DAMIR VANĐELIĆ

‘Burno smo reagirali na zatvaranje rafinerije Sisak. Prekinuli smo sjednicu i izašli, no onda je stigao dopis ministra Ćorića...‘

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine smatra da je tek sada, kad je nastupilo energetsko siromaštvo, početkom rata u Ukrajini, ljudima jasno koliko vrijedi Ina

Damir Vanđelić

 Damjan Tadic/Cropix

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić rekao je na sjednici Antikorupcijskog vijeća posvećenoj odnosima Ine i Mola da se Nadzorni odbor protivio zatvaranju Rafinerije Sisak te je od 2011. do kraja 2016. upozoravao da Ina ne posluje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

Napomenuo je da postoji studija američke konzultantske tvrtke koja govori da je Mol nakon preuzimanja Ine nepridržavanjem ugovora oštetio državu za 6,2 milijarde dolara.

Vladi su, rekao je, u nekoliko mandata slali izvješća nadzornih odbora. Primjerice Vladu premijera Plenkovića su na sastanku u listopadu 2016. upoznali sa svime što se smatra nepoštivanjem ugovora između Mola i Republike Hrvatske i zakonskim neusklađenostima koje su utvrdili.

Prije i nakon toga često su, dodao je, redovito informirali ministarstva i vladu te putem medija davali svoja mišljenja.

"Kad sam preuzimao ulogu predsjednika Nadzornog odbora Ine preko Ministarstva gospodarstva dobio sam izvještaj svojeg prethodnika koji je rekao "da bi se moglo kazati da Ina ne djeluje u skladu s hrvatskim propisima", a taj izvještaj su dobili svi u društvu Ina i vlada, rekao je Vanđelić.

Zašto Hanfa sada nije napravila izvanredni nadzor i zaustavila trgovanje dionicama

Nesukladnost upravljanja Inom sa zakonima je nešto na što su svi koji su u tome sudjelovali upozoravali dok je Hanfa napravila izvanredni nadzor u Ini. Upitao je zašto Hanfa sada, kao i tada nije napravila izvanredni nadzor i zaustavila trgovanje dionicama.

Vanđelić kojega je 2016. na čelno mjesto Nadzornog odbora Ine imenovao tadašnji premijer Tihomir Orešković pozvao je članove Vijeća i saborske zastupnika da se žešće pobune protiv svih koji negiraju hrvatske institucije i da odgovaraju tijelima države.

"Tražite da javnost dobije na uvid dokumente koji dokazuju milijarde dolara štete. Ako je vlada u dilemi ili strahu, izglasajte izlazak iz međudioničkog ugovora ili ga proglasite ništetnim, to je isti ugovor zbog kojeg je osuđen bivši premijer Ivo Sanader", rekao je Vanđelić.

Naglasio je da i danas, godinama nakon što je Mol 2003. preuzeo Inu te dvije kompanije imaju približno jednaku tržišnu vrijednost (Mol - 4,8; Ina - 4,6 milijardi), što govori da Ina nije mala regionalna kompanija, a Mol velika koja je progutala Inu.

Smatra da bi bilo bolje da Republika Hrvatska snizi udio vlasništva u Ini, ali da i dalje upravlja strateškim interesima, prepuštajući poslovanje ekspertima.

Ina danas ima veliki kapacitet i 45 posto udjela, a ne upravlja s Inom, upozorio je, dok Austrija s 35 posto vlasništva u OMV upravlja svojom kompanijom.

Ljudima je tek sada, s energetskim osiromašenjem, postalo jasno koliko vrijedi Ina

Pitanje je, rekao je, kako ćemo djeci objasniti kako su vlade donosile odluke vezane uz Inu kao stratešku kompaniju koja čini skoro 10 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavala je 17 tisuća ljudi.

Smatra da je tek sada, kad je nastupilo energetsko siromaštvo, početkom rata u Ukrajini, ljudima jasno koliko vrijedi Ina.

Ključni problem poslovanja Ine, po njegovim riječima, su kontinuirani pad tržišnog udjela u Hrvatskoj i regiji i nedostatak ulaganja u istraživanja, razvoj i modernizaciju, što je bila obaveza drugog dioničara koja se nije ostvarila.

Za zatvaranje Rafinerije Sisak rekao je da su na sjednici NO-a 12. prosinca 2018. burno reagirali na njezino zatvaranje jer je to protivno interesima Hrvatske i energetskoj strategiji.

"Mi smo energično reagirali, dobili smo naputak da se čujemo s Vladom, prekinuli smo sjednicu i izašli smo na konzultacije, i rekli da se protive zatvaranju Rafinerije Sisak", rekao je Vanđelić. No, dobili su dopis od tadašnjeg ministra Ćorića koji je doveo do gašenja sisačke Rafinerije.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto predbacila mu je da je znao da nešto nije u redu i da je to štetno ali nije podnio ostavku već je izvršio odluku.

"Vi ste bili izvršitelj najveće privatizacijske pljačke Croatia osiguranja je li to razlog zašto ste imenovani u Inu kao provjereni kadar.

Odgovorio joj je da nije bio uključen u privatizaciju Croatia osiguranja dok je za memorandum rekao da je vjerovao Vladi koja radi u intresu Republike Hrvatske.

Sjednica Antikorupcijskog vijeća nastavlja se u ponedjeljak novim saslušavanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:24