PLENKOVIĆ U ISTRI

‘Čak 90 posto turista koristi Istarski ipsilon, zato je druga cijev tunela Učka vrlo važna‘

S kvarnerske strane treba napraviti profil brze ceste do Matulja, čime se s četiri trake brzom cestom vozi od mađarske granice do Pule

Andrej Plenković

 Franko Colori/CROPIX

"Druga cijev tunela Učka, projekt vrijedan 200 milijuna eura, važna je za dovršenje Istarskog ipsilona. Do lipnja 2024. sve bi trebalo biti dovršeno u potpunosti", rekao je u petak prilikom obilaska tunela Učka premijer Andrej Plenković. Istaknuo je kako je važno da se s kvarnerske strane napravi profil brze ceste do Matulja, čime se s četiri trake brzom cestom vozi od mađarske granice do Pule.

- Istarska županija ima dva posto više dolazaka i noćenja nego rekordne 2019., a 90 posto turista koji dolaze u Istru koristi Istarski ipsilon - rekao je i nakon toga nastavio službeni posjet Istarskoj županiji u pratnji ministara Olega Butkovića, Davora Filipovića i Vilija Beroša te generalnog direktora hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Nakon Učke zaputio se u Buzet gdje je obišao Istarski vodovod i izvor Sveti Ivan. Tu ga je dočekao buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

image

Davor Filipović, Oleg Butković i Andrej Plenković

Franko Colori/CROPIX

Pitanje opskrbe vodom

- Želim vjerovati da ozbiljnih problema s vodom neće biti, a to govorim ne sad više kao gradonačelnik, nego kao predsjednik Skupštine Istarskog vodovoda. Normalno, uz zadržavanje mjera redukcije prvoga stupnja. Ali nešto moramo učiniti za godine koje dolaze. Prije deset godina Istra je imala 230.000 ležajeva, danas ih ima 400.000, a za deset godina bit će ih 550.000.

U prvoj fazi, ono što predlažemo jest da se na objektu Hrvatskih voda, brani akumulacije Butoniga, podigne kota preljeva za jedan metar. To je minimalna financijska investicija od oko milijun eura, a time dobivamo tri milijuna kubika vode. To je najbrže što se može učiniti za iduću sezonu ako statika pokaže da je to moguće - poručio je buzetski gradonačelnik premijeru s obzirom na to da je Istra već dva tjedna u redukciji vode.

Dodao je kako je druga nužna investicija izgradnja paralelnog cjevovoda od Senjskog mosta do Butonige, vrijedna oko tri milijuna eura.

- Ali ako želimo riješiti problem vodoopskrbe Istre za narednih 30 ili 50 godina, mi ćemo poput vizionara koji su se upustili u gradnju Butonige morati podignuti dvije predakumulacije Butonige. U to bi kroz europsko povezivanje bilo moguće uključiti i Sloveniju, čime bi se dodatno stabilizirala situacija u Istarskoj županiji, ali i u slovenskom dijelu Istre. Prve dvije stvari moguće je riješiti u mandatu ove Vlade, a predakumulacije, ako se počnu projektirati, u drugom mandatu. Ali to će za Hrvatsku biti jednako vrijedno kao izgradnja Pelješkoga mosta ili tunela kroz Učku - izjavio je Kajin.

Sastanak s Miletićem

U sklopu posjeta Istarskoj županiji, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i suradnici, danas su održali sastanak s predstavnicima Istarske županije, na čelu sa županom Borisom Miletićem.

„Na sastanku s predsjednikom Vlade RH razgovarali smo o strateškim projektima, a odnose se na područje pomorstva, odnosno sanaciju i dovršetak pulskog lukobrana, kao i izgradnju lukobrana u Rapcu i na području Svete Katarine u Rovinju. Također, bilo je govora o temi koja traje već neko vrijeme, a to je početak rada Medicinskog fakulteta u Puli, pri našem Sveučilištu, te zaključivanju suradnje između Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hitnog prijema u bolnici u Izoli. Kao što je poznato, Istarska županija je preuzela na sebe pokrivanje troškova zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata u Izoli, ali držimo da bi poput drugih bolnica i prava osiguranika, građani sjeverne Istre trebali imati jednaki tretman“, kazao je župan.

„Informirali smo premijera o našim nastojanjima da ispunimo uvjete iz Zelenog plana, koji se odnosi na energetiku, dakle o izgradnji solarnih panela. Još jedna važna tema za našu Županiju o kojoj smo govorili je revitalizacija istarske željeznice, koju smo nazvali Istarska lambda, što je definitivno budućnost i u smislu transporta kako robe, tako i građana u cijelu smanjenja kamionskog prijevoza i ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. Predstavili smo mu i projekt izgradnje Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje u Puli, koji bi na jednoj lokaciji okupio sve žurne službe“, zaključio je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:08