PLINSKA AFERA

Butković: ‘Premijer se činio iznenađen kad je obaviješten o HEP-u. I ja sam bio. Mailovi? Ne bih spekulirao...‘

‘Strpite se još par dana. Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, onda će biti i posljedica‘, kaže Butković

Oleg Butković

 Goran Sebelic/Cropix

Uskokovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište HEP-a kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz plinsku aferu u kojoj se plin kupovao po višim, a prodavao po nižim cijenama, zbog čega je kompanija gubila novac. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da je Vlada 30. lipnja obaviještena o problemu te da je odmah donesena odluka da se Uredba promijeni, piše N1.

No, tjednik Nacional u današnjem izdanju donosi dokumente za koje navodi da dokazuju da je premijer Andrej Plenković puno ranije znao da HEP prodaje plin uz gubitke, a ne tek 30 lipnja. Butković kaže da nije čitao Nacional i da ne želi komentirati medijske napise.

- Sve što se događalo u tom slučaju, čekamo očitovanje regulatornih tijela, to su HERA i HROTE, očitovanje HEP-a i Ministarstva gospodarstva. To je rekao i predsjednik Vlade i kroz dan-dva ćete znati sve. Vidjet ćemo tko je znao, tko nije znao, sve detalje, ne bih u ovom trenutku spekulirao što neki mediji pišu, nikakve mailove… Ja znam da je mene o tome obavijestio 30. lipnja ministar Davor Filipović, istog dana i premijera i čim je premijer obaviješten, sastali smo se i promijenili Uredbu, rekao je Butković.

- Mailove ja ne mogu tumačiti. Govorim o ovome što zapravo jest, da smo mi saznali 30. lipnja i nakon što smo saznali sazvan je uži kabinet i odlučeno da se promijeni uredba, dodao je.

Butković je rekao da od predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića nije čuo da je od veljače četiri puta upozorio Vladu.

- Meni to gospodin Barbarić nije rekao. Ja to nisam čuo, kaže potpredsjednik Vlade, a piše N1.

Kaže da je Plenković, čim su ga on i Filipović obavijestili, odmah sazvao sastanak. - Činio mi se iznenađen i tražio da se Uredba odmah mijenja.

Iznenađen je kaže Butković, bio i on.

- Sve okolnosti na tu temu nakon izvješća HERA-e, HROTE-a, Ministarstva… Nakon toga će se donijeti političke i svake druge odluke. Nemojmo unaprijed govoriti da se donosi šteta. Kad je donesena uredba nije bilo štete. U tom cijelom razdoblju HEP je profitirao. I ne samo HEP, nego i 120.000 hrvatskih građana. Nitko ne bježi od odgovornosti. Sve ćemo analizirati i donijeti odluke. Strpite se još par dana. Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, onda će biti i posljedica. Postoje sve mogućnosti. Kao odgovorna Vlada ćemo donijeti prave političke odluke, rekao je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:40