INTERVJU ZA GLOBUS

Čačić: ‘Moji odnosi s Plenkovićem su korektni, ali i dalje tvrdim da će neki ministri morati otići‘

‘Vrlo cijenim premijera. Uvjeren sam, i to sam više puta javno rekao, da mi nemamo ovog trenutka kvalitetniju opciju za vođenje zemlje‘
Radimir Čačić
 Damir Krajač/Cropix

Izjava varaždinskog župana i čelnika Reformista Radimira Čačića da bi petero ministara uskoro moglo biti bivši nije naišla na odobravanje premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da tema rekonstrukcije Vlade ne postoji. “Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao.

Nikada o takvoj temi nismo razgovarali niti ćemo razgovarati niti je on premijer niti on o tome odlučuje”, poručio je Plenković Čačiću koji se na skorim lokalnim izborima natječe za još jedan mandat varaždinskog župana, a zastupnica njegove stranke Natalija Martinčević u Saboru Plenkoviću drži tanku većinu.

Je li ispravan dojam da su vaši odnosi s premijerom Plenkovićem narušeni?

- Ne. Naši odnosi su vrlo korektni i surađujemo na istim jasnim pozicijama. Vrlo cijenim premijera. Uvjeren sam, i to sam više puta javno rekao, da mi nemamo ovog trenutka kvalitetniju opciju za vođenje zemlje. Što ne znači da vođenje ne može biti puno bolje. Ali, nažalost, opozicija ni na kakav način ne daje argumente, ne otvara teme, ne nudi rješenja…

Razmišljate li o napuštanju parlamentarne većine?

- Mi smo i u prošlom sazivu Sabora projektno podržavali Vladu dvije i pol od četiri godine. Ni u ovom sazivu ne postoji nikakav koalicijski sporazum, ali postoji program Vlade na kojem smo surađivali i koji smo kao dio koalicije većine prihvatili i on obvezuje i nas i druge stranke koalicije.

To nije isključivo program HDZ-a, nego u njemu ima nekoliko ključnih stvari na kojima su inzistirali Reformisti. Na primjer da se potpiše razvojni sporazum svih sjevernih županija uključivo i neke za nas sudbonosne projekte koje može realizirati samo Vlada, kao što je brza pruga Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec.

Vjerujete li da će u dogledno vrijeme doista doći do promjene nekih ministara?

- Sigurno će doći jer je to normalan proces u postizanju najboljeg rezultata. To se ne može dogoditi prije lokalnih izbora. Opozicija legitimno otvara tu temu da bi dobila na vidljivosti. Naravno da je to stvar odluke premijera, a pitanje koje je postavio jedan novinar, navodeći moju nepostojeću izjavu o potrebi smjene pet ministra, nije ni prva ni zadnja laž u medijima.

Možete li otkriti koji su to ministri koje biste uskoro voljeli vidjeti kao bivše?

- Moja lako provjerljiva izjava korektno prenesena je bila da ima i bezobrazluka i nesposobnosti u vođenju na različitim razinama. Jasno sam rekao da neprimjereno ponašanje možete očekivati na nižim razinama Vlade, ali to nije ponašanje ministara. Ministri su politički pismeni. Ipak, u svakoj predizbornoj kampanji dolazi do nekih iskakanja, pa i pokušaja političkih zloupotreba i na to smo upozorili.

Jasno smo izrazili nezadovoljstvo radom nekih državnih tvrtki od kojih neke funkcioniraju tragično loše. Primjerice Hrvatske željeznice koje danas realiziraju manje projekata nego prije deset godina. A o Hrvatskim šumama neću ni govoriti. Očekujemo da njihove uprave više ne budu na tim pozicijama.

Prije mjesec dana ste najavili smirivanje odnosa Plenkovića i Milanovića. Čini se da niste imali pravo. Zbog čega se oni toliko svađaju?

- Ako se prisjetimo razine njihove komunikacije otprije mjesec dana, rekao bih da sam ipak imao pravo. Danas je ta komunikacija mirnija iako je to i dalje otvoreni sukob, ali bez upotrebe epiteta koji su štetni u komunikaciji. Postoje prijepori u razumijevanju pozicija Vlade i predsjednika države.

Plenkoviću je ova situacija novost. Da su građani htjeli Kolindu Grabar-Kitarović, birali bi je. Ali nisu. Ta činjenica mora biti shvaćena. Ni Milanović ni Plenković ne mogu nametati nešto što nadilazi njihove ovlasti, a svaka pat-pozicija pretpostavlja dogovor da bi bila razriješena.

Kakva su vaša očekivanja na predstojećim izborima?

- Reformisti će svoje utvrde zadržati i pojačati. Očekujemo pobjedu u Varaždinskoj županiji, nizu jedinica lokalne samouprave i najmanje stotinjak vijećnika na različitim razinama. Novost je i da je HNS prošao katarzu i da se odmaknuo od ljudi koji su ga doveli u ovu današnju poziciju.

Je li to najava veće suradnje Reformista i HNS-a?

- Glasači i aktivisti HNS-a su u istom političkom prostoru kao Reformisti. Naravno da je potrebna suradnja i treba graditi taj srušeni politički centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44