MINISTAR PROMETA

Butković: ‘Vidjet ćemo još hoćemo li zvati Milanovića na otvorenje Pelješkog mosta‘

‘Iznenadio me Škoro s izjavom da nikad neće surađivati s Plenkovićem. Svaki pametan čovjek u politici to ne govori, možete to misliti‘
Oleg Butković
 Neja Markicevic/Cropix

Ministar prometa Oleg Butković je u programu N1 televizije govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.

“Nakon 303 godine spajamo hrvatski teritorij. Je li to moglo biti i prije? Moglo je, ali je bilo i objektivnih razloga. Činjenica je da je Hrvatska, kao i cijeli svijet, 2009. ušla u krizu i tada nismo mogli spojiti i završiti Pelješki most, naći novac za izgradnju”, kazao je Butković i dodao:

“Bilo je i određenih lutanja jer su neke prijašnje vlade smatrale da ne treba uopće graditi Pelješki most nego spojiti autocestom Hrvatsku, bez gradnje Pelješkog mosta. Nakon svega toga, svih nedaća, ipak smo priveligirani kao ljudi, kao politička garnitura da smo u prilici da završavamo taj infrastrukturni projekt.”

Dodao je da taj projekt nije samo most nego da uključuje i 30 kilometara pristupnih cesta.

“Gospodarski značaj je nemjerljiv i za Pelješac i Korčulu. Osim simboličkog značaja, ima i veliki gospodarski i turistički značaj tako da mislim da je Hrvatska pokazala EU da može pripremiti velike projekte i da ih možemo provoditi. On će biti simbol prvih godina članstva u EU jer je to najveći projekt koji financiramo iz europskih sredstava. Mnogi su bili skeptični hoćemo li moći iznijeti projekt, ali Hrvatske ceste su pokazale da znaju provoditi takve projekte”, rekao je ministar.

Istaknuo je da je za velike projekte ključno osigurati financijska sredstva.

“Ovo je sve napravljeno kako treba i ja kao ministar iza toga stojim”, poručio je Butković.

Što se tiče ceremonije otvaranja mosta, Butković je istaknuo da će zvati one koji su najzaslužniji za igradnju mosta. Na pitanje hoće li zvati predsjednika Republike Zorana Milanovića, kazao je “vidjet ćemo još”.

“To nije projekt HDZ-a nego svih građana Hrvatske”

“Činjenica je da dok je Milanović bio predsjednik Vlade bilo određenih stavova da ga ne treba ni graditi, ali to sad nije bitno. To nije projekt HDZ-a, to je projekt svih građana Hrvatske”, istaknuo je ministar.

Dodao je da će se čelične konstrukcije spojiti u srijedu u 23 sata.

“Nakon ovog simboličkog događaja, prionut će se asfaltiranju itd. On će biti gotov u cijelosti početkom 2022. godine. Nije tu samo most, ponavljam, tu je i 30 km pristupnih cesta koje se planiraju završiti u svibnju tako da bi otvaranje Pelješkog mosta i pristupnih cesta imali negdje u lipnju. Vjerujem da neće biti problema”, tvrdi Butković.

Naveo je da je i pandemija koronavirusa utjecala na izgradnju mosta te da će zbog toga biti kašnjenje od šest mjeseci. No, pandemija nije previše utjecala na ovaj projekt, a ministar navodi da će izgradnja Pelješkog mosta skratiti putovanje od Zagreba do Dubrovnika za oko dva sata.

Butković se osvrnuo i na Matu Rimca koji je nedavno preuzeo Bugatti.

“To da Hrvatska ima takvog investitora, tvrtku koja preuzima Bugatti, to kad nekome ispričate, to je nestvarno, isto kao i kad smo bili drugi na svijetu u nogometu”, rekao je ministar.

“Ako Rimac bude išao tom brzinom, morat ćemo brže donositi zakone”

Komentirajući novi veliki projekt koji Rimac najavljuje - robotaksije, Butković je kazao da se o tome još u zakonodavnom smislu ne razmišlja, ali da će se morati tome prilagoditi.

“To vrijeme dolazi jako brzo. Nismo ni svjesni kako sve to brzo dolazi. Ako Rimac bude išao tom brzinom, mi ćemo stvarno morati brže donositi zakone i pripremati se za to vrijeme. To je tu, to je neizbježno”, dodao je.

Ministar je komentirao i stanje u tvrtki Croatia Airlines, navodeći da je koronavirus dodatno pogoršao stanje.

“Postoje modeli po kojima Croatia Airlines može funkcionirati i Vlada će napraviti sve da do toga dođe. Mi ćemo se boriti za Croatia Airlines”, rekao je Butković.

Osvrnuo se i na stanje u Domovinskom pokretu, navodeći da je ta stranka vodila negativnu kampanju prema HDZ-u.

“Ne veselim se ničijoj ne volji. HDZ-u nije DP napravio neki problem, ali da je kurs DP-a bio da HDZ-u smanji šanse na pralamentarnim izborima, da je vodio negativnu kampanju prema HDZ-u, to je istina. HDZ nije vodio negativnu kampanju prema DP-u, HDZ nikoga nije prozivao da je nacionalni izdajnik, HDZ je vodio afirmativnu kampanju”, kazao je Butković.

“Škoro je sigurno doživio određeno razočaranje”

Butković je komentirao i ostavku Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta, pri čemu je istaknuo da su ga brojne Škorine izjave iznenadile.

“Sigurno je doživio određeno razočaranje jer nije uspio na predsjedničkim izborima, iako je dobio respektabilan broj glasova. Ta politika nije uspjela na parlamentarnim izborima. Što je smisao svake političke stranke? Pobijediti na izborima i biti u vlasti. Ne idete na izbore da budete u oporbi. Onda je bila kampanja na lokalnim izborima gdje je Škoro išao za gradonačelnika Zagreba”, kazao je Butković i dodao:

“Mene je iznenadio on u mnogim izjavama. Mnoge izjave mi nisu sličile njemu, npr. da on nikad neće surađivati s Plenkovićem. Svaki pamtan čovjek u politici to ne govori, možete to misliti.”

Naveo je da HDZ ne razmišlja o tome da koalicijskog partnera SDSS zamijeni Domovinskim pokretom. “Ne razmišljamo o tome i u HDZ-u se o tome ne razgovara, nemamo takvih rasprava.”

“HDZ ne može razgovarati s nekim tko je do jučer govorio da smo nacionalni izdajnici”, dodao je Butković.

Govorio je i o vlastitim političkim ambicijama i svojoj budućnosti.

“Sve svoje političke i životne ambicije sam ostvario sa završetkom Pelješkog mosta. Bio sam tri puta gradonačelnik, tri puta sam biran za ministra i nemam više nekih velikih političkih ambicija”, rekao je.

Na pitanje želi li postati premijer ili predsjednik stranke, Butković odgovara da nema “takvih ambicija, da bih bio premijer ili predsjednik stranke – ne”, kazao je Butković za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:02