POKRENUT JE U VARAŽDINU

Čačić: 'Programom energetske obnove zgrada javnog sektora uštedjet ćemo milijarde kuna!'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Država na energente u zgradama javnog sektora godišnje troši čak 1,5 milijardi kuna. Zato je program energetske obnove iznimno važan jer ako možemo uštedjeti makar 10 ili 20 posto, to znači da smo uštedjeli stotine milijuna kuna godišnje - naglasio je prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić na potpisivanju prvih ugovora iz programa energetske obnove zgrada javnog sektora.

U sklopu projekta prvo će biti obnovljene četiri varaždinske srednje škole i Učenički dom. Ukupna vrijednost investicije je 16,4 milijuna kuna, a očekuje se da će spomenuti objekti, kad budu obnovljeni, smanjiti potrošnju energenata za čak 50 posto i godišnje ostvariti uštede od oko 1,5 milijuna kuna.

- Ovaj program je nešto što smo preuzeli kao svoju obavezu, kao pravilo igre u EU. I već imamo dokaz da je taj projekt dobar. U POS zgradama u Varaždinu, koje su građene prema modernim standardima, potrošnja energije je dva i pol puta manja nego u zgradama koje su izgrađene prije 20 i više godina - poručio je Čačić te dodao da su Vlada i Sabor, da bi bili u mogućnosti provesti projekt, morali mijenjati i zakonsku regulativu.

- Promijenili smo dva zakona i donijeli tri nove uredbe, a još moramo promijeniti jedan zakon. Vidite koliko je to posla da bi se uštedjele milijarde kuna - naglasio je objasnivši kako i zašto je program energetske obnove zgrada javnog sektora pokrenut baš u Varaždinu.

- Radi se o projektu koji je nov i za koji treba povjerenje. Zato je Varaždin logičan izbor, jer ovdje imamo najviše povjerenja i najviše suradnika s kojima smo već radili takve pionirske pothvate. Ovdje su ljudi spremni na sebe preuzeti društvenu odgovornost koju na nekim drugim mjestima nisu. Drugim riječima, kad se treba izložiti onda svi osim Varaždinaca bježe - zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:36