ISTRAŽIVANJE U ZADRU

Čak 42% tinejdžera na vjeronauk ide zbog pritiska obitelji, većina ih podržava sve čemu se Crkva protivi

Ispitano je 750 učenika i učenica u dobi od 15 do 19 godina, a rezultate je predstavila dr. Marijana Mohorić
Nadbiskup Želimir Puljić
 Jure Miskovic/Cropix

Izgleda kako školski vjeronauk ne ispunjava svrhu ako se radi o približavanju tinejdžera, crkvenim dogmama, barem u Zadru i okolici. Većina tamošnjih vjeroučenika, premda redovno pohađaju školski vjeronauk, podržava sve čemu se protivi Katolička crkva: spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, tzv. probu za brak, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju i upotrebu lakih droga, a gotovo svaki drugi, odnosno njih 42 posto, pohađa vjeronauk zbog pritiska roditelja ili okoline, otkrilo je opsežno istraživanje koje je organizirala Zadarska nadbiskupija, a predstavila dr. Marijana Mohorić, članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, predavačica na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Kršćanski stavovi

Istraživanje je reprezentativno jer je na pitanja odgovaralo 750 učenica i učenika u dobi od 15 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk. Rezultati su takvi da je Marijana Mohorić, kako piše na stranicama Nadbiskupije, “poticala okupljene vjeroučitelje da budu zahtjevni i inzistiraju na usvajanju kršćanskog mentaliteta, tj. promjeni stavova koji nisu kršćanski”. Za Crkvu istospolni brakovi ili pobačaj sasvim sigurno nisu kršćanski, a sada se pokazalo kako mladi vjernici to doživljavaju kao nešto uobičajeno. Istraživanje je reprezentativno jer se čak 89,5 posto mladih koji su anketirani izjasnilo kao katolici.

Više od polovice odgovora (411) pristiglo je od ispitanika koji pohađaju 1. i 2. razred srednje škole, a do njih se i htjelo doći jer su u Zadarskoj nadbiskupiji krizmanici srednjoškolci 1. i 2. razreda. Također, velika većina od 96 posto ispitanika pohađa katolički vjeronauk u školi. Rezultate možemo smatrati relevantnima za Zadarsku nadbiskupiju jer od ukupnog broja od 750 ispitanika, njih 404 živi na području Zadarske nadbiskupije, rečeno je prilikom predstavljanja njihovim vjeroučiteljima na 44. katehetskom danu Zadarske nadbiskupije u subotu 5. rujna u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru.

Autentična slika

Treba priznati hrabrost Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koji je objavio rezultate ovog istraživanja, iako oni pokazuju bar dva problema za ovdašnju Crkvu: sve očitiju sekularizaciju te neuspjeh školskog vjeronauka jer većina mladih vjernika vjeruje u drukčije vrijednosti od onoga što poučava crkveni nauk. To je, napokon, zaključio i nadbiskup Puljić, prema kojemu je vrijednost tog istraživanja to što pruža autentičnu sliku stanja na terenu među srednjoškolcima u pripravi za krizmu. To je mladost s kojom rade vjeroučitelji u školama. Iskrenost njihovih odgovora i otvorenost pokazuje kako većina ispitanih, iako pohađaju vjeronauk u školi, o nizu životnih pitanja imaju stavove koji su u suprotnosti od Evanđelja, katoličkog i crkvenog nauka.

“To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način”, priznaje čelnik HBK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 21:58