KONCESIJA ZA 101 MHZ

Burna sjednica Odbora: Popovac obrazlagao glas ‘protiv‘, Matula: ‘Zašto ste promijenili mišljenje?‘

Vilim Matula pitao je predsjednika Vijeća Josipa Popovca zašto je promijenio mišljenje i glasao protiv koncesije
Josip Popovac
 Bruno Konjević/Cropix

Odbor ne može ulaziti u meritum odluke Vijeća za elektroničke medije, čekamo sudski pravorijek pa tek potom možemo razgovarati o odgovornosti članova Vijeća, s tim je zaključkom predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević okončala trosatnu raspravu o odluci da se koncesija Radija 101 dodijeli tvrtki TOP Radio u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića.

Sjednica je održana u roku od tjedan dana, ali uz primjedbu SDP-ova Zvane Brumnića da je taj rok predugačak jer se baš danas sklapa ugovor o koncesiji i propuštena je prilika da članovi Vijeća možda ipak promijene mišljenje, na što je protestirao HDZ-ov Mario Kapulica napomenuvši da se Odbor nema pravo miješati u to. Na sjednici su uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek bili i svi članovi Vijeća. Njih su zastupnici suočili sa svim kontroverzama koje je izbor TOP Radija izazvao u javnosti.

Prikriveno vlasništvo

Kapulicu je zanimalo jesu li stručne službe upozorile na probleme vezane uz prostor, nedopuštenu koncentraciju i prikriveno vlasništvo. Brumnić koji smatra da je izbor protuzakonit, pokušao je istjerati na čistac zašto su uopće razmatrali ponudu TOP Radija kad nije priložio valjani ugovor o prostoru pa ga je trebalo diskvalificirati. Vilim Matula, ZLB, pitao je predsjednika Vijeća Josipa Popovca zašto je promijenio mišljenje i glasao protiv koncesije. - Donijeli smo odluku 28. srpnja kad je ta ponuda sadržavala sve uvjete. Tada nitko od nas nije mogao sumnjati, svaka od ponuda prošla je test registra stvarnih vlasnika. Mi se ne bavimo time je li netko u kartelu ili nije, smijemo utvrđivati samo ono što nam je dano zakonom. Naknadno se doznalo da postoji problem s prostorom, a ja na ništetnost ugovora o prostoru gledam na pravnički način - uzvratio je Popovac.

Dok je oporba, a i dio vladajućih izražavao skepsu u to da je Vijeće provelo zakonitu proceduru, a Zlatko Hasanbegović prozvao dio svojih kolega da su glasnogovornici svog mecene koji je pretendent na koncesiju, aludirajući na Emila Tedeschija, među samim članovima Vijeća došlo je do trvenja. Iako je Popovac sam glasao protiv i smatrao da su se stekli uvjeti da se koncesija oduzme, ustrajao je na tome da im se nema što prigovoriti. Objasnio je da su od pravne službe dobili upute: ako smatraju da je problem s prostorom bitan, neka pokrenu raskidanje ugovora, a ako nije, neka sklope ugovor o koncesiji. Taj dio je šokirao većinu članova Vijeća.

Prosvjed članova

Anita Malenica požalila se da se osjeća silovanom zadnja dva mjeseca, jer ih nastoje diskreditirati. Otkrila je da su u pomoć pozvali i odvjetnicu koju su sami platili ne bi li se uvjerili da je sve u redu. Prozvala je Popovca jer točku o ukidanju koncesije nije stavio na dnevni red. Damir Bučević tvrdi: "Potražili smo odvojeno mišljenje jer sam o sebi čitao da sam kriminalac i odvjetnica je rekla da nismo prekršili niti jedan pozitivan propis. Nered su stvorila izdvojena mišljenja. A predsjednik to nije stavio na dnevni red. U osnovi, ovo je natječaj ljepote". Tek pretkraj sjednice zamjenik u Vijeću Robert Tomljenović obznanio je da u zapisniku stoji da je tražio da se glasa o oduzimanju koncesije. Urša Raukar je pitala zašto su se oglušili na uvjete natječaja koje su sami propisali: "Dokumentacija o prostoru u Palmotićevoj 7 je lažna. Trebali ste ustanoviti da je dokumentacija ništetna i izuzeti ga iz natječaja. I to je sve".

Katju Kušec iživcirao je Dario Hrebak kojemu je "znakovito da su predsjednik i zamjenik stavili izdvojeno mišljenje" i koji smatra da se mora raščistiti treba li poništiti odluku i ponovo raspisati natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:40