ČLAN VLADAJUĆE KOALICIJE

Čačić: ‘Vlada mora radikalno smanjiti PDV na plin i to odmah! A i to je samo pola posla...‘

Na koalicijskom sastanku Čačić je iznio prijedlog da Vlada uz energetski paket mjera smanji i PDV na određene prehrambene artikle

Radimir Čačić

 Dragan Matic/Cropix

- Vlada radikalno treba smanjiti PDV na plin, i to na 5 posto, kao i na dio prehrambenih proizvoda. To se treba učiniti odmah, a ne čekati 1. travnja. Protok vremena je dobar za ministra Zdravka Marića u smislu da mu puni budžet, ali je loš za sve nas. A za Marića je loš u dijelu koji se odnosi na činjenicu da se može ugroziti ulazak u eurozonu probijanjem kriterija visine inflacije - kaže predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Na koalicijskom sastanku Čačić je, naime, iznio prijedlog da Vlada uz energetski paket mjera, koji se priprema za ublažavanje udara na kućanstva, smanji i PDV na određene prehrambene artikle. Šef Reformista ističe kako je većina zemalja EU već krenula s nizom socijalnih mjera te da ni Vlada nema više što čekati.

- Smanjenje PDV-a na plin samo je pola posla. Jer druga polovica kroz plin direktno ide u hranu. Prehrana u Hrvatskoj je okvirno 27 posto budžeta hrvatskih kućanstva. U EU je prosjek 12 posto, a u zapadnoj Europi od 7 do 10 posto. Potpuno je jasno da je cijena prehrambenih proizvoda ključna za standard građana, pa i za puko preživljavanje. Hrana je bitno ovisna o inputima energija generalno, a kad govorimo o umjetnom gnojivu, to je plin koji se pretvara u granule. Četvrtina potrošnje plina u Hrvatskoj je Tvornica umjetnog gnojiva Kutina. Dakle, ta tvornica koristi toliko plina koliko sva kućanstva u Hrvatskoj zajedno. Što znači da će direktan input gnojiva na hranu dovesti do dodatnog poskupljenja, i to je neupitno. Dio toga bit će saniran smanjenjem PDV-a na plin koji ne smije biti 13 posto. Jer ako bude 13 posto, onda Vlada nije dala ništa, nego i dalje više uzima nego što je uzimala prije porasta cijena.

Ako imate 25 posto na 100 kuna, to je 25 kuna, a cijene su sad porasle za više od dva puta. Što znači, ako imate 13 posto na 200 kuna, to je 26 kuna. Drugim riječima, kad Vlada spusti PDV s 25 na 13 posto, nije se ničega odrekla. U ovom vremenu krize to se mora smanjiti na 5 posto, i to uz sve druge mjere. Energija, a posebno plin, ima direktan utjecaj na cijene hrane. A prehrana i energija u našem budžetu sudjeluju s 42 posto. Zato je nužno smanjiti dodatnu eksploziju tih cijena. Stvar je u tome da kad ste veliki uvoznik hrane kao mi, onda na europskom tržištu uopće nemate nikakvu mogućnost da zaštitite vlastite proizvodnje, osim PDV-a. Zašto? Zato što se PDV plaća na granici i to je zaštita naše proizvodnje da kroz relativno visoki PDV omogućimo da naši ojačaju i da ovdje stvorimo jaču bazu proizvodnje hrane. Ali, to, naravno, hranu čini skupljom. Sada kad je kriza - treba intervenirati - kaže Čačić i dodaje da je Vlada svojevremeno napravila jednu dobru stvar kada je značajno smanjila PDV na svježe proizvode, štiteći na taj način naše proizvode.

image

Radimir Čačić i Zdravko Marić

Robert Fajt/Cropix

- To pokazuje da je Vlada počela promišljati o modelima jačanja poljoprivrede - kaže Čačić.

Istaknuo je da postoji još jedan problem koji se ne spominje i koji ljudi teško uočavaju.

- Država ove godine ima poseban interes da ovakvim mjerama kao što je smanjenje PDV-a zaustavi inflatorna kretanja. Strateški cilj Vlade, koji podržavaju i Reformisti, je ulazak u eurozonu. Jedan od kriterija je da inflacija u Hrvatskoj u godini ulaska ne smije biti više od 1,5 posto dodanih na visinu 3 najniže inflacije u državama Europske unije. Naša inflacija se planira negdje na 3,5 posto i mi imamo situaciju da smo sada negdje na toj granici. Ali, ako se naša inflacija nekontrolirano poveća, mi nećemo zadovoljiti taj kriterij - kaže Čačić.

Dodaje kako se taj kriterij nije spominjao zadnjih 5, 6 godina jer problema inflacije nije bilo, a da sada eskalira.

- Tu se radi o još jednom snažnom argumentu, osim potrebe da se u ovoj krizi pomogne hrvatskim građanima. Riječ je o činjenici da je porast cijena primarno uvjetovan političkim, a ne tržišnim razlozima. Cijene na tržištu energenata su i niže nego što su bile u nekim trenucima proteklih godina kad su cijene za građane bile bitno niže. Dakle, problem nije u stvarnom nedostatku energenata, nego pretežno u političkom poremećaju. Stoga politika, odnosno država sada mora reagirati, bez obzira na to što sam, kao i svatko zdrave pameti, ozbiljni protivnik intervencija države na tržište. Ali u trenucima kad država, odnosno politika deformira tržišne odnose, kao sada, tada država mora prepoznati svoju odgovornost i mora reagirati. I već je trebala, a ne da oklijeva - ističe Čačić, dodajući kako je sve to iznio i na koalicijskom sastanku.

Na upit kakve su bile reakcije iz Vlade na njegove prijedloge, kaže - uredno su saslušani.

Kad je riječ o smanjenju PDV-a na plin, Čačić kaže da oko toga vlada posebna osjetljivost njegove reformističke baze na sjeveru.

- Hrvatska nema jednoliku potrošnju plina i struje. Sjever Hrvatske je pokriven s opskrbom plinom. Za grijanje koristi plin, dok jug i za grijanje i za hlađenje koristi pretežno struju. Kad vi svima skinete PDV na struju s 25 na 13 posto - čovjek bi rekao to je pošteno, svima je skinuto. Ali, nije pošteno jer si onima kojima je struja ključni energent napravio dva puta veće smanjenje nego sjeveru Hrvatske. Oni koji koriste isključivo struju su na ukupni trošak dobili smanjenje PDV-a na pola, a sjever je dobio smanjenje samo na pola troška, jer mu je druga polovica plin. A je li to slučajno napravljeno tako da politička baza HDZ-a bolje prođe, svatko neka zaključi što hoće. Stvari su tu jasne, sjever je kao i uvijek objektivno zakinut. To je još jedan argument za donošenje nužnih odluka - zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:36