PROTIV PLJAČKI

Čak 6000 bankomata dobit će novu zaštitu: ‘To je jedan od najefikasnijih načina da se spriječe napadi‘

U prvih deset mjeseci ove godine bila su 36 pokušaja provala u bankomate, od čega čak 34 eksplozijom plina ili eksplozivom
Ilustracija
 Ronald Goršić/Cropix

Učestali pokušaji orobljavanja bankomata ponukali su Vladu na donošenje zakona koji podrazumijeva da u idućih pet godina banke moraju ugraditi zaštitne uređaje koji će novac u napadnutim bankomatima učiniti neupotrebljivim.

U objašnjenju predloženih izmjena Zakona o zaštiti novčarskih institucija, uz ostalo, MUP navodi brojke koje upućuju na snažan porast kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, odnosno "fizičkih" napada na bankomate. Tako je lani broj tih kaznenih djela udvostručen, s 18 je porastao na 35, od čega su se 22 dogodila eksplozijom plina.

U prvih deset mjeseci ove godine bila su 36 pokušaja provala u bankomate, od čega čak 34 eksplozijom plina ili eksplozivom. Jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate, smatra predlagatelj, jest ugrađivanje elektrokemijske zaštite u te uređaje, što prema postojećim zakonskim odredbama do sada nije bila obveza.

Ugradnjom tog sustava zaštite koji novac u bankomatima čini neupotrebljivim, vjeruje se, "smanjili bi se ili potpuno prestali fizički napadi na bankomate putem korištenja plina ili eksploziva". Tako bi u idućih pet godina 5850 bankomata u Hrvatskoj trebalo biti opremljeno novom zaštitnom opremom.

Ugradnja zaštitne opreme za bankomate banke bi trebala stajati oko 17,5 mil. eura. Iz Erste banke poručuju da poštuju sve odluke Vlade pa će se tako i u ovome slučaju prilagoditi u navedenom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:08