SPORNA ZVIJEZDA

Butkoviću smeta petokraka u Rijeci: ‘Ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme‘

To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine! - poručio je Butković na Twitteru
Crvena zvijezda na Riječkom neboderu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na svom Twitteru je komentirao veliku crvenu zvijezdu koja je u nedjelju postavljena na Riječkom neboderu smještenom na kraju Korza.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića naziva 'Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik' koja je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena još u svibnju, ali je zbog epidemije koronavirusa to pomaknuto na rujan.

- Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, “spomenik jednom vremenu koje je iza nas”. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine! - poručio je Butković na Twitteru.

Ova instalacija je sastavni dio programa 'Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru' u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca 'Doba moći' koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

- Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo - kazao je autor instalacije Cvijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:10