MINISTAR U POSJETI

Butković obišao gradilište Pelješkog mosta: ‘Do kraja kolovoza će biti spojen hrvatski teritorij‘

Radovi na dogradnji luke napreduju vrlo dobro te se očekuje kako će biti završeni i prije predviđenog roka
 Božo Radić/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u četvrtak radove na infrastrukturnim projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a svoj posjet završio je u Komarni, na gradilištu Pelješkog mosta, gdje je održao redoviti radni sastanak s predstavnicima izvođača radova, priopćeno je u četvrtak iz tog Ministarstva.

Butković je sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem prvo obišao radove vrijedne 30 milijuna kuna na rekonstrukciji i dogradnji luke u Donjem Čelu, na otoku Koločepu.

image
Oleg Butković je obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji luke u Donjem Čelu na otoku Koločepu
Tonći Plazibat/Cropix

Radovi na dogradnji luke napreduju vrlo dobro te se očekuje kako će biti završeni i prije predviđenog roka, odnosno u listopadu ove godine, navodi se u priopćenju.

Sam projekt obuhvaća produženje i proširenje postojećeg pristanišnog gata, njegovo opremanje, povećanje dubine gaza kao i uređenje obalne linije. Projekt će po završetku omogućiti pristajanje većih brodova, a ujedno će poboljšati kvalitetu linijskog prijevoza na liniji Suđurađ - Lopud - Koločep - Dubrovnik te će osigurati uvjete za uvođenje dodatne trajektne linije.

image
Donje Čelo
Tonči Plazibat/Cropix

Butković je pritom istaknuo kako "diljem jadranske obale Ministarstvo ulaže preko 2 milijarde kuna u projekte lučke infrastrukture, najviše zahvaljujući europskim fondovima".

Rekao je i da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji osam takvih projekata, čime je ta županija po iznosu i po njihovom broju, najuspješnija u Hrvatskoj.

image
Donje Čelo
Tonći Plazibat/Cropix

"Mi smo pomorska zemlja, živimo od mora, okrenuti smo ka moru te su ovakvi projekti osim za otočno povezivanje i zaštitu akvatorija svake luke, zapravo lice i naličje svakog otočnog mjesta. U tom smislu i ovaj projekt ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna, a koji se financira europskim sredstvima u iznosu od 85 posto, dok 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ide jako dobro“, ustvrdio je ministar Butković.

Ministar je posjet zaključio u Komarni na gradilištu Pelješkog mosta, gdje je održan redovni radni sastanak s predstavnicima izvođača.

„U ovom trenutku situacija je vrlo dobra, povoljna, a što se tiče mosta, posljednja pošiljka čeličnih konstrukcija je došla na gradilište i do kraja kolovoza će biti spojen hrvatski teritorij. Nakon toga idu radnje pripreme kolničkog zastora i asfaltiranja i to sve skupa ide dobrom dinamikom.

image
Gradnja Pelješkog mosta
Božo Radić/Cropix

Izražavam ovom prilikom veliko zadovoljstvo izvođačem, ali i investitorom Hrvatskim cestama, jer smo unatoč problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa u vrhuncu izvedbe cijelog projekta“, rekao je ministar.

Kada je riječ o preostalim fazama projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, dodao je, faza 2 gdje je izvođač austrijski Strabag ide dobrom dinamikom, na toj dionici nema kašnjenja i predviđeno je da će radovi biti gotovi sredinom srpnja.

„U trećoj i četvrtoj fazi, koje izvodi grčki AVAX, u početku je bilo kašnjenja no sada se ulovila dinamika, tu su radovi na tunelima, a sva čelična konstrukcija i za vijadukt Prapratno i most Ston je u potpunosti izrađena u Brodosplitu i sljedeći tjedan će krenuti prema gradilištu na montažu, pa je u tom smislu situacija jako dobra.“, rekao je ministar Butković.

image
Gradnja Pelješkog mosta
Božo Radić/Cropix

Zadovoljstvo dinamikom radova izrazio je i župan Nikola Dobroslavić, kazavši kako sve zajedno izgleda vrlo optimistično.

„Veselimo se da će ovaj milenijski projekt, koji nije samo važan za Dubrovačko-neretvansku županiju koju spaja u jedinstvenu cjelinu već i za Republiku Hrvatsku jer spaja dva odvojena dijela teritorija, napokon završiti. Zahvalni smo Vladi RH što je podržala ovaj projekt, koji je inicirala upravo Dubrovačko-neretvanska županija, kao i Ministarstvu i Hrvatskim cestama na odličnom vođenju ovog zahtjevnog projekta, kojemu se već nazire završetak“, istaknuo je

image
Gradnja Pelješkog mosta
Božo Radić/Cropix

Da radovi dobro napreduju potvrdio je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora projekta, Josip Škorić, izrazivši uvjerenje da će cijeli projekt biti završen u zadanim rokovima.

Montaža rasponske konstrukcije ide jako dobro, završeno je oko 80 posto radova i u kontinuitetu je spojeno između 700 i 800 metara mosta i očekujemo završetak projekta u rokovima koji su za most polovina siječnja, a za pristupne ceste kraj lipnja sljedeće godine, naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:41