NA SKUPŠTINI EBRD-a

Čačić u Londonu traži investitore za projekte od 6 milijardi eura: Vladin prioritet je ulaganje u energetiku

Direktor investicijske banke Maqcuarie tvrdi da su svjesni 'dobrog tajminga za ulaganje u Hrvatsku'
Zagreb, 100512.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Radimir Cacic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

"Mijenjamo strategiju iz defenzive u ofenzivu”, poruka je Radimira Čačića na današnjoj prezentaciji hrvatskih projekata u sklopu godišnje konferencije Europske banke za obnovu i razvoj. Ispred prepune dvorane investitora, domaćih i stranih vladinih dužnosnika te predstavnika najuglednijih svjetskih medija potpredsjednik Vlade predstavio je najvažnije investicijske projekte : termoelektranu Plomin 3, LNG terminal te projekt “Zagreb na Savi”. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko šest milijardi eura. “Tržišna potražnja je neupitna. Svi su dobrodošli!”, poručio je.

Čačić, koji je naglasio da je Vladin prioritet ulaganje u energetiku, danas je u financijskom središtu Londona City održao sastanak i sa investicijskom bankom Maqcuarie, vodećim investitorom u projekte infrastrukture i energetike s kojom je raspravljan PPP program kojim bi se investirala milijarda eura u hrvatsko školstvo, kao i moguća monetarizacija HAC-a. Mark Dooley, ispred Macquarie, potvrdio je za Jutarnji list da se banka priprema na sudjelovanje na tenderu, tvrdeći da je banka svjesna “dobrog tajminga za ulaganje u Hrvatsku”.

Koncesije na autoceste

Jutarnji je krajem prošle godinepisao o interesu investicijske banke Maqcuarie te dobio od njih i ekskluzivnu izjavu.

- Ukoliko se Hrvatska odluči za ulaganja u energetske i infrastrukturne projekte ili za dugoročne koncesije na autoceste siguran sam da će naći veliki broj zainteresiranih investitora iz inozemstva.

Macquarie već 20 godina savjetuje o ulaganjima u infrastrukturu ili sam investira na velikom međunarodnom tržištu i zainteresirani smo za dugoročna ulaganja u Hrvatsku.”- izjavio je tada Jutarnjem listu Mark Dooley, izvršni direktor Macquariea.

Osjetno bolja klima

Na prezentaciji u Londonu je sudjelovao i Emil Tedeschi koji je naglasio da posljednjih mjeseci investicijska klima u zemlji postaje osjetno bolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:54