ŠEF REFORMISTA

Čačić HDZ-u dao uvjet za nastavak podrške u Saboru: ‘Imaju jedan dan. Sutra! Sve sam rekao Plenkoviću...‘

‘Sa strankama koje imaju kriminalce i ljude optužene za korupciju i onima koji to podržavaju ne želimo imati posla‘, rekao je Čačić
Radimir Čačić
 Damir Krajac/Cropix

U emisiji RTL Direkt je gostovao bivši varaždinski župan Radimir Čačić. Osvrnuo se na lokalne izbore i svoju političku poziciju nakon gubitka.

Rekao je da je razočaran rezultatom izbora, a komentirao je i Anđelka Stričaka (HDZ) koji će ga na poziciji župana zamijeniti, ali i svoje planove za budućnost.

- On je jedan srednji kadar, vojnik partije bez nekakvih referenci s razvijenom političkom i socijalnim inteligencijom. Odigrana je jedna kampanja... Vidio sam premijera da se žalio na nekorektnosti. Kad bi mediji pratili županijsku razinu - ta razina prljavština koju je HDZ upotrijebio kod nas... Ja sam 35 puta bio na izborima, vidio sam svašta, izgubio sam s Račanom nakon autocesta i svega što smo napravili, doživio sam poraze i pobjede. Ostat ću gdje jesam kao predsjednik stranke koja podržava Vladu na nacionalnoj razini. Kad smo išli u izbore, razgovarao sam s Plenkovićem, na njegov prijedlog, rekao sam da ne utječe to na nacionalnu razinu. Doveli su ljude s kaznenim postupcima, koji su pravomoćno osuđeni za bludničenje. Upotrijebili su ljude koji po 12 godina imaju niz optužnica, Čehok, i to sve u prvom krugu, a zamislite u drugom krugu... Izašli su s javnom objavom i oblijepili jumbo plakate s natpisom „Čačić žetončić“ i objašnjenjem: „Nemojte za njega glasati, on na nacionalnoj razini surađuje s nama“. Zamislite! Naravno, s SDP-om su napravili deal, SDP je svoje pozvao svoje da ne izlaze na izbore, kaže Čačić.

Ističe da je to sve rekao premijeru istim pa i gorim riječima. Na pitanje hoće li i dalje držati većinu HDZ-u, Čačić kaže:

- Imaju jedan dan. Jedan. Sutra. Mi smo potpisali deklaraciju, naši vijećnici gradski i županijski da sa strankama koje imaju u svojim redovima kriminalce i ljude optužene za kriminal i korupciju i s onima koji to podržavaju ne želimo imati posla ni na kojoj razini. To znači, svaki dodir HDZ-a s Čehokom i njegovim listama za nas znači prekid svakog razgovora. Apsolutno neću podržavati HDZ u tom slučaju, ali to ćemo znati sutra. Sutra ste me trebali zvati! Mi imamo stvar na nacionalnoj razini, veliku. Mi smo dobili niz općina, dobili smo podršku, zadovoljni smo. Stranački smo ojačali premda smo izgubili županiju. Mi smo zadovoljni, ali da bi podržavali na nacionalnoj razini, apsolutno bez zaostatka inzistiramo na dinamici brza pruga Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec. Hoću vidjeti konkretno kad idemo u realizaciju. Na nacionalnoj razini očekujemo korektnost, na županijskoj kontinuitet projekata, a što se tiče naše suradnje u tome - ako ne budu duboko u korupciji, a to je Čehok i ekipa, bit će suradnje, rekao je Čačić za RTL Direkt.

U Sabor se neće vratiti, kaže, a svoj glas većini komentira:

- Naša pozicija je centar-lijevi centar. Prvi smo podržali Milanovića, najviše potpisa smo skupili. Ako na ljevici nema kritične mase s kojom možeš voditi državu, a ako na desnom centru imate ljude koji žele raditi, mi smo tu, nemamo problem. Mi smo centar, bez ljutnje.

Osvrnuo se i na novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

- Politika je ozbiljan posao, Zagreb su ozbiljno odradili. Razumiju stanje, nisu ORaH, nisu Živi zid, oni su nove ideje - svaka čast. To tek treba pretvoriti u stranku, a ovog trenutka, nakon rasapa IDS-a, jedina ozbiljna stranka je HDZ, rekao je Čačić.

Komentirao je i istupe premijera Andreja Plenkovića, koji je ovih dana napadao medije i novinare nazivao plaćenicima i ljevičarima.

- Ne može biti zadovoljan. Pogledajte rezultate, broj glasova. Prelit će se i na parlamentarne. Tomašević je samo u Zagrebu dobio glasove, 200.000 glasova. A HDZ i Možemo! ovog trenutka, ako Možemo! postane stranka, bit će kvalitetan i nužan faktor, SDP je svoje završio', zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:42