o sanaciji odlagališta otpada Karepovca potpisan još 2005. godine te su obavljene detaljnije pripreme.

"Mi smo ušli vrlo duboko u problematiku Karepovca i poznajemo situaciju mnogo detaljnije nego što se moglo čuti u današnjoj tematskoj raspravi na splitskome Gradskom vijeću", rekla je Ćirić na kraju cjelodnevne tematske sjednice o Karepovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:13