SKUP POSAO

ČAČIĆ IMA IDEJU KAKO PLATITI OBNOVU RAZORENIH ZGRADA U ZAGREBU 'Iz trošarina na benzin mogli bismo prikupiti 3,6 milijardi kuna'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski župan i nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predložio je u nedjelju mjere kojima bi se moglo sakupiti novac za obnovu građevina oštećenih u razornom potresu u Zagrebu. Predlaže da se u pet godina iz trošarina za benzin prikupi 3,6 milijardi kuna i tako obnove građevine oštećene u potresu.

Smatra i da svađa HNS-a i Milana Bandića pokazuje potkapacitiranost ljudi u Ministarstvu graditeljstva, te da Bandić nije odgovorio na razini zadatka.

- U ovakvim situacijama nacionalne katastrofe svi građani Hrvatske trebaju biti solidarni i snositi trošak - rekao je Čačić na N1 televiziji u emisiji Tička na tjedan Nataše Božić Šarić.

Kaže da Grad Zagreb mora sa svojim novcem preuzeti odgovornost za zgrade koje su u vlasništvu grada. Tu je uvijek i europski novac, postoji mogućnost donatorske konferencije koja je u Italiji bila preko milijardu eura. I onda u tom kolaču, smatra Čačić, Zagreb treba dobiti dio novca za svoju imovinu.

Čačić predlaže da se za obnovu koristi i trošarina na benzin na način da se odredi da taj iznos sljedećih pet godina ide za sanaciju šteta u Zagrebu i okolnim županijama.

- To znači da ne plaćaju samo građani Hrvatske koji kupuju benzin, nego i strani turisti koji dolaze u zemlju i taj teret na neki način raspoređujemo, to je više nego dovoljno jer 1,20 kuna iz cijene benzina je u pet godina 3,6 milijardi kuna plus donatorska konferencija plus europski novac garantiram da je to dovoljno da se to na ozbiljan način sanira, ističe Čačić.

Kaže da svatko naravno iznutra sanira sam sebi, ali upozorava da nije u redu da netko nema pravo na obnovu jer ima klet. Dodaje i da se svima kojima su stanovi i kuće uništeni treba ponuditi smještaj u hotelima.

Kada je riječ o mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu smatra važnim da se država ugleda na Njemačku i osnuje jamstveni fond jer je bitno da poduzeća ostanu solventna, a to ne mogu jer im banke sada ne žele davati novac, kazao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:46