ISKLJUČENJE IZ HNS-A

ČAČIĆ IGRA GOLF I BJESNI NA MILANOVIĆA 'Trebao me zaštititi!'

Mnogim se članovima stranke zamjerio, naročito time što glumi medijsku zvijezdu u zatvoru, kažu sugovornici

U petak ujutro, 17. siječnja - dva dana nakon što ga je Predsjedništvo stranke izbacilo iz HNS-a, Radimir Čačić - odigrao je partiju golfa! Nije se činio nimalo uzrujanim posljednjim događajima u stranci. Na improviziranom nogometnom igralištu u kaznionici Valtura kraj Pule vježbao je udarajući lopticu. To je postala njegova uobičajena aktivnost zadnjih mjeseci. Gotovo svakodnevno igra golf i po dva sata. Tako je bilo i jučer.

Na igralištu se pojavio oko 11.30 sati. Iako njegovu vještinu s lopticom često znaju promatrati zaposlenici Valture, Čačić ovaj put nije imao publiku. Bio je sam. Stanku je napravio samo za ručak, a onda se vratio i nastavio igrati do 14.30. S terena su ga potjerale tek kišne kapi.

Pred kaznionicom je parkiran i Čačićev žuti automobil Smart varaždinskih registracijskih oznaka. Navodno ga nikad ne vozi, ali tamo je parkiran već danima...

Isključenje iz stranke, svađe s HNS-ovcima, ručkovi i planiranje strategije sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i ostalim istomišljenicima - sve se to nekako jučer činilo daleko od Čačića. Ali, to je samo privid, kažu u njegovu bliskom krugu.

- Čačić ima plan, a imat će i štošta reći kad izađe iz zatvora - kaže jedan od naših sugovornika.

A Čačićeve dojučerašnje kolege iz stranke kažu da je njegovim isključenjem ta priča za njih završena.

- Tri godine bili smo taoci situacije s Radimirom Čačićem. Sada je agoniji kraj - komentiralo je jučer nekoliko HNS-ovaca. Svjesni su, kažu, da će imati poteškoća, ali ne vjeruju da će se u HNS-u dogoditi raskol.

- Ono što se dogodilo na sjeveru pokazuje da ne postoji mogućnost ozbiljnijeg udara na stranku. U Varaždinskoj je županiji, od 28 podružnica, 26 podržalo odluku Predsjedništva stranke - kaže jedan od naših sugovornika iz HNS-a, ali upozorava kako to ne znači da Čačić neće biti aktivan ili da HNS neće imati problema.

- Svakako nije dobro da se HNS percipira u javnosti kao stranku s unutarnjim problemima i morat će se poraditi na tome. Vjerujem i da će Čačić s onima koje okupi oko sebe pokušati napraviti neke probleme, ali realne opasnosti za HNS tu nema. Ljudi u stranci su iskusni i ozbiljni i svjesni su da sukobi nisu dobri. Osim toga, svi oni dobro poznaju Čačića i mnogima se zamjerio svojim ponašanjem. Pogotovo time što iz zatvora glumi medijsku zvijezdu. Mnogi članovi zamjerili su mu stil ponašanja i grčevito držanje za funkcije. Čak su ga i upozoravali da nije dobro da ulazi u Vladu s obzirom na postupak koji se vodio, no bio je uporan. A takvo njegovo ponašanje odbilo je i dio članstva, ali i dio birača - kažu HNS-ovci.

Zašto niste pričekali Čačićev izlazak iz zatvora, pa onda rješavali stvari s njim, pitam.

- Razmišljalo se i o tome. No, zaključili smo da bismo tek onda bili u problemu jer bi na taj način sve preraslo u javni sukob. Smatrali smo da je ovako najbolje - kaže naš izvor iz stranke. Dodaje i kako je Čačićevo ponašanje u zadnje vrijeme bilo savim iracionalno te da je smatrao da ga je napustio i SDP.

- Naljutio se bio čak i na premijera Zorana Milanovića jer je smatrao da nije dovoljno napravio za njega. A što je tu Milanović uopće mogao napraviti - kaže naš sugovornik.

U HNS-u smatraju da će Radimir Čačić po izlasku iz zatvora vjerojatno pokušati osnovati svoju stranku, no ne predviđaju mu veliki uspjeh.

- Pregovaranje sa svima i traženje tog trećeg puta i na ljevici i na desnici nije dobro. Ako zaista želite biti treći put, morate imati jasnu koncepciju i poziciju, te jasan ideološki profil. Ne možete skupljati sve i svašta - ističe još jedan član stranke.

Iako nitko od HNS-ovaca jučer nije htio javno govoriti o sukobima u stranci, neki su ipak otkrili što stranku čeka u bližoj budućnosti.

- Ovo je godina u kojoj HNS mora odraditi nekoliko poslova. Čekaju nas izbori za Europski parlament i oni predsjednički, a na proljeće ćemo imati i programski sabor stranke. Cilj nam je vratiti rejting stranke na 8 posto i kvalitetno se pripremiti za parlamentarne izbore - rekao je HNS-ovac Goran Beus Richembergh.

- Mi smo liberalna, građanska stranka bez koje se niti jedna zemlja ne može nazvati modernom. Želimo postaviti jasne razlike između liberalizma i socijaldemokracije, te liberalizma i neoliberalizma koji ne zastupamo i s kojim nas se neprekidno dovodi u vezu - kaže Beus Richembergh. Dodaje da im je cilj profilirati nove, mlade ljude.

- Kad govorim o novim ljudima, nije samo riječ o dobi, nego o drugačijem načinu razmišljanja - dodaje Beus Richembergh. Nije htio govoriti o imenima, ali doznajemo da u HNS-u nade polažu u ministra Ivana Vrdoljaka, te šefa Središnjeg odbora stranke i župana Predraga Štromara, inače donedavno bliskog čovjeka Radimira Čačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:39