DIZANJE CIJENA

Butković: Hrvatska pošta sada neće poskupljivati, a s telekomima se razgovara

Telekom operateri su mogućnost poskupljenja od oko 10 posto najavili kao usklađivanje cijena s inflacijom

Oleg Butković

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatskoj pošti državna je agencija dopustila da do kraja 2025. godine poveća ponderiranu cijenu četiri univerzalne poštanske usluge za čak 26,5 posto, što se odnosi na pisma i preporučene pošiljke do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu, a kada HP namjerava podići cijene, nije poznato.

Na izričito pitanje o tome, iz Hrvatske pošte su nam jučer odgovorili da nema automatizma između odluke HAKOM-a i povećanja njihovih cijena te da će ih "zadržati na trenutačnim razinama dok god to bude moguće", odnosno da povećanja cijena "neće biti dok još postoje druge opcije, poput smanjenja troškova i optimizacije poslovanja".

I potpredsjednik Vlade, ministar Oleg Butković, izjavio je da Pošta sada neće dizati cijene, a s telekom operaterima se razgovara i "vjerojatno do toga neće doći". Podsjetimo, telekom operateri su mogućnost poskupljenja od oko 10 posto najavili kao usklađivanje cijena s inflacijom te su početkom siječnja, pozvavši se na stručno mišljenje HAKOM-a, izmijenili opće uvjete poslovanja i u njih uvrstili tzv. inflacijsku klauzulu. Butković je poručio da i oni koriste Vladine mjere vezane za cijene energije te on smatra da nema razloga za dizanje cijena.

Njemački indeks

Što se tiče univerzalnih poštanskih usluga, odluka regulatorne agencije o najvećem dopuštenom povećanju cijene donosi se svake tri godine po posebnoj metodologiji, odnosno formuli, a na osnovi pokazatelja Hrvatske pošte te očekivane inflacije. Riječ je o projekcijama kapitalnih ulaganja i operativnih troškova HP-a, očekivanog volumena usluga te inflacije, a zadnja takva odluka prestala je vrijediti završetkom 2022. godine.

Projekcije HP-a za razdoblje od 2023. do 2025. godine nisu objavljene, to je poslovna tajna, a za referentnu mjeru inflacije HAKOM je koristio indeks potrošačkih cijena koji je izradila njemačka statistička ustanova Statista GmbH. Godišnje kretanje indeksa za Hrvatsku je projicirano na skromnoj razini od 5,52 posto za ovu godinu, za 2024. godinu je na razini od 3,90 posto, a za 2025. projekcija je na razini 3,33 posto pa je prosječno kretanje indeksa potrošačkih cijena u Hrvatskoj za trogodišnje razdoblje 4,25 posto godišnje.

Podsjetimo da je HP nedavno, 1. listopada prošle godine, mijenjao cijene. Tada su zatražili i dobili odobrenje regulatora za dodatno povećanje cijene u odnosu na važeću odluku za razdoblje od 2019. do 2022. godine, navevši da su im troškovi goriva porasli čak 40 posto. Slanje pisma do 50 grama, razglednica ili čestitki poskupjelo je tako za 25 lipa (tri centa) i sada to stoji 0,47 eura ili 3,55 kuna.

Kako su u Pošti objasnili u priopćenju iz rujna prošle godine, uz uslugu slanja pisma do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja je također poskupjela na 0,47 eura, a kako se pak cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i slanje sudskog pismena poskupjelo je za 25 lipa, odnosno tri centa.

Tada su također poručili da je cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje među najnižima u EU, gdje je prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke 0,93 eura, a samo Bugarska, Cipar i Malta uslugu nude jeftinije od HP-a.

O budućim potezima kažu samo da će svako povećanje HAKOM dodatno razmatrati i odobravati, "a bilo kakvo povećanje cijena mora biti opravdano i u skladu s jasnim pravilima". Poručili su i da prate uvjete na tržištu te troškove i prihode poslovanja kako bi osigurali "stabilnost i razvoj tvrtke, kao i visoku razinu kvalitete usluga za sve korisnike" te da poduzimaju mjere kako bi "eliminirali troškove koji neće negativno utjecati na kvalitetu usluge", ali nisu rekli o kojim je troškovima riječ.

Godišnje kontrole

Što se tiče same odluke o najvišem trogodišnjem dopuštenom povećanju od 26,5 posto za ponderiranu cijenu košarice usluga iz opsega univerzalne usluge, HAKOM-ova rukovoditeljica sektora poštanskih usluga Iva Dvornik kaže nam da će dva puta godišnje analizirati situaciju i kretanje ključnih parametara u izračunu te da ga mogu revidirati u slučaju odstupanja. S druge strane, moguća je i izvanredna revizija ako nastanu takvi tržišni uvjeti i Hrvatska pošta, kao jedini pružatelj univerzalnih usluga, to zatraži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:42