‘REFERENDUM JE BEZNAČAJAN‘

Čačić bi covid potvrde uveo i u krčme: ‘Cijela Europa to ima osim nas, može se očekivati takva odluka‘

Rekao je i kako nema ambicije preuzeti Fond za obnovu, ali da je sugerirao neke ljude za tu poziciju

Radimir Čačić

 Damir Krajac/Cropix

Svi koalicijski partneri podržavaju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se novčano kažnjavati odgovorne osobe koje u javnopravnim tijelima ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda. Pa tako i Ured Predsjednika Republike koji tu praksu ne provodi.

Sabor će o izmjenama raspravljati u četvrtak, kazne su od 30 do 50 tisuća kuna. Na koalicijskom sastanku bio je i Radimir Čačić koji je RTL-ovoj novinarki Damiri Gregoret otkrio o čemu su partneri iza zatvorenih vrata razgovarali s premijerom Plenkovićem.

Intervju niže prenosimo u cijelosti:

Na koalicijskom sastanku vi i ostali partneri podržali ste izmjene zakona, odnosno novčano kažnjavanje ne poštivanja obveze predočenja covid potvrde.

- O tome nije bilo nikakve dvojbe. Svi su to podržali.

Govorimo i o predsjedniku Milanoviću koji se tu stalno spominje iz jasnih razloga jer tu odluku ne poštuje i nema ju namjeru uvesti. Citiram: "Vojska je na ulazu i psi".

- Svatko mora poštivati zakon. Prema tome, na koji način će se implementirati sprovođenje zakona to prepuštam institucijama koje to rade.

Kako to očekujete da će to izgledati u praksi? Znamo da je u četvrtak rasprava, a što onda na Pantovčaku?

- Ne znam.

Do 30 do 50 tisuća kuna su kazne... Mislite li da će mu na kraju morati biti izrečene?

- Milanoviću ne, ali Uredu pretpostavljam da, da.

Iz Mosta poručuju da se tim izmjenama želi podvaliti šira upotreba covid potvrda.

- Ne želi se ništa podvaliti. Želi se promovirati potreba za širom upotrebom covid potvrda i očito je da to treba učiniti. Ne znam tko je to rekao. Most?

Grmoja je to danas rekao i poručio je i da se očekuje da će se nakon Božića covid potvrde uvesti i u restorane i kafiće. Je li o tome bilo riječi na sastanku?

- On o tome nema pojma i ne može ni imati jer ne sudjeluje na tim raspravama. Danas nije bilo o tome riječ, ali ja se zalažem za to. Dakle, može se očekivati, o tome se razgovaralo. Odluke nisu donesene, ako budu donesene mi ćemo kao Reformisti to podržati. Cijela Europa to ima, mi smo još jedini koji nemamo.

Kada govorimo o referendumu, o ukidanju covid potvrda, istodobno i da se kroz Sabor odlučuje dvotrećinskom većinom. Kakav ishod očekujete?

- Ništa neće omesti ovaj pravni proces koji imamo i temelje za sve ovo što Vlada radi. Prema tome je u tom smislu rezultat referenduma potpuno beznačajan.

Je li na koalicijskom sastanku bilo govora o predsjedniku Milanoviću i njegovim najnovijim izjavama vezanim uz Srebrenicu?

- Ne, nije bilo. Mislim da je samo netko usput spomenuo. Što se mene tiče, mislim da je to izjava koja sigurno nije u dobrom smjeru. Nitko ni na kakav način ne treba, i mi kao stranka smo tu potpuno jasni, ne može se relativizirati genocid.

Po vama šteti li to odnosima s BiH?

- Naravno, to neupitno šteti odnosima i mi o tome nemamo nikakve dvojbe.

Je li Dragan Čović pogriješio što je glasao o ukidanju zabrane negiranja genocida?

- Po mom dubokom uvjerenju, da. On to relativizira, pokušavajući reći da je upao u zamku jer je to bila kao pretpostavka, sugerirana i od međunarodnih predstavnika, da se otvori dijalog. Međutim, ne znam zašto baš mi upadamo u tu zamku. Mi smo zadnji koji bi trebali upadati.

Treba li onda HDZ reagirati na takav potez Dragana Čovića?

- Da, apsolutno.

Ali nije reagirao?

- To morate pitati HDZ.

Jesu li pogriješili što nisu reagirali?

- Ja mislim da da.

Samo za kraj, Damir Vanđelić se povlači s čelnog mjesta Fonda za obnovu, jeste li vi možda zainteresirani za to?

- Ne, nisam, ali sam jasno rekao da tamo trebamo projekt menadžera. Ne menadžera iz procesne industrije, nego nekoga tko na dnevnoj bazi donosi odluke i tko poznaje gradogradnju. Odnose u upravi, odnose u toj struci koja se zove građenje. Vanđelić je jedan vrlo pristojan i ozbiljan čovjek, međutim on te kapacitete, te vrste i ta znanja nema. Takvog čovjeka trebamo.

Imate li vi?

- Ne, ne. Ja imam ta znanja, ali nemam ambicije da sudjelujem.

Zašto?

- Zato što mislim da ovog trenutka je puno puno pametnije da netko tko nije politički eksponiran to vodi.

Vidite li nekoga na toj poziciji?

- Imao sam neke sugestije. Hoće li se nešto od toga realizirati, vidjet ćemo. Ali, ima, ne puno , ali ima ljudi u Hrvatskoj koji to mogu.

O kome se radi?

- E sad, ne mogu vam to reći, zaključio je Čačić u razgovoru za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:54