KRENULA OPRAVDAVANJA

Čačiću su svi krivi: Napravili smo atmosferu depresije i načina mišljenja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Recesija je nešto u čemu se Hrvatska nalazi od 2008. Bez prekida. Prognoze su bile između dva i tri posto, pa je ovih 1,3 posto negativni val koji se prenio u prvo tromjesječje. Loše je da on neće stati na minus 1,3 posto, jer u drugom tromjesječju još uvijek nemamo nikakav ozbiljan pomak, nikakave realne projekte koji se mogu povući, a u prvom tromjesječju imali smo mrvicu veću potrošnju - pojasnio je nakon sjednice prvi potpredsjendik Radimir Čačić.

Stvarne pomake Čačić očekuje od, prema prvim pokazateljima, pristojne turističke sezone, dok na jesen očekuje da će se početi osjećati i prvi pokazatelji ulaganja, kreditnih linija koje vlada pokreće...

- A pravi lakmus, toplomjer za ono što vlada sada čini bit će tek četvrti kvartal. Tada ćemo vidjeti da li se nešto počelo micati - ustvrdio je.

Na pitanje, je li Hrvatska, kako je najavljivao, u svibnju dotakla dno, Čačić je potvrdno odgovorio, te naglasio da smo do dna, u dijelu nezaposlenosti, došli i mjesec dana ranije. Da li Vlada dobro radi i da li se njihovi ciljevi oko gospodarskog rasta i izvlačenja zemlje iz recesije ostvaruju, Čačić smatra da će se vidjeti u travnju iduće godine, kada će biti jasno je li u odnosu na ovogodišnje crne rekorde bilo pomaka unaprijed.

- Likvidnost se popravlja, ali ne dovoljno i treba jako puno učiniti da to ide puno brže. Trebaju nam rezovi, čišćenje portfelja. No ja uopće nisam pesimist, mislim da smo to sve u stanju nositi, ali nisam zadovoljan s brzinom jer nama same kreditne linije neće pomoći, nama treba pomoći svih - rekao je prvi potpredsjednik Vlade te je kao cilj i ideju Vlade ponovio rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto.

Čačić je uvjeren je da su za sve što se događa - svi krivi. Od politike do medija.

- Napravili smo jednu atmosferu defanzive, depresije, načina mišljenja - sve učini da ne učiniš ništa. Ne daj bože da kažeš da ćeš nešto učiniti jer samom tom činjenicom si već kriv - u svoj je stilu zaključio Čačić.

Novinare je zanimalo gdje su sve one investicije koje su najavljivane u zemlji, s obzirom da nigdje na vidiku nema ni lopata ni kranova u pogonu, a Čačić je rekao kako on nije govorio o velikim projektima nego o "stotinama malih radova, jer za velike nema pripreme, projekta..."

- Mi ćemo tek sad krenuti u raspisivanje natječaja za velike projekte. Recimo, tražimo strateškog partnera za Plomin, ogroman projekt od 800 milijuna eura.

Ministar financija Slavko Linić uvjeren je da su uzročnici recesije u energetskom sektoru.

- Energetski sektor okrenuo se uvozu umjesto domaćoj proizvodnji, i aktivnom radu svih mogućih resursa koji postoje u Hrvatskoj. To znači da samo promjenom navika, da proizvodimo umjesto što uvozimo, možemo bitno okrenuti negativni trend i recesiju. To je nešto na što Vlada može i mora utjecati - uvjeren je ministar Linić uvjeren da se u Hrvatskoj danas "previše vremena troši u strukturne promjene, radne dogovore, pripreme projekata, a trebalo bi nasglasak staviti na otvaranju početka radova".

No, direktore koji se bave radnim dogovorima, a ne otvaranjem radova Linić ne bi smjenjivao. Uvjeren je da bi na taj način samo došli do situacije u kojoj se mjeseci gube na imenovanja.

- Mislim da ovi timovi koji su postavljeni, trebaju podatke o recesiji uzeti kao dio svoje odgovornosti. Sudbina hrvatskih građana je u biti njihove aktivnosti - smatra šef državnih financija koji, baš kao i prvi potpredsjednik Čačić i dalje drži mogućim ostvariti rast BDP-a na godišnjoj razini od 0,8 posto.

- Nije recesija u Europi glavni uzročnik našeg pada. Naš su problem strukturne reforme i, rekao bih, neodgovorno vođenje financija. Sve se to da promijeniti. Dobar turizam i ozbiljne investicije u energetici i vodi, mogu do kraja godine promijeniti taj trend - rekao je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:21