OPTIMISTIČNE TVRDNJE

Butković govorio o velikom padu BDP-a, otkrio kada bismo se mogli vratiti na razinu prije krize

Ministar Butković je kazao da Hrvatska ne ulazi u recesiju, da je pad BDP-a bio očekivan
Oleg Butković
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za ekonomski pad Hrvatske u drugom kvartalu od 15,1 posto kazao je da je bio očekivan, da je na razini eurozone, ali da je optimističan, jer Vlada već za rujan priprema konkretan plan izlaska iz krize.

- Ovaj pad, koji je danas objavljen, očekivan je, jer je došlo zaključavanja gospodarstva uslijed korona-krize - kazao je Butković za N1.

Dodao je da smatra da je Vlada, sa svim svojim i zdravstvenim i ekonomskim mjerama tijekom najgoreg razdoblja epidemije, uspjela očuvati nacionalnu ekonomiju od pada u razini eurozone. Vjeru u bolje dane daje mu, rekao je, 22 milijarde eura što ih je EU odobrila Hrvatskoj kao sredstva za što brži oporavak:

- Optimistični smo - kazao je.

- Pripremamo se kako na najbolji način iskoristiti ta sredstva - kazao je dalje Butković i istaknuo da je u tijeku veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu od 20 milijardi kuna.

- Investicije naravno da neće stati, nisu stale niti u najtežim trenucima koronavirusa. Samo ih moramo pojačati, ima već spremnih projekata. Na razini vlade je koordinacija, na čelu je sam premijer - kazao je.

Potom je odgovorio na pitanje o konkretnim planovima:

- Kroz dva, tri tjedna, u rujnu ćemo imati konkretne stvari kako i na koji način ćemo u prve dvije godine, jer to je ključno, iskoristiti ta sredstva i vratiti gospodarstvo na razine na kojima je Hrvatska bila prije korona-krize - kazao je Butković.

Kazao je da Hrvatska ne ulazi u recesiju, da je pad BDP-a bio očekivan.

- Uz pronalazak cjepiva, vjerujem da će sljedeća godina biti puno bolja - smatra Butković.

Na kraju je kratko komentirao i "aferu Rimac". Rekao je da se iz Vlade u to nitko ne može miješati, ali da je "interes svih da se korupcija svede, ako ikako može, i na nulu".

Na pitanje može li ta afera pogoditi neke ministre, Butković je za N1 kazao da misli da ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2022 13:32