ZASTUPNIK REFORMISTA

ČAČIĆ ŽELI PRODATI INU I OČEKUJE ODLAZAK MINISTRA 'U Saboru bih glasao za ostavku Crnoje, a ima nas mnogo takvih'

Zagreb, 010410.Sjediste HNS-a, Radimir Cacic, intervju.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

Radimir Čačić, saborski zastupnik reformista gostovao je na N1 televiziji gdje je, između ostalog, govorio je o aferi s ministrom branitelja nove vlade.

Podržali ste novu vladu, ima li ona još vašu podršku nakon ovih posljednjih skandala?

- Ono što smo mi učinili je dogovor kluba manjinaca i kluba reformista i SDSS-a, ali u našem klubu reformista SDSS-a su dva manjinca jer imaju privilegiju biti u dva kluba. Dogovor je bio da manjinci putem predsjednika Juhasa pošalju poruku dobre volje da se Oreškovća podrži. Ono što je očito je da nažalost već u samom startu se ide ispod razine očekivanog i da ovo što imamo prilike vidjeti ne treba zaključivati unaprijed, ali ima puno argumenata da prve naznake nisu dobre, rekao je Čačić za N1

Biste li mogli podržati Panenića, Hasanbegovića i Crnoju?

- Vlada prema našim pozitivnim propisima se podržava u cjelini. Ključni čovjek je premijer, on je osoba koja zaslužuje da ju se podrži. On ima nevjerojatnu prednost da nije ni na kakav način ovisan o politici, a s druge strane da je politika bitno ovisna o njemu. Bez Oreškovića pitanje je može li vlada postojati. rekao je Čačić pa se osvrnuo na novog ministra kulture:

- Potrošilo se 12 sati na izjave Hasanbegovića. Što je on rekao ili nije mislim da nije ključno pitanje i nije to trebalo tako interpretirati. Dosta tog skrivanja vlastite nesposobnosti, dosta skrivanja iza ideoloških sukoba. Trabunjali smo o ustašama i partizanima što je bila sreća i lijevih i desnih. To ne znači da temeljne civilizacijske odrednice treba bilo kako derogirati, a to je antifašizam, spremnost na pijetet i odavanje počasti žrtvi bez obzira s koje strane dolazila. Antifašizam jest u Ustavu. Nemojmo se praviti gluplji nego jesmo.

Smije li jedan ministar počiniti djelo kakvo je počinio Crnoja i može li ostati ministar nakon toga?

Tako se ne smije ponašati član vlade. Tu je tanka granica između prekršaja i kaznenog djela. Tu nema argumenata poput onog 'ja sam tu jer mi je lakše doći do papira'. Sasvim je svejedno. Ako se radi o utaji poreza to ne može biti predmet razgovora. Nitko tko želi biti ministar ne može si to dozvoliti.

Hoće li o njegovoj sudbini odlučivati Karamarko ili Orešković?

To će biti konsenzus. Ako ne glasat ćemo o tome u Saboru, ja osobno za ostavku, a vjerujem da će biti mnogo takvih.

Može li se privatizirati državna imovina i stvoriti 500 milijuna eura potrebnih u proračunu?

- Ima puno više od toga. Na dva načina se mogu koristiti ti resursi, a dosad nisu. Da ga se koristiti kao garancijski fond za europske projekte i da se drže leđa investicijama. Drugi način je prodaja imovine. Rasprodaja sigurno nije nužna.

Koje su to tvrtke koje imaju vrijednost?

- INA može i mora ići u prodaju. Godinu dana prije izbora ni riječi niste o INA-i čuli. Ništa se nije napravilo. Moramo inzistirati na pravu veta na strateškim kompanijama. 19 posto treba staviti na tržište - MOL-u, mirovinskim fondovima... To se može i s Podravkom, HEP-om, ali osim prijenosa. O tome se nema što razgovarat. Koncesije su više nego dobrodošle u proizvodnji i u maloj distribuciji. Ne treba nagliti, nismo mi Grčka.

Vjerujete li da je HDZ pokraden za 5-6 mandata na izborima?

- Nemam ništa protiv da se to ispita, ali bih rekao da se počne snositi odgovornost i za riječ i nedjela. Bio je period kad se kralo bez ostatka, kad je bilo jasno da se krade. To je bio period do 2000. godine. Kad je sud odabirao komisije kralo se maksimalno. Onda je oporba nametnula da stranke kontroliraju same sebe. Ako mene pitate iskreno sumnjam u krađu što ne znači da to ne treba provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:20