SUDSKI SPOR

Čačić ne želi Gradu Zagrebu vratiti stranački prostor: ‘Gledajte, imamo ugovor koji se može dvojako tumačiti‘

Grad je u lipnju 2021. pozvao Reformiste da vrate prostor ‘slobodan od stvari i osoba‘...

Radimir Čačić

 Bruno Konjevic/Cropix/

"U ovom slučaju nije došlo do 'povećanja' naknade određene ugovorom, već je tuženik fakturirao tužitelju naknadu za korištenje poslovnog prostora, ne na temelju ugovora, već kao bespravnom korisniku", stoji u nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda iz koje je razvidno da Grad Zagreb traži od Narodne stranke - Reformista da vrate gradski prostor u Ulici Pavla Hatza 12 slobodan od "osoba i stvari".

Radimir Čačić kaže da je spor nastao zbog ugovora koji se može "dvojako tumačiti" i da će se žaliti na tu nepravomoćnu presudu.

"Mi taj ugovor tumačimo na način da je dovoljno da stranka ima jednog zastupnika u Saboru, a u Gradu tvrde da stranka mora imati najmanje tri zastupnika u Skupštini. Smatramo da zastupljenost u Skupštini nikako ne može biti izjednačena s onom u Saboru, gdje imamo zastupnika", kaže Čačić i dodaje da oni uredno podmiruju svoje račune i naknadu te da će ih nastaviti plaćati.

image

U zgradi u ulici Pavla Hatza na broju 12 se nalaze prostorije koje koristi Narodna stranka - reformisti

Ronald Gorsic/Cropix

Tužbu su podnijeli upravo Reformisti, tražeći povrat 32.120,41 kunu na teret povećane naknade, ali sudac je odbio njihov zahtjev. Reformisti su, navodi se u presudi, bili u tom poslovnom prostoru na temelju ugovora o korištenju od 8. studenoga 2017. te su 26. ožujka 2021. podnijeli zahtjev za produljenje ugovora, ali im je Grad Zagreb odgovorio dopisom u lipnju 2021. kad ih je pozvao da predaju "poslovni prostor slobodan od stvari i osoba".

Reformisti, pak, smatraju da su, na temelju 6. točke Zaključka o dodjeli gradskih prostora na korištenje, u njihovu slučaju ispunjeni uvjeti za ponovnu dodjelu poslovnog prostora jer su stranka s jednim zastupnikom u Saboru.

Grad Zagreb je, stoji u presudi, suprotnog stava te su evidentirali Reformiste kao korisnike bez sklopljenog ugovora o korištenju prostora i ispostavljali im račune za plaćanje naknade s osnove korištenja prostora bez ugovora. Grad je osporio tužbu i tvrdi da je ugovor bio sklopljen za mandatno razdoblje Gradske skupštine koja je konstituirana 10. srpnja 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:36