MASOVNO TROVANJE

Čak 37 Hrvata završilo u bolnici u Budvi: ‘Taj hotel bio je zapečaćen osam puta. Slijede tužbe!‘

Pola Budve je ‘palo‘ od virusa, pa nisu se svi hranili kod mene - rekao je zakupac hotela Loza Saša Milić

Budva (ilustracija)

Stotinjak turista otrovalo se hranom u hotelu Loza u Budvi zbog čega su hospitalizirani, objavili su crnogorski mediji. Među turistima koji su se otrovali hranom bila je i skupina hrvatskih državljana, članova folklorne grupe Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Klinča Sela.

- Nas 37 iz Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Klinča Sela došlo je u Budvu na folklorni festival. Svi smo se razboljeti i svi smo bili u bolnici u Cetinju. Nekoliko nas je nakon primljene infuzije otpušteno iz bolnice, ali većina je provela jednu ili sada već dvije noći u bolnici. Upućeni smo u Cetinje iz budvanske hitne pomoći. Uzrok trovanja se još ne zna službeno iako na otpusnom pismu stoji da je trovanje hranom. Danas su svi otpušteni iz bolnice i upravo čekaju minibus da dođe po njih i doveze ih u hotel – rekla nam je Gordana Juranko, predsjednica Zajednice HKUU Klinča Sela.

- Tretman zdravstvenog osoblja,liječnika i sestara i na hitnoj u Budvi i u bolnici u Cetinju je bio izvanredan, ljubazni i nadasve profesionalni. Zahvalni smo im na tome. Hrvatsko veleposlanstvo je odreagiralo izuzetno dobro te smo uz njihovu pomoć dobili novi smještaj u drugom hotelu, što će financijski pokriti ministarstvo turizma Crne Gore. Ovdje u hotelu ‘Slovenska plaža‘ imamo oporavak pod nadzorom liječnika. Rezultati analize uzroka trovanja znati će se u ponedjeljak. Hotel u kojem smo bili smješteni je zapečaćen jučer. S nama su bile grupe iz Poljske i Slovačka i oni su također završili u bolnici, neki u Kotoru, a neki u Cetinju. Zahvalni smo na pomoći Veleposlanstvu Hrvatske, ministarstvu turizma Crne Gore, gradonačelniku Budve, a najviše liječnicima i sestrama interne u Cetinju – kazala je Gordana Juranko.

Kako su objavili crnogorski mediji, hotel Loza u kome su boravili otrovani turisti, jučer je zapečatila inspekcija.

- Saznali smo da je hotel Loza, u kojem smo bili smješteni, radio bez dozvole i da je osam puta bio zapečaćen u nekoliko mjeseci. Nažalost, prije puta mi to nismo mogli znati prije polaska na put. Također želim reći da ćemo tužiti asocijaciju preko koje smo došli na festival u Budvu – naglasila je Gordana Juranko.

Osim hrvatskih državljana, među otrovanim gostima bili su turisti iz Poljske, Slovačke i Slovenije. Oglasio se i crnogorski ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić.

- Od trenutka kada su se javili prvi pacijenti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Budvi promptno je reagirao i zbog dalje pomoći oni su upućeni u OB Kotor, Bar i Cetinje. Spomenuti subjekti zdravstvenog sustava na brz i odgovoran način poduzeli su sve mjere i pružili neophodnu zdravstvenu zaštitu. Situacija se neprekidno prati od prvih prijema pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć - naveo je Šćekić na Twitteru.

Oglasio se i zakupac hotela Loza Saša Milić koji za crnogorsku Pobjedu je rekao da su u javnosti iznesene neistine.

- Napali su me da sam ljude otrovao hranom i to je objavljeno u medijima prije konačnog epidemiološkog nalaza. Bili su inspektori, uzeli uzorke i za sedam dana će priopćiti javnosti šta je bilo. Moje osoblje, moja obitelj i ja se 120 dana hranimo u tom restoranu. To su uradili da bi pečatirali objekat. Pola Budve je ‘palo‘ od virusa, pa nisu se svi hranili kod mene - tvrdi Milić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:28