REAKCIJE VLADAJUĆIH

Butković: ‘Vjerujem da ćemo ostati pobjednička stranka‘, Habijan: ‘Napadi oporbe su histerični‘

Butković se, komentirajući presudu, pridružio ostalim čelnicima stranke koji su rekli da su u HDZ-u legalisti i prihvaćaju presudu
Oleg Butković; Damir Habijan
 Željko Puhovski, Željko Hajdinjak/Cropix

Potpredsjednik HDZ-a i ministar prometa Oleg Butković u četvrtak je ocijenio kako nije slučajno da je Vrhovni sud jučer objavio presudu u slučaju Fimi media dok se u Saboru raspravljalo o kandidatu za novog predsjednika toga suda.

"Pa ništa nije slučajno, ne mogu ja to direktno reći, ali koincidira s izborom predsjednika Vrhovnog suda. Jučer se u Saboru raspravljalo o izboru predsjednika suda, a u to vrijeme je objavljena presuda," izjavio je Butković uoči sjednice Vlade.

Butković se, komentirajući presudu, pridružio ostalim čelnicima stranke koji su rekli da su u HDZ-u legalisti i prihvaćaju presudu pa će uplatiti iznos koji im je određen presudom.

Idućih dana bit će odlučeno hoće li to biti jednokratna uplata ili u više obroka. Isto tako, u idućih 30 dana odlučit će se o daljnjoj pravnoj borbi, odnosno hoće li se ići na ustavnu tužbu, rekao je Butković.

U HDZ-u, kaže, ne žele prihvatiti odgovornost za nešto što su radili vodstvo i predsjednik stranke prije 15-ak, 16-ak godina. "Aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković stranku je preuzeo 2016. godine i ne može se dovoditi ni njega ni sadašnje vodstvo stranke u vezu s nečim otprije 15 ili 16 godina", rekao je Butković.

Istaknuo je kako je Državna revizija od 2016. do danas uvijek davala pozitivno mišljenje na rad i poslovanje HDZ-a.

Smatra i da presuda neće ozbiljnije naštetiti ugledu stranke jer se HDZ-u već dugo vremena lijepe etikete, a pobijedili su na izborima 2016. i 2020. "Vjerujem da i ova presuda neće utjecati na imidž stanke i da će HDZ ostati pobjednička stranka", kaže Butković.

Upitan za moguću odgovornost Gordana Jandrokovića i Branka Bačića, koji su u vrijeme Ive Sanadera kao i danas bili visokopozicionirani u stranci, Butković je odgovorio da se njih ne spominje u presudi i da "nitko od tih ljudi nije odgovoran ni za što".

Ustvrdio je da se radi o presudi koja je "posljedica odgovornosti fizičke osobe koja je tada vodila stranku i iz nje proizlazi pravna odgovornost stranke".

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan ustvrdio je kako je presuda Vrhovnog suda u slučaju Fimi media najbolji dokaz neovisnog i samostalnog pravosuđa, a napadi oporbe na HDZ su "histerični i manijakalni".

„Nazvao bih pokušaje napade oporbe histeričnim i manijakalnim”, kazao je Habijan na konferenciji za novinare u Saboru komentirajući optužbe iz oporbenih redova da je današnji HDZ jednak onome iz vremena Ive Sanadera.

Dodao je kako se on osobno ne osjeća krivim za ono što se događalo u razdoblju 2004. do 2011., a sadašnje vodstvo HDZ-a nema nikakve veze s onim što je obuhvaćeno pravomoćnom presudom.

„Kako to nisu prepoznali kada su plakali i grlili Kovača, kada su plesali s Lovrić Merzel ili kada su određene osobe dobivale povlaštene kredite ili davali podršku Antešiću, takozvanom rapskom Sanaderu”, upitao je Habijan oporbu i poručio im da "najprije počiste ispred svog praga".

Habijan naglašava da sintagma i mantra o HDZ-ovom pravosuđu nije točna, te da ne postoje ni pravna niti kolektivna odgovornost članova HDZ-a.

„Ako dosad svi postupci koji se vode protiv visokih dužnosnika nisu bili dokaz kako sintagma o 'HDZ-ovom pravosuđu' nije točna, onda sam sigurna da je to jučerašnja presuda Vrhovnog suda”, ustvrdio je Habijan istaknuvši da je presuda Vrhovnog suda dokaz neovisnosti i samostalnosti pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:22