RASPRAVA

BURNO U OTVORENOM, DEBATIRALO SE O IZBORIMA Bačić SDP nazvao cendravom strankom, Ostojić HDZ-ove planove usporedio s Vučićevim

 
 HRT

Sudeći po izjavama u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na temu predstojećih parlamentarnih izbora, čeka nas, poput kohabitacije - jedna "tvrda predizborna kampanja". Ona je, čini se već počela. U emisiji su gostovali Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i Siniša Varga, saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti.

- Važno je provesti izbore prije ljeta kako bi se formirala Vlada sa svježim legitimitetom koja će donositi odluke u ovoj situaciji obzirom na pad gospodarstva i epidemiju. Na jesen je moguća nova epidemija koronavirusa i ako se izbori ne održe na vrijeme možemo doći u situaciju da Vlada bude tehnička, kazao je Branko Bačić. Dodao je kako HDZ želi održati izbore kad je to najprimjerenije i da je SDP u zabludi kada govori da HDZ iskorištava tu situaciju.

Možemo li očekivati nove podjele?

Igor Peternel kazao je kako Miroslav Škoro nije bio na obilježavanju u Okučanima, jer nije dobio propusnicu. Tamo su premijer i predsjednik, smatra Peternel, bili u kampanji. Smatra da ova Vlada nema legitimitet, obzirom na članove koalicije iz suprotnog političkog spektra. Dodao je kako su u Domovinskom pokretu spremni na sve solucije pa i na "epidemiološko" sprječavanje kretanja u kampanji. Kazao je kako nitko nije protiv izbora, ali da se zna kad i kako. Ne želimo da građani budu 'playstation vladajućih' i očekujemo da budu otvorena sva pitanja, kazao je.

Rajko Ostojić zahvalio se na pozivu, jer smatra da u emisiju dolaze samo predstavnici vladajućih. Branku Bačiću je poručio: "Savjest radi". Smatra da ova vlast nije legitimna, već da je rezultat trgovačke koalicije. Kazao je kako u ovoj situaciji na izbore ide samo Poljska i Srbija te da SDP jedini ima koaliciju s potpisima i program. Spremni su za izbore, kaže.

Branko Bačić je Ostojića optužio da ne dolazi u Sabor i ne prati što radi njegov Klub pa ponavlja riječi Arsena Bauka. Bačić je SDP nazvao "cendravom strankom" - najprije su ih, kaže optužili da odugovlače s izborima pa onda da ih forsiraju. Rajko Ostojić, inače, nije saborski zastupnik.

Predizborne koalicije

Vezano za prepucavanja u zagrebačkoj skupštini Branko Bačić je kazao kako sa strankom Milana Bandića u Saboru izuzetno dobro surađuju a da gradskim organizacijama prepuštaju da riješe trzavice. Na pitanje o mogućim koalicijama kazao je kako pregovaraju s partnerima s kojima su koalirali i 2016., a za suradnju će tražiti i druge partnere iz istog političkog spektra. Za Miroslava Škoru kazao je kako će morati pokazati svoj program. "On se u predsjedničkim izborima pozivao na narod, iako od naroda nije izabran", kazao je Bačić.

Igor Peternel je kazao kako Domovinski pokret između ostalih pregovara i sa Suverenistima, a dogovor je već postignut s gospodinom Hasanbegovićem. Nadaju se većem političkom okupljanju. Naglasio je kako sve hrvatske stranke imaju veliki politički deficit.

Elektroničko glasovanje

Na pitanje o uvođenju elektroničkog glasovanja Branko Bačić je kazao kako takve izbore provodi jedino Estonija, a od njih su odustale Francuska i Norveška. "Postoji opasnost od hakiranja i nemoguće potpune kontrole brojanja glasova. Mi ih trenutno u Hrvatskoj ne možemo provesti", kazao je. Ostojić je kazao kako "hakiranje nije izlika, već se radi o nedostatku volje".

Igor Peternel, međutim, smatra kako se to ne provodi jer trenutni sustav glasovanja odgovara velikim strankama, jer na izbore najviše izlaze njihovi članovi i simpatizeri. Siniša Varga kazao je kako je 'fan' moderne tehnologije, ali je protiv toga da se glasanje svede na "naručivanje hamburgera preko interneta". To treba obaviti s obitelji, svečano, da bude "festival demokracije", dodao je.

Na kraju emisije Bačić je poručio da u političkom prostoru više ne smije biti riječi o "ustašama i partizanima" što po njegovom mišljenju forsira SDP. Ostojić mu je rekao kako u kampanji treba otvoriti pitanje korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:32