PRVA STRANKA OSUĐENA ZA KORUPCIJU

BURNE REAKCIJE NA PRESUDU HDZ-u 'To je prestrašno! Ta se stranka naprosto treba ugasiti'

Stazić tvrdi da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbija prihvatiti presudu. 'Sud je rekao da je HDZ kriv, a Karamarko kaže da on nikada neće prihvatiti krivnju. To znači da čovjek koji bi sutra mogao biti izabran za premijera kaže da ne želi poštivati pravni sustav ove zemlje, pravosudne odluke, pa to je prestrašno', zgražao se Stazić
Varazdin, 200214.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nazocio je 24. obljetnici HDZ-a u Varazdinskoj zupaniji.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora SDP-ovac Nenad Stazić poručio je danas, u povodu jučerašnje presude za aferu Fimi media, da su HDZ i bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader osramotili cijelu Hrvatsku, dok HDZ-ovci odgovaraju kako je riječ tek o nepravomoćnoj presudi.

"Nije jučerašnji dan sramota samo za HDZ, nego su HDZ i njihov bivši predsjednik osramotili cijelu Hrvatsku", kazao je novinarima Nenad Stazić.

Strašno je, kaže Stazić, kakvu su štetu proizveli HDZ-ovci. "Ne materijalnu, nju će oni nadoknaditi, nego štetu ugledu politike i političara", tvrdi Stazić i dodaje kako će tu štetu biti teško ispraviti. "Morat ćemo se svi truditi da taj njihov grijeh popravimo u javnosti", rekao je Stazić novinarima.

Stazić tvrdi i da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbija prihvatiti presudu. "Sud je rekao da je HDZ kriv, a Karamarko kaže da on nikada neće prihvatiti krivnju. To znači da čovjek koji bi sutra mogao biti izabran za premijera kaže da ne želi poštivati pravni sustav ove zemlje, pravosudne odluke, pa to je prestrašno", zgražao se Stazić.

"Mislim da bi HDZ trebao prestati funkcionirati, bez obzira na to kakva će biti konačna presuda", rekao je. U obrazloženju presude se, podsjeća Stazić, kaže da su oni s Fimi medijom od 2003., odmah kad su stupili na vlast, imali plan.

"Oni su se borili da dođu na vlast da bi mogli pljačkati zemlju. Pa to je prestrašno, takva stranka se treba ugasiti", poručuje Stazić.

Potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a Željko Reiner kaže pak kako je nepristojno komentirati nepravomoćne presude. "One ne predstavljaju same po sebi mnogo i kasnije u postupku mogu se kompletno promijeniti", ističe Reiner.

Presuda je, kaže, bez presedana. "Takva presuda nije se nikada ranije dogodila, ne samo u hrvatskoj povijesti nego je nepoznata i u europskoj pravnoj praksi, da se za jednu stranku tvrdi da je kazneno odgovorna za nešto", poručuje.

Uvjeren je, kaže, da se presuda neće održati, kao i da stranka nije odgovorna.

HDZ-ov Davorin Mlakar priznaje da se svaka presuda odražava na volju birača no nada se, kaže, da se ova može i pozitivno odraziti na birače HDZ-a.

"Vjerujem da se ovakva presuda neće potvrditi jer ona ima manjkavosti na koje ćemo ukazati u žalbenom postupku", rekao je Mlakar.

SLOVENSKI MEDIJI 'Karamarko je trebao šutjeti nakon presude, bio je ministar policije dok je vladala mafija'

LJUBLJANA - Slovenski mediji posvetili su u srijedu velik prostor najnovijoj presudi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pri čemu neki upozoravaju da borba protiv korupcije u Sloveniji zaostaje u odnosu na Hrvatsku koja, kako se ističe, može biti ponosna zbog procesuiranja korupcije na tako visokoj razini.

"Hrvatski Uskok ima na sreću mnogo veće kompetencije nego slovensko protukorupcijsko povjerenstvo koje je 'bezubi' organ. Ali, Uskok očito ima i mnogo više hrabrosti od slovenskih organa progona. Postupak protiv Sanadera pokrenut je još dok je bivši premijer bio čvrsto u sedlu", piše u srijedu u komentaru mariborski dnevnik "Večer".

Nekoć najjači i najutjecajniji čovjek u Hrvatskoj u utorak je osuđen na devet godina zatvora, a još više reakcija izaziva osuda koju je doživio HDZ, što nije samo hrvatski pravni presedan nego i presedan u europskim okvirima, piše list.

"HDZ je zapravo proglašen lopovskom strankom i bilo bi bolje da njegov predsjednik Tomislav Karamarko stvari nije komentirao nego da je stvar odšutio, umjesto da je prosvjedovao protiv kolektivnog kažnjavanja stranke. Jer, u vrijeme mafijaškog djelovanja HDZ-a bio je ministar unutarnjih poslova", navodi slovenski list.

"Hrvatska je pred europskim i predsjedničkim izborima. A konačnu presudu stranci neće izreći sudovi nego birači", navodi mariborski "Večer".

"Sanader je bio čovjek koji je visoko poletio i nisko pao. Hrvatska je nakon Sanadera ostala prevarena, a mnogi radnici opljačkani i na cesti. No, dogodilo se je malo čudo, čudo na koje Hrvatska može biti ponosna", navodi u vezi sa završetkom suđenja i izricanjem nepravomoćne presude Sanaderu mariborski list.

Ljubljansko "Delo" opširno je izvijestilo o suđenju Sanaderu i suoptuženicima, ističući posebno da je izrečena i presuda HDZ-u te da se protiv Sanadera nastavlja više drugih sudskih postupaka, ali za sada ne komentira presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:59