APSURD

BUSOM HTJELA IZ ZAGREBA OTPUTOVATI SA SVOJOM KUJICOM DO ŠIBENIKA, ALI TO JE NEMOGUĆA MISIJA Ma, manite se toga, to vam je kod nas jako komplicirano...

Tala ima dvije godine i samo četiri kile, a njezina vlasnica bi s njom do Šibenika na more. Smjestila bi je u transporter. Neće moći
Slavomira Ribarova i pas
 Zeljko Puhovski / CROPIX

"Sa psom biste u naš bus? Ma ne dolazi u obzir...”, začuje se muški glas s druge strane linije.

Djelatnik je to tvrtke AP Varaždin, samo jedne u nizu koja je prošlog tjedna razočarala 44-godišnju Slavomiru Ribarovu, inače višu lektoricu na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Ona se, čini se, odvažila na nemoguće: s četiri kile teškom i dvije godine starom kujicom Talom zamislila je iz Zagreba busom stići sve do Šibenika, gdje je namjeravala provesti godišnji odmor.

Tala je umiljata i dobra, naučena na ljude i ostale pse, tiha i nezamjetna.

Osim toga, njezina ju je vlasnica svakako na put planirala voditi u zatvorenom transporteru, bila spremna platiti naknadu, držati u krilu i paziti kako ne bi ometala ostale putnike.

Kako do Dalmacije

Badava ti snovi: brzo se pokazalo kako gotovo nijedan autobusni prijevoznik, posebno oni koji voze prema Dalmaciji, ne dopuštaju prijevoz pasa u putničkim kabinama, a nekoliko njih Ribarovoj je ponudilo da kućnog ljubimca strpa u prtljažnik, zajedno s koferima, vrećicama, ruksacima i ostalom prtljagom putnika.

“Zbilja sam se neugodno iznenadila kad sam shvatila da ni s jednim autobusnim prijevoznikom u Hrvatskoj nije moguće prevesti psa iz Zagreba do Dalmacije. Naravno da nisam mislila da će biti kao u mojoj rodnoj Češkoj u kojoj svaki autobus na svakoj liniji prima psa, ali da baš nijedan od njih ne pruža takvu uslugu u turističkoj zemlji s dugom turističkom tradicijom, to nisam očekivala”, požalila se Slavomira Ribarova nakon što je protekli vikend nazivala autobusne prijevoznike u želji da pronađe neku normalnu varijantu.

Od njih je dobivala svakojake odgovore, ali najneobičniji su ipak bili oni koji su joj nudili da psića gurne u bunker busa.

Na isti smo se eksperiment odlučili i u Jutarnjem te ubrzo shvatili kako je u Hrvatskoj sa psom doista nemoguće autobusom putovati u Dalmaciju.

“Pas može putovati samo ako ga stavite u prtljažnik. Cijena je sedam kuna, i to plaćate vozaču”, kaže mi jedna gospođa na informacijama Autotransporta Šibenik.

“Pa kako ću psa u prtljažnik... Ima li dolje uopće ventilacije?” naivno pitam, ali ispada da ni ona nije sigurna.

“A što da vam kažem, gospođo, valjda ima”, nesigurno progovori pa spusti slušalicu.

Nije do njih

Ista priča ponavlja se i kod prijevoznika Promet Makarska.

“Jao, psa primamo isključivo u prtljažnik. Nije do nas niti do firme, znate, putnici se često bune ako bude pas, onda nastanu problemi i tako...”, pojašnjava mi gospođa na informacijama pa predloži da psa stavim u bunker autobusa.

“Dolje vam je sigurno za psa, ima i ventilacija i sve. Jedino morate platiti osam kuna, kao za kofer”, pojašnjava mi dok ja nezadovoljno vrtim glavom.

To što ću psa nabiti u prtljažnik, čini se, trebalo bi mi se činiti kao povlastica, posebno s obzirom na cijelu silu autobusnih prijevoznika koji psa ne bi primili nigdje, pa ni u bunker.

Naprimjer, takav smo odgovor dobili u Autotransu Rijeka, AP Varaždinu i Črnja toursu, ali više od njih ipak čude svi oni prijevoznici koji odluku o prijevozu kućnih ljubimaca, kao da je autobus njihova privatna prćija, prepuštaju svojim vozačima.

“Ma, manite se toga, to vam je kod nas jako komplicirano. Sve vam ovisi o liniji na kojoj putujete i vozaču. Ako on želi primiti psa, dobro, ako neće, ništa. A onda, tu su i drugi putnici... Mi vam to nerado prakticiramo”, pojasnili su mi u Autopoduzeću Imotski.

Nakon nekoliko sati ustrajnog nazivanja ispostavilo se kako smo uspjeli pronaći samo dvije kompanije koje bi na međužupanijskim linijama ovo ljeto primile psa.

Na žalost mnogih putnika, peseki će ovo ljeto autobusom moći putovati isključivo prema Istri, s obzirom na to da su to jedine linije na kojima su bez problema pristali uzeti kućnog ljubimca.

“Manje kućne životinje primamo kao ručnu prtljagu, ali moraju biti smješteni u odgovarajućim transporterima, kako ne bi smetali drugim putnicima. Za kućne ljubimce se ne plaća vozna karta”, pojašnjavaju iz prijevozničke tvrtke Brioni Pula.

U kabini

Njihova konkurencija, tvrtka Fils, također prima pse u putničku kabinu, ali uz nadoplatu.

“Pas najnormalnije može u autobus s vlasnikom i u transporteru, ali mora platiti punu cijenu karte”, doznajemo na informacijama ove tvrtke.

Slavomira Ribarova, nažalost, ovo ljeto ne putuje u Istru pa je prijevoz do mora morala potražiti kod Hrvatskih željeznica.

S njima će normalnom linijom do Dalmacije putovati deset, a brzom čak šest sati - ali barem u društvu svojeg kućnog ljubimca kojeg će najnormalnije moći staviti u kabinu.

“Mislim da bi autobusni prijevoznici trebali razmisliti o tome da uvedu makar po jednu liniju na kojoj će primati putnike s malim psima pod normalnim uvijetima”, predlaže naša čitateljica.

UVJETI VOŽNJE

AUTOTRANSPORT ŠIBENIK

isključivo u prtljažnik, cijena 7 kuna

ČRNJA TOURS

ne primaju psa

ČAZMATRANS

isključivo u prtljažnik, i to ako dopusti vozač/cijena 30 kuna

AUTOTRANS RIJEKA

ne primaju pse

PROMET MAKARSKA

isključivo u prtljažnik/cijena 8 kuna

AP VARAŽDIN

ne primaju pse

AUTOPODUZEĆE IMOTSKI

ovisi o vozaču, na nekim linijama može isključivo u prtljažnik, na nekima ne smije uopće

FILS

pas smije u putničku kabinu/cijena - puna cijena karte

BRIONI PULA

pas smije u putničku kabinu u transporteru, bez naknade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:20