OBOREN REKORD

Čak 17 neovisnih zastupnika sjedi u Hrvatskom saboru

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Otkad je Hrvatska iz polupredsjedničkog prešla na parlamentarni sustav, nikad u Saboru nije bilo toliko neovisnih zastupnika kao što ih je danas. Odlaskom Bojana Glavaševića iz SDP-a i njegovim prelaskom u nezavisne zastupnike u tome će statusu biti čak njih 17.

Najmanje neovisnih zastupnika bilo je u četvrtom sazivu Sabora (od 2. veljače 2000. do 17. listopada 2003.) - samo njih troje: Ivo Lončar, Ljerka Mintas Hodak i Furio Radin. Do tada istaknuta HDZ-ovka i bivša potpredsjednica Vlade, Ljerka Mintas Hodak, postala je neovisna jer se nije mogla složiti s načinom na koji je Ivo Sanader došao na čelo stranke (njegovu pobjedu nazvala je rezultatom manipulacija Branimira Glavaša) i njegovim, kako je kazala, autokratskim vođenjem stranke pa je istupila iz HDZ-a. Kraj saborskog mandata bio je i kraj njezine političke karijere.

Osipanje

Već u petom sazivu Sabora (od 22. prosinca 2003. do 12. listopada 2007. godine) jako se povećao broj nezavisnih zastupnika, čak na njih 12. Dio njih postao je nezavisan jer su se, poput Mintas Hodak u prethodnom mandatu, odvojili od svojih političkih stranaka. Tako je bilo s Ivom Bancem koji je 2005. godine izašao iz Liberalne stranke i dovršio saborski mandat kao neovisni. U istome se mandatu Slaven Letica definitivno razišao s HSP-om. Pretkraj saborskog mandata neovisni zastupnici postali su još Miroslav Rožić i Tonči Tadić koji su istupili iz HSP-a nezadovoljni vodstvom. Nitko od njih bez stranaka koje su napustili nije uspio graditi dalje političku karijeru.

Povijest neovisnih zastupnika puno govori o SDP-u i promjenama koje su s godinama nastupile u toj stranci. Dok je u aktualnom, devetom sazivu Sabora čak pet SDP-ovaca prešlo u neovisne zastupnike, što svjedoči da se ta stranka osipa najviše od svih, u petom sazivu su tri zastupnika, ugledni intelektualci (Ljubo Jurčić i Ivo Josipović) i sportaš (Mirko Filipović) ušli su u Sabor na listi SDP-a kao dodana vrijednost SDP-u. Josipović se kasnije učlanio u SDP i kao kandidat stranke postao predsjednik države.

U šestom, sedmom i osmom sazivu Sabora bilo je po 9 neovisnih zastupnika. U pravilu su među njima zastupnici nacionalnih manjina (Furio Radin kontinuirano je neovisni zastupnik), ali i nekoliko zastupnika koji su se razišli sa svojim strankama. U šestom sazivu (od 11. siječnja 2009. do 28. listopada 2011. godine) kao neovisni zastupnici mandat su završili bivši HSLS-ovci Đurđa Adlešič i Ivan Čehok. U međuvremenu je Adlešič izašla iz politike, a Čehok se vratio na zadnjim lokalnim izborima kao gradonačelnik Varaždina.

Zanimljivo je da je kraj mandata u šestom sazivu Sabora kao neovisni zastupnik dočekao bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, a već u sljedećem sedmom sazivu (od 22. prosinca 2011. do 28. rujna 2015. godine) kao neovisna je mandat odradila njegova nasljednica, bivša predsjednica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor. Naime, Kosor je kao predsjednica iz stranke izbacila Sanadera, a kad je Tomislav Karamarko došao na čelo HDZ-a, izbacio je nju. S mandatom neovisnih zastupnika u tome sazivu političku karijeru završilo je i dvoje SDP-ovaca izbačenih iz stranke, Slavko Linić koji je isključen nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom Zoranom Milanovićem i bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel koja je bila izbačena jer je protiv nje bio pokrenut kazneni postupak za korupciju.

Velika svađa

U osmom sazivu Sabora (od 28. prosinca 2015. do 15. srpnja 2016. godine) kao neovisni zastupnici mandate je odradilo još dvoje bivših predsjednika stranaka. Riječ je o Nansi Tireli koja je bila predsjednica Laburista i bivšem predsjedniku HSS-a Branku Hrgu. Na listi neovisnih našao se i Mirko Rašković, dugogodišnji SDSS-ovac koji je suprotno stajalištu svoje stranke nakon izbora odbio podržati Zorana Milanovića za mandatara. Neovisni zastupnik bio je i Vlaho Orepić koji je krajem 2017. zbog nezadovoljstva istupio iz Kluba zastupnika Mosta.

Politička propast

Od 17 neovisnih zastupnika u aktualnom sazivu njih pet su bivši SDP-ovci. Riječ je o Tomislavu Sauchi koji je napustio stranku kad je protiv njega pokrenut kazneni postupak u aferi dnevnice. Osjetio je da je izgubio podršku u SDP-u, pa je on podržao HDZ i svojim glasom spasio aktualnu Vladu. Tu je i Tomislav Žagar koji je ušao u Klub zastupnika Mosta, zatim Mirando Mrsić koji je isključen iz stranke te Zdravko Ronko i Bojan Glavašević koji su sami istupili zbog neslaganja s Davorom Bernardićem.

U redu neovisnih još su Marin Škibola koji je napustio Živi zid te Marko Vučetić koji je ušao u Sabor na listi Mosta, ali je pri ratifikaciji Istanbulske konvencije vrlo kritično govorio o Mostu i prognozirao im političku propast ako ne promijene vladajuću garnituru.

Neovisni zastupnici u aktualnom sazivu Sabora:

- Vladimir Bilek

- Sonja Čikotić

- Željko Glasnović

- Robert Jankovics

- Veljko Kajtazi

- Željko Lacković

- Ermina Lekaj Prljaskaj

- Ivica Mišić

- Mirando Mrsić

- Vlaho Orepić

- Furio Radin

- Tomislav Saucha

- Marin Škibola

- Marko Vučetić

- Tomislav Žagar

- Zdravko Ronko

- Bojan Glavašević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:41