IZLAZI IZ ZATVORA DO LJETA

ČAČIĆ SE NAKON ZATVORAVRAĆA U POLITIKU Prvo opet uvrh HNS-a, a nakon izbora u Vladu

U Sabor se ne može vratiti jer nije zamrznuo zastupnički mandat da bi ga opet aktivirao kao svojedobno Sanader
 Neja Markičević / Cropix

S početkom 2014. godine bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić počinje i pripreme za svoj povratak na hrvatsku političku scenu. Iako mu je do kraja odsluženja zatvorske kazne ostalo još oko pet mjeseci, Čačić već planira svoje političke aktivnosti.

Ljudi s kojima on redovito komunicira tvrde da Čačić već ima jasnu političku agendu za razdoblje do idućih parlamentarnih izbora.

Odmah se vraća u vrh stranačke politike, što mu omogućava pozicija regionalnog predsjednika HNS-a za sjeverozapadnu Hrvatsku prema kojoj je automatski i član Predsjedništva HNS-a.

Neće forsirati Vladu

- Čačić smatra da ga kazneno djelo zbog kojega je u zatvoru ne diskvalificira za povratak u javni i politički život, jer kaznu služi zbog prometne nesreće, a ne zbog nekog nečasnog djela. I kad je odlazio, rekao je da ide kako bi se vratio. Uostalom, obećao je da će se u slučaju zatvorske kazne odmah povući iz Vlade, ali ne i s mjesta predsjednika stranke, ali je to ipak učinio kako ne bi bio uteg HNS-u - kaže nam njegov bliski suradnik.

Nadalje doznajemo da Čačić nema ambicija za povratak u aktualnu Vladu Zorana Milanovića. Kako nam je rečeno, on drži da za tako nešto mora ponovno dobiti izborni legitimitet, zbog toga će odmah početi s pripremama za iduće parlamentarne izbore.

- Sigurno neće forsirati svoj povratak u Vladu ili micanje pojedinih HNS-ovih ministara - kaže isti sugovornik.

Kada bi Čačić tražio povratak u Vladu, premijeru Milanoviću to ne bi bila ugodna situacija iz barem dva razloga. Prvi je taj što bi Vladu ekipirao s političarem koji se netom vratio iz zatvora, a drugi je razlog gotovo sigurno protivljenje HNS-a.

U Sabor se Čačić ne može vratiti jer nije “zamrznuo” svoj saborski mandat da bi ga sada mogao aktivirati (kao što je to svojedobno učinio Ivo Sanader).

Dobro upućeni u Čačićeve planove tvrde da će on svoju političku pozornicu umjesto u Vladi i Saboru tražiti u trećoj izbornoj jedinici koja je ujedno njegova izborna baza (Varaždinska i Međimurska županija).

Čačić će zato tražiti da opet bude nositelj izborne liste HNS-a u trećoj izbornoj jedinici u kojoj je na prošlim parlamentarnim izborima s listom Kukuriku koalicije osvojio čak 10 saborskih mandata.

Za ostvarenje tog plana nužna mu je podrška unutar stranke, pa Čačić već sada radi na tome. Kada izađe na slobodni vikend, nađe se s pojedinim stranačkim dužnosnicima za koje smatra da su mu odani.

Eliminacije neposlušnih

Šef splitsko-dalmatinskog HNS-a Ivo Miletić zbog toga je i platio: u listopadu je organizirao ručak za Čačića na koji je pozvao bliske stranačke suradnike.

Kad je vrh stranke doznao za to, Miletić je smijenjen i suspendiran te se nije mogao ponovno kandidirati.

Naši izvori tvrde da Čačić budno prati sve što se događa u HNS-u i da je jako nezadovoljan time što se iz stranačke politike eliminira ljude koji njega podržavaju.

Kao primjer navode međimurskog župana Matiju Posavca koji je organizirao nekoliko druženja međimurskih članova HNS-a, a koji su u stalnoj komunikaciji s Čačićem, te je zbog toga gurnut u drugi plan.

Razočaran Štromarom

Navodno je zbog sličnih razloga bez funkcije ostao i Alen Damijanić, lider pulskog HNS-a umjesto kojega je šef lokalne organizacije postao bivši IDS-ovac Ranko Švarko.

Čačić je posebno razočaran, kako smo čuli, ponašanjem Predraga Štromara od kojega je mnogo očekivao i promovirao ga kao budećeg lidera HNS-a. Štromar je odan Vesni Pusić i dosljedno provodi politiku stranke.

No, Čačićevi suradnici tvrde da će mnogi u HNS-u promijeniti stranu kada on opet bude na slobodi i aktivno uključen u rad stranke.

U vrhu HNS-a ne žele komentirati Čačićeve političke planove. Suradnici Vesne Pusić samo ponavljaju: stranka je jedinstvena i svatko je dobrodošao ako želi pomoći HNS-u, a ako to ne želi, teško će imati mjesta u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54