'DA' ZA PLOMIN

Čačić o energetskoj budućnosti: 'Hrvatska je na granici pucanja sustava. Gori nam pod petama!'

Hrvatska uvelike kasni u izgradnji novih elektrana a sustav je na granici pucanja, upozorio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti održanoj u Zagrebu u organizaciji tjednika Lider.

'Gori nam pod petama', istaknuo je Čačić navodeći kako je potpuno neodgovorno i opasno što smo dopustili da se, gledajući apsolutne brojke, nalazimo na osmom mjestu u svijetu po uvozu električne energije.

'Do 2020. oko 1200 MW termoelektrana izlazi iz pogona. Mi smo na granici pucanja sustava a u dubokom smo zakašnjenju s novim projektima. Vidite sve što se dešava oko Plomina i Omble', rekao je Čačić, a prenosi tportal .

Čačić: Projekti Plomin i Ombla idu dalje, a u vezi besplatne zelene studije nešto smrdi!

Po ekonomskim pokazateljima situacija je još lošija. Hrvatska raspolaže s 700 MWh instalirane snage u elektranama koje koriste loživo ulje kao pogonsko gorivo. Iako one čine 47 posto od ukupne snage instalirane u termoelektranama proizvode samo pet posto električne energije godišnje. Problem je što su neisplative i uglavnom ne rade jer je loživo ulje tri puta skuplje od ugljena.

'Kog Boga ih onda imamo?', upitao se Čačić.

Izgradnjom Plomina 3 Hrvatska će, rekao je, zadovoljiti većinu svojih potreba za električnom energijom iz termoelektrana. S tim da će se kao pogonsko gorivo koristiti ugljen a ne na prirodni plin što traže udruge zelenih, javlja tprotal .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:44