NOVI ZAPLET

Burna večer u SDP-u, Grbin: ‘Očito je da nemam većinu u Klubu. Stranka je dovedena u pat-poziciju‘

Rekao je da se SDP bavi samim sobom, a u takvoj situaciji ne može politički djelovati, te da to mora prestati.
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Na Klubu zastupnika SDP-a nitko nije glasao za to da se četvero zastupnika koji su izbačeni iz SDP-a izbace i iz Kluba. Struja koja pruža otpor predsjendiku SDP-a Peđi Grbinu kaže da je to njegov konačni poraz, dok sam Grbin kaže da je stvar u shvaćanju statusa izbačenih zastupnika. Oni koji žele da izbačeni iz SDP-a (Rajko Ostojić, NIkša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić) ostanu u Klubu nisu glasali za izbacivanje, a oni koji smatraju da se nema o čemu glasati jer niti nisu članovi Kluba - također nisu glasali. Tako je barem pojašnjavao Grbin koji će sve što se dogodilo na Klubu prezentirati Predsjedništvu.

- SDP je danas glasao i raspravljao o dva prijedloga. Jedan razuman da se odluka o sudbini Kluba i članstvu u klubu prepusti Glavnom odboru i drugi koji nije bio u skladu sa Statutom da se nekoga iščlani iz Kluba jer onaj tko nije u Klubu, ne može se iz njega ni iščlaniti - izjavio je Grbin.

Drugu odluku, kazao je dalje, Klub nije donio jer je protivna Statutu SDP-a i odluci Predsjedništva.

Grbin je želio da se problem prebaci na Glavni odbor, ali ni za to nije dobio podršku.

- To ću prenjeti Predsjedništvu stranke i predložiti da Glavni odbor to raspravi i odluči kamo će stranka ići dalje - kazao je Grbin.

Na pitanje kako to da nitko nije digao ruku za izbacivanje četiri zastupnika Grbin je rekao da dio zastupnika smatrao da kolege ne treba isključiti, a drugi dio da se ne može isključiti nekoga tko nije član. - Zato sam na prošloj sjednici i govorio da odluku o isključivanju ne želim staviti na dnevni red jer je bespredmetna. No, sada sam to morao staviti na dnevni red. Slijedi sjednica Predsjendištva i ono će odlučiti kako dalje. Situacija u SDP-u, nažalost, traje i dalje - kazao je.

Rekao je da se SDP bavi samim sobom, a u takvoj situaciji ne može politički djelovati, te da to mora prestati.

Prije Grbina novinarima se pred stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu obratio saborski zastupnik Matko Kuzmanić, koji je nastupio u ime 18 potpisnika zahtjeva da se glasa o četvorki.

- Kako sam i najavio prije nego je počela sjednica, u SDP-u je pobijedio razum. O samome zahtjevu koji sam i ja potpisao, a predsjednik ga je stavio na glasanje i ni jedan zastupnik nije glasao za to da se četvorici naših kolega uskrati članstvo. SDP i dalje ostaje najveća oporbena stranka, a Klub cjelovit. Svi, i predsjednik su glasali da su protiv toga da se isključi članove iz Kluba SDP-a. Jednoglasno je to odlučeno. Najjači smo - zaključio je Kuzmanić.

Kasnije tijekom večeri održana je i najavljena sjednica Predsjedništva SDP-a.

- Očito je da nemam većinu u Klubu, i da Predsjedništvo nema većinu za svoje odluke i zato moramo ići na Glavni odbor. Imamo Klub zastupnika koji ne provodi odluke tijela stranke koja su izabrana na izborima po principu jedan član, jedan glas. Imamo kolegice i kolege koji čuvaju svoje pozicije i nisu se pretrgli da čuvaju interese stranke. Stranka je dovedena u pat-poziciju i to želimo riješiti u skladu s procedurom. Ne diktatorski, ne da presiječemo, iako bi to možda bilo bolje, nego ćemo probati razgovarati još jednom. Imamo 10 dana vremena, ako uspijemo riješiti razgovorom bit ću najsretniji čovjek na svijetu, ako ne, riješit ćemo odlukama - poručio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka Predsjedništva stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:55