BROJNI NEZADOVOLJNICI

Čak 3300 učenika žalilo se na rezultat državne mature, manji honorari zbog gafa s Uskokom!?

Najveći broj žalbi - 629 - odnosi se na bodovanje eseja kao dio ispita iz hrvatskog jezika
 Tom Dubravec/Cropix

Od gotovo 29 tisuća ovogodišnjih pristupnika državnoj maturi, prigovore prvostupanjskom povjerenstvu uputilo je 3300 učenika, gotovo svaki deveti. Od toga broja, 1164 učeničke žalbe su prihvaćene, a 2136 ih je odbijeno, doznajemo iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

U odnosu na prošlu godinu, riječ je o gotovo 500 prigovora više. Lani je Nacionalni centar primio 2837 prigovora u prvom žalbenom roku, no 2020. prigovora je bilo 3984, a 2019. čak 4615.

Uvjet za prolaz

Učenici koji nisu zadovoljni odbijenicom na prvome stupnju rješavanja prigovora mogli su u roku od 24 sata uputiti još jedan prigovor. Te prigovore rješava Upravno vijeće NCVVO-a, za razliku od prvostupanjskih prijava koje su rješavala stručna povjerenstva Centra. Danas će biti poznato koliko je prigovora stiglo na drugi, ujedno zadnji žalbeni rok.

Najveći broj žalbi - 629 - odnosi se na bodovanje eseja kao dio ispita iz hrvatskog jezika. Prihvaćeno ih je 213, a 416 odbačeno. Na rezultate testa iz hrvatskog stiglo je 358 prigovora, od čega je 184 usvojeno.

Nakon eseja, najveći broj prigovora stigao je na rezultate mature iz biologije. Riječ je o 563 žalbi, a na prvostupanjskom žalbenom roku prihvaćeno ih je 226. Na rezultate ispita iz matematike na višoj razini pristiglo je 517 prigovora; 158 ih je uvaženo. Na osnovnoj razini matematike bilo je samo 75 prigovora, uvaženo ih je 26.

Na bodove iz fizike, najlošije riješen ispit koji je ove godine uspjelo pasti čak 46 posto učenika, stiglo je 347 žalbi. Prihvaćeno ih je samo 75. Učenici su se žalili i na rezultate engleskog jezika: na višoj razini stiglo je gotovo 300 žalbi, a prihvaćeno ih je 118, dok su na osnovnoj razini zahtjevnosti ispita bila 124 prigovora, a 26 ih je prihvaćeno.

Razlog rastu broja žalbi u NCVVO-u zasad vide u ovogodišnjem povratku eseja kao uvjeta da se prođe ispit iz hrvatskog jezika.

- Točnu situaciju znat ćemo nakon analize, no jedan od razloga vjerojatno je esej na čije je rezultate stiglo najviše prigovora. Biologija je standardno ispit s vodećim brojem prigovora, a ove godine i fizika, što proizlazi i iz samih rezultata testova. S druge strane, pravila su takva, a uistinu svaki kandidat može uložiti prigovor, tu nema nikakvih ograničenja - kaže ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Zasad se najveći propust na maturi dogodio iz predmeta politika i gospodarstvo, konkretno na zadatku 32 koji je glasio: "Kako se naziva ured Vlade RH specijaliziran za borbu protiv korupcije?" Kao "točan" odgovor sastavljači pitanja predvidjeli su USKOK, koji je, naravno, neovisno, odnosno samostalno tijelo i nikako ne može biti Vladin ured. Više se učenika požalilo na grešku u testu, no prvostupanjsko povjerenstvo NCVVO-a je odlučilo odbiti prigovore. Nakon interesa javnosti, ravnatelj Centra najavio je da će sporno pitanje ipak biti poništeno.

Stručni ego

Kako doznajemo, ispravljanjem greške prilikom bodovanja 200 učenika je uspjelo položiti ispit iz PIG-a.

- Žao mi je što se dogodio propust u formuliranju pitanja 32. zadatka iz Politike i gospodarstva. Uistinu je ohrabrujuće i poticajno da je učenik zamijetio taj propust, što smo u Centru naknadno i uvažili. Istina jest da je u prvom stupnju povjerenstvo odbilo prigovor učenika zato što je u povjerenstvu očito prevladao stručni ego.

Međutim, kada je prigovor stigao na drugostupanjsku razinu, tada sam, s obzirom na to da imam takve ovlasti, donio odluku da se pitanje izuzme i da se svim učenicima dodijeli po jedan bod kako se ne bi učinila nepravda. Nakon ove promjene bodovanja ukupno je 200 učenika položilo ispit iz PIG-a - potvrđuje ravnatelj NCVVO-a.

Zbog pogreške s USKOK-om smanjit će se honorari?

Pogrešku na 32. zadatku iz PiG-a napravila je četveročlana stručna radna skupina koja godinama radi ispite. "Dosad su stručno odrađivali posao, no u ovome slučaju napravljen je nedopustiv previd", kaže Filipović.

Na pitanje kakve će posljedice snositi, kaže da "u ovome trenutku još nije odlučeno hoće li skupini uskratiti dio honorara".

U NCVVO-u naglašavaju da je i članovima komisije žao zbog previda.
"Nadam se da će im ovo biti poruka da se više koncentriraju na čitanje zadataka prije nego što potpisom zajamče da stoje iza njih", poručuje Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:46