MINISTRI O KRIZI

Butković: ‘Neće biti redukcija struje i plina‘; Primorac: ‘Nećemo sve mjere ispucati odmah‘

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o ‘haraču‘ Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera

Oleg Butković

 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković kazao je u srijedu da se na mjerama za ublažavanje posljedica energetske krize intenzivno radi i da neće biti redukcija ni struje, ni plina.

„Radimo na mjerama intenzivno i do kraja ovoga tjedna imat ćemo radnu verziju prijedloga svih mjera, koje obuhvaćaju i mjere za gospodarstvo, i za poduzetnike i za socijalno ugrožene građane”, kazao je novinarima Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Treba, istaknuo je, voditi računa da je kapacitet, odnosno financijska moć HEP-a takva kakva je.

„Kroz 10-ak dana izaći ćemo s konkretnim mjerama. Neće biti redukcija niti struje, niti plina, a skladište plina Okoli puni se kako je i planirano”, istaknuo je Butković, uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu ministra financija Marka Primorca da neće biti novca za pomoć svima, Butković je kazao: „Primorac zna financijske mogućnosti proračuna, a to je ključan faktor o kojemu također vodimo računa, ali ići će se dosta široko”.

Na pitanje o mogućem iskorištavanju uvođenja eura za neopravdano povećanje cijena, Butković je poručio: „Nikakvih zlouporaba ne smije biti. U ovoj energetskoj krizi ima ‘lova u mutnom‘, kada govorimo o cijeni goriva, no Vlada o tome vodi računa”.

Neće se, kaže, dozvoliti nikakve zlouporabe pri uvođenju eura koje bi bile dodatni udar na građane.

Na pitanje novinara, Butković je ponovio da intencija novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru ili onemogućavanje građana da ga koriste te da se neće dozvoliti zlouporabe na pomorskom dobru.

Ponovio je da prijedlog tog zakona još nije u javnom savjetovanju, a kada će biti, da očekuje mišljenja sviju zainteresiranih.

Marko Primorac: "Nema govora o ‘haraču‘ Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera"

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o ‘haraču‘ Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

"Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti", poručio je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da "u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam".

Na pitanje novinara o energetskoj krizi i kakve mjere sprema Vlada, ministar Primorac je kazao da se paket pomoći formira u skladu s proračunskim mogućnostima, dodajući da u proračunu postoji višak, ali ne veliki i pitanje je tko će što dobiti.

"Mi ćemo svakako reagirati, ali taj neki prostor koji nam je na raspolaganju nećemo ispucati odmah, nego da imamo i za kasnije", kazao je ministar.

Naglasio je i da se u krizi i aktualnoj situaciji mjere moraju provoditi ciljano jer bilo kakav državni intervencionizam utječe na inflaciju. Mjere treba donositi ciljano i da za to fiskalni prostor bude adekvatan, kazao je.

"Što se tiče fiskalnog prostora, ako utvrdimo do kraja godine da nije iskorišten, taj ćemo prostor iskoristiti i pred kraj godine rasporediti višak sredstava ako ih bude", dodao je, ali i istaknuo da neće biti dovoljno sredstava da se svima pomogne.

Kazao je i da cijene u tržišnoj ekonomiji neće moći ograničavati te da građani i sami moraju naći načine za uštede, a Vlada i Ministarstvo financija će pomagati skupinama koje su najugroženije.

Odgovorio je i na pitanje o mogućem smanjenju grijanja u školama, kazavši da se nada da neće nikome biti hladno, i da će se morati pomoći javnim institucijama da nastave aktivnosti, ali da ne bi unaprijed iznosio mjere jer to još sve moraju vidjeti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 05:10