PLAN ZA SPAS

Čačić: Hrvatska je ušla u zonu tonjenja i pala ispod razine vode

Šef HNS-a predstavio je četiri strateške razvojne poluge (turizam, energetika, željeznički sustav, okoliš) temeljem kojih bi Hrvatska do 2015. godine privukla između 15 i 17 milijardi eura
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je ušla u zonu tonjenja i pala ispod razine vode, izjavio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić govoreći na konferenciji za novinare o gospodarskom stanju u državi.

Šef HNS-a predstavio je stoga, kako kaže, četiri strateške razvojne poluge (turizam, energetika, željeznički sustav, okoliš), odnosno projekte atraktivne za strane investitore temeljem kojih bi Hrvatska, tvrdi Čačić, do 2015. godine privukla između 15 i 17 milijardi eura za dugoročan i održiv gospodarski razvoj

Time bi se, ističe Čačić, ozdravilo gospodarstvo i stvorili temelji za održivi razvoj zemlje. - To je ogroman novac koji je tu, a mi samo moramo pokazati sposobnost da ga uzmemo - poručio je Čačić.

Novac koji bi država trebala osigurati za pripremu projekata našao bi se, kaže Čačić, kada bi Vlada vodila politiku snažnog rezanja neracionalne javne potrošnje, od lažnih mirovina i socijalnih prava i neproduktivnih subvencija poput onih u poljoprivredi i brodogradnji.

- Kao polugu za razvoj možete koristiti svakakve gluposti i zadužiti se za Pelješki most, pa onda imate uteg oko vrata jer to ne vraća novac. Ovo što predlažemo vraća novac - izjavio je Čačić.

Ove prijedloge Čačić nije iznio premijerki na njihovom nedavnom sastanku, ali će ga dostaviti Vladi. Kaže kako je spreman o razgovarati s bilo kime iz Banskih dvora tko je kompetentan za njegove prijedloge.

- Vlada se može i dalje ponašati kao do sada, na razini blefa, ili se držati odgovorno i povući ove neizbježne poteze - istaknuo je čelnik HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:19