OPCIJE NA STOLU

BUTKOVIĆ 'Razmišljamo da za hrvatske građane smanjimo cijenu cestarina za 10-20 posto. Javni prijevoz? Za početak bi išao po nedjeljnom voznom redu'

 
Oleg Butković
 Robert Fajt / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je za RTL da na razini države nije bilo razgovora o dolasku čeških turista u Hrvatsku.

- U ovom trenutku je rano o tome govoriti, takav scenarij, dolaska čeških ili bilo kojih drugih stranih državljana nije u ovom trenutku moguć. Potrebno je sagledavati epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i u toj drugoj zemlji. Ali, treba polako pripremati scenarij da će se ovo stanje normalizirati i da će krivulja oboljelih padati u svim državama i zato smo svi ministri od premijera dobili zadaću da pripremimo mjere za takav trenutak kad on dođe - kazao je Butković.

Njegov resor svoju je zadaću, kaže, napravio, pripremili su čitav niz mjera za koje smatraju da bi o njima trebalo raspravljati. O svemu će završnu riječ dati epidemiolozi.

- Smatramo da bi u prometnom sektoru trebalo ublažiti neke mjere, javni prijevoz bi se, smatramo, trebao postepeno uvesti, primjerice po nedjeljnom voznom redu. Što se pomorskog prometa tiče, predlažemo da se uvedu neke katamaranske linije Zadar-Ancona za teretni promet. Aktualna je tema i formiranje konvoja tranzitnog prometa kroz Hrvatsku, u tom dijelu smatramo da bi trebalo razmotriti da se više on ne radi uz policijsku pratnju, nego uz postojeće koridore, da se može stati samo na određenim mjestima - kazao je Butković naglasivši još jednom da će o svemu na kraju odlučiti epidemiolozi.

Kazao je i da se razmatra da građanima Hrvatske u ljetnim mjesecima smanje cestarinu za 10, 20 posto.

Upravo Butkovićev resor je među najpogođenijima krizom, tvrtke poput Croatia Airlinesa i prije su bile u problemima, sada je još gore.

- Vlada će učiniti sve da se te tvrtke spase. Ova kriza nije pogodila samo Hrvatsku, tražit ćemo zajedničko rješenje na razini Europske unije - kazao je.

- Ništa od toga zapravo ne ovisi o nama, već o situaciji s koronavirusom i brojem oboljelih, no mi pripremamo sve da će se što prije stvari u Hrvatskoj normalizirati - kazao je Butković za RTL.

Horvat: 'Relaksirati mjere ne znači i opustiti se'

Ministar gospodarstva Darko Horvat gostovao je u Dnevniku N1. Sutra će, kao i ostali ministri, predložiti mjere za reaktivaciju gospodarstva.

- Svaki ministar predložit će mjere za povratak u normalni životni ciklus... Relaksirati mjere ne znači i opustiti se, istaknuo je Horvat. Nije htio otkriti u kojim granama industrije i koje mjere relaksacije planira predložiti prve.

- Na kraju prošle godine na Zavodu za mirovinsko osiguranje bilo je registrirano milijun i šesto tisuća zaposlenih, s današnjim danom, predmet i set mjera prve i druge kapsule koristi oko 560.000 radnika, zahtjeve je podnijelo gotovo 96.000 poslodavaca. Mjere su dozvoljene za njih oko 60.000. To znači da na današnji dan gotovo milijun radnika i određeni segmenti gospodarstva funkcioniraju. Koliko god neki kritiziraju hrvatsko gospodarstvo, ono je određene žilavosti i zasad se dobro nosi, rekao je ministar.

A bude li potrebno mjere širiti za dodatna tri mjeseca, Horvat kaže da ministar financija Zdravko Marić već traži određenu likvidnost na tržištu kapitala.

- Što se tiče projekcija, moramo pratiti što se zbiva kod naših najvećih izvoznih trgovačkih partnera, i kako će oni predlagati mjere, slične moramo i mi, objašnjava.

Kaže da je u kontaktu s austrijskim ministrom, njemačkom ministricom i slovenskim ministrom.

- Pratimo iz tjedan u tjedan kako se generira potrošnja. Potrošnja mora biti stvorena u susjednim zemljama, našim najvećim izvoznim partnerima. Kako će se generirati potražnja, tom ćemo dinamikom i mi relaksirati mjere, dodao je.

- Brinem prvenstveno o hrvatskoj industriji, nakon toga o prerađivačkoj industriji, a nakon toga o poljoprivredi. 99,7 posto gospodarstva su mikro, mali i srednji poduzetnici. Za najosjetljivije smo osigurali mjere. U ovom trenutku imamo tisuću zahtjeva za kreditnim aranžmanima... Takve kreditne uvjete poslodavci ne mogu dobiti u bankama, kazao je ministar Horvat za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:56