ČLAN KOALICIJE

Čačić o novom šefu Vrhovnog suda: ‘Zlata Đurđević jako dobar kandidat, apsolutno podržavamo‘

Čačić ide po novi mandat na mjesto varaždinskog župana, smatra da mu nitko od potencijalnih kandidata nije konkurencija
Varazdin, 100321.
Zupan Varazdinske zupanije Radimir Cacic dao je izjavu N1 televiziju ispred zgrade zupanije na Franjevackom trgu.
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o lokalnim izborima, koronakrizi, ali i izboru za šefa Vrhovnog suda. 

Čačić, koji ide po još jedan mandat župana, rekao je kako je svaka konkurencija dobra i da mu se zasad čini da će biti četiri do pet kandidata.

"Znamo da ide gospođa Barbara Antolić, naslućujemo da ide gospodin Stričak, a postoje najave za barem još dvoje", rekao je Čačić i dodao kako nikoga od potencijalnih kandidata ne vidi kao prijetnju. 

Rekao je i kako ankete pokazuju da su oni najjača regionalna stranka. "Očekujem naravno pobjedu, očekujem da će građani prepoznati rezultate jer smo najuspješnija županija u povlačenju EU sredstava", rekao je. 

Komentirao je i kritike na račun petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Rekao je kako Dumbović inzistira na tome da se organizacijski nered, do kojeg je došlo nakon potresa, stavi pod kontrolu. 

"On nema sve ovlasti jer su one podijeljene između države i lokalne samouprave. Konkurentni naravno opravdano, manje opravdano, a nekad i potpuno lažno imaju primjedbe, to je njihovo pravo", rekao je.

Komentirao je i sukob oko odabira kandidata, odnosno kandidatkinje za šefa Vrhovnog suda.

"U zadnjih 20 godina beskonačno mnogo puta sam rekao da je najveći problem ove države nepostojanje povjerenja u sudstvu. To nepovjerenje ima snažne temelje. Sudstvo nam je do srži i politički, a i financijski novcem često dokazano korumpirano, to treba mijenjati", kaže Čačić. 

Dodaje kako je o tome godinama u nekoliko navrata razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali i s premijerom Plenkovićem i ministrom pravosuđa. "Dali smo jedan prijedlog Zakona koji čeka da uđe u proceduru. Zasad, bilo je obećanja od Vlade da će i oni ubrzati procese. Do sada ne vidim rezultate", rekao je. 

Smatra i da predsjednik opravdano upozorava na probleme u pravosuđu, ali da će rješenje oko odabira šefa Vrhovnog suda biti u kompromisu i da tu nitko ne može ništa nametnuti. 

"Mi smatramo da je Zlata Đurđević jako dobar kandidat, apsolutno podržavamo. Treba postupiti po Zakonu, a zakon mora biti temeljen na Ustavu. Ustav je najstariji pravni akt u ovoj zemlji, na Ustav se zakleo predsjednik i Ustav treba poštivati. Ako zakone u ovoj situaciji, koja je pat pozicija, treba u određenoj mjeri korigirati, oni će se korigirati”, rekao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:19